Maria Grapini, intervenții ferme, în plenul PE, comisia pentru Piață Internă și trialoguri, pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a IMM-urilor. Eurodeputatul, succes important, în calitate de raportor, pe Directiva pe gaze și energie!
În calitatea sa de raportor, europarlamentarul Maria Grapini a repurtat, în precedentul mandat, succese pe câteva dosare extrem de importante. Concret, eurodeputatul Grapini s-a clasat, și în mandatul 2019-2024, pe primul loc la numărul de rapoarte legislative.
În cazul tuturor celor 75 de rapoarte, eurodeputatul Grapini a discutat cu asociațiile profesionale din România și a depus amendamente importante -precum nedeconectarea persoanelor vulnerabile de la alimentarea cu gaz în timpul sezonului rece, nedeconectarea de către furnizor fără preaviz și în timpul litigiilor, standarde pentru materialele de construcție din țări terțe, păstrarea etichetei fizice pe lângă cea digitală pentru consumatorii finali la fertilizante sau neaplicarea eliberării produselor introduse în vămi din țările terțe fără control- care să aducă un impact pozitiv în România.
De altfel, eurodeputatul Grapini a solicitat, la finalul celui de-al doilea mandat, aplicarea reglementărilor europene care prevăd protejarea consumatorilor vulnerabili și a IMM-urilor, în contextul creșterii necontrolate a prețurilor la utilități.
“Vreau să dau, totuși, o veste bună! Am fost raportor pe Directiva pe gaze și energie și statele membre sunt obligate să calculeze, în cazul consumatorilor vulnerabili și pentru IMM-uri, un tarif decent, care să le permită cetățenilor să trăiască și IMM-urilor să funcționeze. Directiva se va aplica tuturor statelor membre. Ce trebuie, însă, să facă acest Guvern și cele care vor veni? Trebuie să definească clar care sunt acei consumatori vulnerabili și, în context, să identifice sursele de finanțare pentru protejarea acestora!”, a punctat Maria Grapini.
Potrivit europarlamentarului , așa-zișii „băieți deștepți” din energie, de care se vorbește de atâția ani și care fac profituri nesimțite, ar trebui verificați, mai ales că pe piața internațională prețurile la gaze și energie au scăzut.
De reamintit faptul că în calitatea sa de raportor din partea comisiei pentru Piață Internă (IMCO), asupra directivei referitoare la normele comune pentru piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului, Maria Grapini, a informat, la finele anului trecut, Comisia pentru Piață Internă cu privire la rezultatele trialogului pe marginea acestui important subiect.
“În ceea ce privește articolul 25, unde avem competente partajate cu ITRE (Comisia pentru industrie, cercetare și energie), și unde sunt vizați consumatorii vulnerabili și considerați ”săraci” din punct de vedere energetic, consider că, în privința deconectărilor de la gaz ale acestora, în urma unor negocieri indelungate si dificile, am reușit să obținem un rezultat bun deoarece statele membre vor fi obligate să ia măsuri pentru a preveni deconectarea consumatorilor vulnerabili și ”saraci” energetic”, a menționat Maria Grapini.
În opinia europarlamentarului, este un mare succes pentru Parlamentul European faptul că grupurile vulnerabile și persoanele afectate de sărăcia energetică vor fi mai bine protejate de întreruperea aprovizionării cu gaze, în viitor. În plus, mai spune Maria Grapini, toți consumatorii vor primi mai multe drepturi și vor fi sprijiniți atunci când vor trece de la furnizarea de gaze fosile la alte gaze alternative.
Mai mult, a adăugat Maria Grapini, în ceea ce privește deconectările în timpul litigiilor, statele membre vor fi obligate să se asigure că furnizorii nu reziliază abuziv contractele și nu deconectează această categorie de consumatori vulnerabili motivând, spre exemplu, că s-ar ocupa de o plângere care face obiectul soluționării extrajudiciare a litigiilor și, ca atare, acest lucru nu va afecta drepturile și obligațiile contractuale ale părților.
Totodată, europarlamentarul a subliniat faptul că toți clienții vor avea dreptul de a schimba furnizorul de gaze, în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, statele membre trebuie sa se asigure că clienții casnici, microîntreprinderile și întreprinderile mici au acces gratuit la cel puțin un instrument care compară ofertele de gaze naturale ale furnizorilor, inclusiv promoțiile acestora.
Maria Grapini a militat, la Strasbourg, pentru o piață unică a energiei
Totodată, chiar luna trecută, europarlamentarul Maria Grapini, aflată la al treilea mandat în PE, a cerut Comisiei Europene, în plenul PE de la Strasbourg, să stabilească o piață a energiei în care cetățenii să nu fie afectați de prețurile mari și să nu existe diferențe de prețuri în cadrul Pieții Interne.
„Vorbim despre un subiect extrem de important pentru că, de energie, depinde competitivitatea, depinde posibilitatea de reindustrializare și, până la urmă, depinde viața oamenilor. De aceea, îmi permit să spun ceva din raportul Draghi (n.a.- Mario Draghi a prezentat raportul de competitivitate al UE). Domnul Draghi ne spune că valorile fundamentale ale Europei sunt prosperitatea, echitatea, libertatea și pacea. Dacă le luăm pe rând, vedem că nu le prea avem pe niciuna dintre acestea pentru că, în contextul în care costul energiei este de două, trei ori mai mare, în Europa, decât în SUA, iar în țara mea, în România, este mai mare decât în Vest, nu prea mai avem posibilitatea de prosperitate pentru foarte mulți cetățeni. Și nici echitate!”, a punctat eurodeputatul Grapini, în prezența comisarului pentru Energie, Kadri Simson.
Mai mult, a mai spus Maria Grapini, nu avem nici libertate, pentru că oamenii săraci nu pot fi liberi. Și nu avem nici pace, a adăugat eurodeputatul.
Eurodeputatul Grapini consideră, todată, că ritmul de trecere de la energia convențională, la cea verde, trebuie să fie gestionat eficient, în așa fel încât să putem investi și schimba tehnologiile.
“Să nu dărâmăm casa până nu construim o alta! În final, aș pune o întrebare concretă: Ați spus că ținta este 50% din surse fără emisii de carbon, am ajuns la 50% din surse fără emisii de carbon, atunci de ce energia este mai scumpă? Nu trebuie să mai avem două Europe, așa cum își dorea domnul Macron, ci o piață unică a energiei!”, a conchis Maria Grapini.