Eurodeputatul Maria Grapini a pledat, la Bruxelles și Strasbourg, pentru protecția pieței interne și combaterea concurenței neloiale!
Europarlamentarul Maria Grapini, vicepreședintă a Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor, a reiterat, în cadrul unor intervenții ferme în plenul PE de la Bruxelles și Strasbourg, necesitatea protecției pieței interne și combaterii concurenței neloiale.
“Sunt scheme de ajutor de stat foarte importante pentru IMM-uri, pentru digitalizarea acestora. Lupta mea, de când sunt în PE, este pentru protejarea unei concurențe loiale în piața internă. La Strasbourg am făcut pași concreți în direcția combaterii concurenței neloiale. În primul rând trebuie să ne uităm la acordurile comerciale. Eu vă spun că, personal, am ținut în loc, vreo doi ani, acordul comercial cu Canada până când s-a acceptat respectarea standardelor UE în cazul produselor canadiene!”, a precizat Maria Grapini.
Potrivit eurodeputatului Grapini, producătorului din UE, inclusiv celui din România, i se pun numeroase condiții legate de standarde sociale, standarde de calitate, standarde de mediu.
Pe de altă parte, produsele care vin din țări terțe nu sunt afectate de costurile legate de respectarea acestora standarde, și, astfel, vorbim de o concurență neloială.
“Trebuie să dau o veste bună întreprinzătorilor din România, unde am fost raportor la Regulamentul pentru noul Cod Vamal. Astfel, exigența controlului produselor care intră în UE, din punctul de vedere al contrafacerii și al prețului de dumping, crește. Această nouă autoritate europeană vamală este primul filtru în combaterea concurenței neloiale, după care se lucrează, în rețea, cu autoritățile naționale pentru a proteja concurența loială”, a mai spus Maria Grapini.
În altă ordine de idei, eurodeputatul Grapini a cerut Comisiei Europene, în plenul PE, la începutul acestui an, să prevadă în acordurile comerciale cu țări terțe obligația respectării standardelor de calitate europene!
„Subiectul este foarte important și îmi pare rău că a fost pus la sfârșitul sesiunii plenare de la Strasbourg pentru că sănătatea oamenilor este extrem de importantă. În același timp, pe lângă sănătatea oamenilor, este importantă și competiția corectă în piața internă. Acum, vorbim de importul de carne de cal din Argentina și Uruguay, dar am avut și situații care au vizat carnea de vită din Marea Britanie, care a intrat infestată în piața UE!”, a punctat eurodeputatul Grapini.
În contextul în care viteza cu care se consumă acest tip de evenimente negative a prins nepregătită Comisia Europeană, Maria Grapini a solicitat un calendar ferm pentru a se evita aceste incidente.
“De ce a trebuit să se ajungă la cazuri alarmante, precum importul cărnii de cal, sau de la animale care au fost injectate, neverificând, în prealabil, dacă standardele de calitate sunt respectate. Agricultorii și crescătorii de animale sunt, practic, terminați. Dacă nu reglementăm foarte clar că, în piața internă, trebuie să fie o competiție corectă, dar care să protejeze și consumatorii, situația se va deteriora. Trebuie făcut rapid acest calendar și să ni se spună de ce nu au fost respectate până acum standardele privind importul de carne!”, a conchis Maria Grapini.