Grecii de la Aktor, deciși să-și dubleze cifra de afaceri, în anul 2024, în țara noastră. CEO Intrakat, Alexandros Exarchou, are planuri ambițioase în România!

Compania Aktor, deținută de grupul elen de construcții Intrakat, dorește să își dubleze, în acest an, cifra de afaceri în România, până spre 850 milioane de euro, țara nostră fiind considerată principala piață din regiune, devansată fiind doar de cea din Grecia.

Concret, constructorul grec AKTOR a avansat cu lucrările pe șantierul viitoarei Autostrăzi Sud București A0 Sud Lot 3 în ultima lună, apropiindu-se de pragul de 70% stadiu fizic de execuție, ceea ce susține astfel promisiunea de a fi dat în trafic în septembrie 2024.

Tronsonul A0 Sud Lot 3 are o lungime de 18 km, din care 15,465 km fac parte din Centura Sud, și 2,5 km din Centura de Nord, despărțite de autostrada A1 spre Pitești. Din lungimea totală de 18 km, AKTOR a așezat deja primul strat de asfalt AB2 pe 10,5 km.Pe lângă pasajul impresionant de peste A1, din zona Ciorogârla, AKTOR mai realizează pe acest segment alte 4 poduri, 6 pasaje (overpass-uri), 46 de podețe, două parcări temporare și două spații de servicii.

Concret, echipa de constructori de la AKTOR a finalizat montarea tronsonului central al nodului rutier peste autostrada A1 de lângă Ciorogârla, care va cântări peste 540 de tone și va necesita 5 tone de vopsea de protecție, la finalizare.

Trecerea peste calea ferată București – Craiova este parțial finalizată, tablierul metalic este montat pe toate trei deschiderile și se fac lucrări premergătoare în vederea pregătirii condițiilor optime de sudură tronsoane, antretoaze și montaj panouri solidarizare tabliere metalice. ⁠La podul CFR se vor monta ultimele grinzi prefabricate din beton în luna Iulie. Gradual cu montarea grinzilor se vor monta predale și turna plăcile de suprabetonare astfel încât la jumătatea lunii August să fie pusă în operă și calea pe pasaj.

La sediul central al Intrakat din Atena, Alexandros Exarchou, CEO al Intrakat care deține și compania Aktor, a menționat, în prezența unui grup de jurnaliști români, că dorește  să pune bazele unei companii românești extrem de competitivă, de sine stătătoare față de compania mamă, Aktor România fiind astăzi doar o sucursală fără personalitate juridică. Potrivit acestuia, România este a doua piață pentru Aktor în Europa de Sud-Est, chiar dacă firma are activități și în Albania, Serbia sau Bulgaria.

Alături de Alexander Exarchou – Chief Executive Officer Intrakat Group, la întâlnirea cu mass-media din România, au fost prezenți și George Tsaprounis – Chief Corporate Communications Officer, Ioannis Sagkriotis – Technical Director Concessions/PPP Projects și Antonis Kyriakos – AKTOR Romania General Manager.

Alexandros Exarchou s-a declarat, de asemenea, interesat de dezvoltarea unor parteneriate public-private în România, parteneriate pe care CEO-ul Intrakat le consideră extrem de importante în strategia de dezvoltare a companiei.

Concret, proiectele de construcții derulate în România au contribuit cu 8% la cifra de afaceri totală din 2023 a Grupului Intrakat, care deține compania Aktor SA, constructorul Autostrăzii A0 Sud Bucuresti Lot 3 si al liniei de cale ferata Brasov – Simeria, componenta a Coridorului Rin – Dunare, pentru circulația cu viteza maximă de 160 km/h, sectiunea Brașov – Sighisoara, subsectiunea 2 Apata – Cata.

Potrivit situațiilor financiare ale Grupului Intrakat, societatea-mamă a companiei Aktor a raportat o cifră de afaceri consolidată de 412 milioane de euro pentru 2023 și profit operațional, rezultate din proiecte în valoare cumulata de 4,9 miliarde euro, din care peste 20% provin din România. În acest an se dorește dublarea acestei cifre care, în previziunile companiei, ar urma să se spropie de  900 de milioane de euro.

Aktor a finalizat proiecte importante în România

 Înființat, în România, în urmă cu 20 de ani, compania Aktor compania Aktor adus la bun sfârșit proiecte importante în România:

– Lucrări de Proiectare şi Execuţie Finalizare Autostrada Bucureşti – Braşov, Tronson Bucureşti – Ploieşti, Sector 1, km 0+000 – 3+325; Intersecţia de Centura Bucureşti km 6+500 şi Intersecţia Moara Vlăsiei km 19+500, semnat în 2015 (cota Aktor 51%).

– Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a Coridorului IV Pan European, pentru trenurile cu viteza maximă de 160 km/h, sector Coşlariu – Sighişoara – Lot 2, semnat în 2012 (cota Aktor 51%);

– Proiect Reabilitare Drum România VI, Lot D, Contract 6R11 Proiectare şi Construcţie DN18 Baia Mare – Sighetul Marmaţiei, km 3+522 – km 62+234, semnat în 2011;

– Fluidizarea circulaţiei pe DN 1 între km 8+100:17+100 şi centură în zona de nord a Bucureştiului – Obiect 7 Finalizarea centurii Bucureştiului prin construcţia sectorului intre DN 7:DN1A, semnat în 2008;

– ISPA 2001/RO/16/P/PT/006/05 – Reabilitarea DN 6 Sector Domaşnea – Caransebeş Km 408+895 – Km 449+960, inclusiv construirea variantei de ocolire Domaşnea, semnat în anul 2005;

– ISPA 2001/RO/16/P/PT/006/05 – Reabilitarea DN 6 Sector Domaşnea – Caransebeş Km 408+895 – Km 449+960, inclusiv construirea variantei de ocolire Domaşnea, semnat în anul 2005;

Proiecte în curs de derulare de către Aktor în România

– Întreţinerea suprastructurii feroviare în Braşov (LOT-5): Continuarea eforturilor de asigurare a fiabilităţii şi eficienţei infrastructurii feroviare.

– Reabilitarea liniei de cale ferată Curtici – Simeria (Sub-tronsonul 2c: Ilteu – Gurasada): Parte a Coridorului Pan-European IV, mărirea vitezei feroviare până la 160 km/h.

– Întreţinerea suprastructurii feroviare în Bucureşti (LOT-1): Axat pe îmbunătăţirea durabilităţii şi siguranţei căilor ferate.

– Autostrada Sebeş – Turda (Lotul 2): Dezvoltarea unui tronson cheie de autostradă pentru îmbunătăţirea conectivităţii rutiere.

– Autostrada de ocolire a Bucureştiului (A0 Sud Lot 3): Un proiect de drum major de aproape 18 km, care conectează două autostrăzi naţionale critice (A0 şi A1).

– Reabilitarea liniei de cale ferata Braşov – Simeria (tronsonul Coşlariu – Sighişoara – subsecţiunile: 1. Braşov – Apaţa şi 3. Caţa – Sighişoara): Modernizarea unei porţiuni vitale a Coridorului IV Pan-European pentru circulaţia trenurilor de mare viteză.

– Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Sighişoara (tronsonul Braşov – Sighişoara – sub-secţiunile: 2. Apaţa – Caţa): Consolidarea în continuare a infrastructurii feroviare pentru conexiunile de mare viteză.

Interes crescut pentru România

Aktor este, totodată,  implicată în construcția subsecțiunii 2 a liniei de cale ferată Apața-Cața. Acest proiect este considerat dificil din punct de vedere tehnic, fiind unul dintre puținele din Europa în care se vor utiliza simultan 4 mașini de forat tuneluri.

Adonis Kyriakos, director general Aktor România, susține că firma elenă este interesată de toate proiectele ce vor fi licitate în perioada următoare în România, inclusiv calea ferată Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș. Acesta a dat a vorbit despre întârzierile de pe loturile 1,2 și 3 Brașov –Apața –Cața –Sighișoara.

„Tunelurile vor fi finalizate în 2026, dar sectoarele 1 si 3 vor fi definitivate mai târziu, primul va fi în 2026, dar sectorul 3 va fi mai târziu, căci sunt probleme cu exproprierile, cu mediul, deci va fi în 2027Cauzele întârzierilor nu au fost singulare, ci au cuprins o multitudine de aspecte incluzând finanțarea”, a explicat Kyriakos.

AKTOR Construction este membru al Grupului Intrakat, lider în industrie în sectoarele Greciei construcții, infrastructură, concesiuni/parteneriate public-private (PPP), surse regenerabile de energie (SRE), stocare de energie, dezvoltare imobiliară, proiecte de mediu și tehnologii digitale, cu o prezență semnificativă în Europa de Sud-Est, listată la Bursa de Valori din Atena din 2001.

Vizita jurnaliștilor români la Atena, la sediul și implicit șantierele grecilor de la Aktor a reprezentat, înainte de toate, o lecție despre profesionalismul, implicare și respectul față de parteneri și implicit cetățeni a uneia dintre companiile de top din Grecia, aflată în expansiune și pe piața din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.