Elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore

În mai puțin de două săptămâni elevii se întorc la școală. Clopoțelul va suna din nou în 9 septembrie, anunțând un nou an școlar. Anul școlar 2024 – 2025 aduce multe modificări în speciale legate de comportamentul elevilor în incinta unităților de învățământ.

Elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore. Profesorii nu mai sunt obligați să le permită accesul la cursuri cu fuste scurte, decolteuri adânci, bluze cu sclipici ori pantaloni rupți. Deși uniforma nu mai este obligatorie, unele școli au făcut recomandări de ținute: bluze albe, pantaloni sau fuste negre sau bleumarine. Alte școli au revenit la uniforme.

Noul Regulament – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar le dă profesorilor posibilitatea de a refuza prezența la ore a elevilor îmbrăcați neadecvat. Este o înăsprire a regulilor, sugerează unii profesori, după ce regulamentele școlare au interzis mulți ani degeaba pantalonii rupți, bluzele decoltate cu vedere la buric, genele și unghiile false, piercing-urile și tatuajele, potrivit stirileprotv.ro.

Între timp, un proiect depus la Senat propune ca școlile să poată impune uniforma ca obligatorie, sub condiția ca aceasta să le fie oferită gratuit elevilor.

În noul Statut al Elevului se arată că, pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor vor fi depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă. La acest spațiu vor avea acces, pe lângă elevi, dirigintele, directorul unității de învățământ și profesorul de serviciu.

Ce se întâmplă cu elevii care nu se conformează? Rămân fără telefoane. Mai exact, profesorul care îi prinde cu telefonul la oră, le poate confisca dispozitivul. Acesta va fi predat directorului care îl va returna la sfârșitul orelor de curs din ziua respectivă. „Iar aici intervine marea contradicție. Pe de-o parte se spune că elevii au acces la telefon în pauze, în spații special amenajate și la clasă cu acordul profesorului, pe de altă parte telefonul confiscat se returnează  la sfârșitul zilei. Deci, ai sau nu ai acces cu telefonul în școală?” se întreabă părintele, în dialog cu Adevarul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.