Maria Grapini, la ora bilanțului (II). Europarlamentarul, lider detașat, între colegii români din PE, și la numărul intervențiilor avute la Bruxelles și Strasbourg: 277!

Europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D, este eurodeputatul român cu cele mai multe intervenții în plenul Parlamentului European, în actualul mandat.

Potrivit datelor disponibile la Parlamentul European, Maria Grapini a avut, în actualul mandat, nu mai puțin de 277 de intervenții în plenul PE. Unele dintre interpelări i-au vizat direct pe cei mai înalți demnitari europeni, de la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la președinția Consiliului Uniunii Europene sau cea a Parlamentului European.

Așa cum arătat și în articolul de ieri, Maria Grapini este prima în topul rapoartelor întocmite în calitate de raportor, dar și în cel al luărilor de cuvânt în plenul Parlamentului European.

Intervențiile în plenul Parlamentului European au fost punctuale, argumentate și cu scopul apărării românilor și a României pentru a nu fi tratați ca și cetățeni de mâna a doua.

Intervențiile Mariei Grapini se găsesc pe pagina PE, dar pe toată perioada mandatului, cu ajutorul echipei sale de asistenți, au fost distribuit online sau prezentate în timpul unor întâlniri directe tocmai pentru ca românii să-i cunoască activitatea din Parlamentul European.

Europarlamentarul a vorbit în plen, printre altele, despre respectarea drepturilor românilor din Ucraina, returnarea tezaurului național al României însușit ilegal de Rusia, aderareaRomâniei și Bulgariei la Spațiul Schengen,  creșterea prețurilor la energie în Europa, în contextul războiului din Ucraina, protejarea și respectarea drepturilor copiilor, sau funcționarea optimă a culoarelor de solidaritate.

De asemenea, Maria Grapini a abordat, tot de la tribuna plenului PE, și alte teme extrem de importante precum creditele de consum, combaterea inflației prețurilor la alimente, consolidarea apărării europene, protejarea intereselor financiare ale UE-combaterea fraudei, situația drepturilor fundamentale în UE,  îmbunătățirea situației socioeconomice a fermierilor și a zonelor rurale dar și despre legislația europeană privind libertatea mass-media.

Penuria de medicamente și autonomia strategică în domeniul sănătății în UE, pachetul de măsuri de ajutorare a IMM-urilor, reducerea inegalităților și promovarea incluziunii sociale în perioade de crize pentru copii și familiile acestora și drepturi egale pentru persoanele cu dizabități, susținerea fermierilor și agricultorilor  români, sunt, totodată, subiecte care au fost ridicate la Bruxelles și Stasbourg de europarlamentarul Grapini.

Aflată la al doilea mandat în Parlamentul European, Maria Grapini s-a făcut remarcată prin activitatea sa prodigioasă și în primul mandat, atunci când a depus peste 4.000 de amendamente, activitatea sa fiind premiată în cadrul MEP Awards, la secțiunea Piața Internă și Protecția Consumatorului.

Potrivit eurodeputatului Grapini, conform regulamentului, fiecare europarlamentar trebuie să facă parte din minimum două comisii ale PE. Cu toate acestea, Maria Grapini a decis să facă parte din nu mai puțin de patru comisii.

“Eu mi-am luat patru comisii. Ca să poți să influențezi legiferarea, legislația de acolo, în primul rând, trebuie să faci parte din comisie. Și doi, trebuie să-ți asumi un raport!”, a punctat, la începutul acestui an, eurodeputatul . În context, europarlamentarul român și-a exprimat dezamăgirea că PE, care are 705 eurodeputați din 27 de state membre, care este cea mai mare și cea mai democratică instituție, este singurul parlament din lume care nu are drept de inițiativă legislativă.

De altfel, Maria Grapini a explicat că „Guvernul UE”, Comisia Europeană, vine în PE cu  propuneri de modificare de directivă, de directivă nouă și de regulament, după care acestea merg la comisiile de resort.

Concret,  ca persoană cu o vastă experiență în business, eurodeputatul umanist deține funcția de vicepreședintă a unei comisii extrem de importante, și anume, cea pentru piață internă și protecția consumatorului (IMCO). De asemenea, Maria Grapini face parte și din comisia pentru transport și turism (TRAN). Europarlamentarul român a optat pentru această comisie pentru că, în opinia sa, transportul joacă un rol important în lanțul valoric, în condițiile în care toată cheltuiala generată de transport ajunge, până la urmă, la consumator. Această comisie, care se ocupă și de partea de turism, îi vine „ca o mănușă” Mariei Grapini, cea care a avut în coordonare sectorul de turism, în perioada 2012-2014, când a deținut funcția de ministru delegat pentru IMM-uri și Turism. Mai mult, susține eurodeputatul , turismul este de competență națională și reprezintă, totodată, o industrie care aduce un important procent în PIB-ul Uniunii Europene.

Interesantă de cheltuirea transparentă a banilor europeni, europarlamentarul Grapini face parte și din comisia pentru control bugetar (CONT). Mai mult, aceasta a fost desemnată de PE să fie raportor pe protecția intereselor financiare ale UE. Raportul său, în care a criticat dur lipsa de transparență a Comisiei Europene în privința cheltuiriii fondurilor, a fost votat în plenul Parlamentului European.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul român a optat și pentru comisia libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) pentru că și-a dorit să susțină interesul legitim al României de a adera la Spațiul Schengen.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.