Zeci de mii de români ar putea pierde tichetele de vacanță neutilizate!
Potrivit legii, nu se poate înstrăina un tichet de vacanță nefolosit. Vestea bună este că tichetele de vacanță nefolosite pot fi utilizate pentru a programa vacanțe după depășirea termenului de valabilitate.
Mii de români primesc vouchere de vacanță, însă, din varii motive nu toți ajung să le folosească înainte de expirare. Însă, există o modalitate prin care acestea pot fi folosite și după data de expirare.
Prelungirea valabilității voucherelor de vacanță nu este posibilă. Singura excepție a fost perioada pandemică, în care s-a prelungit valabilitatea voucherelor emise între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2020 până la data de 30 iunie 2022 (conform Ordonanței de Urgență nr. 131/2021). Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 8/2009, angajații din instituțiile publice beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei de angajat pe an, sumă care a crescut la 1.600 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.
Sunt eligibili pentru tichetele de vacanță doar acei angajați care activează în domeniul public și au un salariu de maximum 8.000 de lei.
Pentru a evita expirarea voucherelor, este recomandat să vă planificați vacanța din timp. Potrivit legii, nu se poate înstrăina un tichet de vacanță nefolosit. Vestea bună este că tichetele de vacanță nefolosite pot fi utilizate pentru a programa vacanțe după depășirea termenului de valabilitate.
De exemplu, dacă voucherele de vacanță expiră pe data de 10 iunie 2024, puteți rezerva sejurul pe 9 iunie 2024 pentru august 2024 sau chiar decembrie 2024. Pentru o categorie specială de angajați din instituțiile publice se decontează serviciile turistice în limita a 1.600 de lei pentru salariat, pentru cei care au salariul net lunar mai mic de 8.000 de lei inclusiv.
Tichetele de vacanță pot fi folosite numai în România, iar procedura este una extrem de simplă: beneficiarul voucherului alege hotelul, pensiunea sau vila unde dorește să meargă în concediu verifică dacă unitatea de cazare selectată este pe lista partenerilor care acceptă vouchere de vacanță, face rezervarea și achită folosind cardul primit.
Vouchere de vacanţă 2024. A început sezonul estival, iar mulți dintre români încep să-și facă planurile pentru concediu, mai ales că şi cardurile de vacanţă sunt alimentate. Ceva mai câștigați sunt românii care lucrează în sectorul public și care beneficiază de vouchere de vacanță, ieșind ceva mai ieftin cu realizarea concediului. Cu toate că tichetele de vacanță sunt nominale și netransmisibile, iată că pe grupurile de „specialitate” de pe rețelele de socializare sau pe platforme precum OLX, se vând astfel de vouchere, oamenii riscând amenzi destul de usturătoare.
Voucherele de vacanță au apărut în anul 2017, atunci când Mircea Dobre se afla la cârma ministerului Turismului, fiind oferite angajaților din sectorul public. Cu toate că voucherele sunt oferite ca un stimul sectorului public, iată că există persoane care, pentru că nu se pot bucura de un concediu, sau din alte motive, ajung să vândă aceste tichete, pentru a scoate un ban în plus. Pe grupurile de turism de pe rețele de socializare, și nu numai, au început să apară tot felul de oferte, de „nerefuzat”.
Ca de exemplu, un cetățean vinde un card de vacanță cu un sold disponibil de 1.600 de lei, cerând în schimbul lui 1.300 de lei. Pe de altă parte, o altă persoană vinde un card de tichete de vacanță cu 1.250 de lei, suma de pe cardul de vacanță fiind de 1.450 de lei.
Ce spune legislația în vigoare
„Constituie contravenție următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
a) utilizarea biletelor de valoare în alt scop decât cel prevăzut de prezenta lege;
b) solicitarea şi/sau furnizarea de numerar în schimbul biletelor de valoare sau pentru fracţiuni din acestea”, arată legea nr. 165 din 2018, care reglementează atât acordarea tichetelor de masă, cât și pe cea legată de vouchere sau tichete cadou”.
Iar legea îi sancționează și pe cei care primesc tichete de la cei care nu sunt titulari. „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 7 puncte-amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă“, se mai arată în legea nr. 165.