FACIAS a dat în judecată MAE. Fundația cere transparentizarea sumelor care s-au plătit la CEDO, cu titlul de despăgubiri!
România este campioană la procese pierdute la CEDO şi la accidente rutiere grave. Dacă statisticile referitoare la evenimente rutiere sunt clare, dimensiunea pagubelor date de erori judiciare sau de condiţii inumane de detenţie rămân o enigmă.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat în judecată Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a refuzat să comunice care este cuantumul despăgubirilor achitate de statul român în urma condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), respectiv situația directivelor Uniunii Europene cu termen de implementare depășit.
„Recent, FACIAS a solicitat MAE să comunice situația actualizată a sumelor plătite de statul român în urma condamnărilor CEDO din 2022 până în prezent, precum și stadiul transpunerii directivelor UE. FACIAS consideră că transparența și respectul față de lege sunt pilonii unei democrații funcționale, iar MAE are obligația de a oferi cetățenilor aceste informații. Tăinuirea sumelor plătite ca despăgubiri și a situației reale privind transpunerea directivelor UE subminează profund încrederea cetățenilor în instituțiile statului.
Acțiunea FACIAS, depusă la Tribunalul București, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, include o serie de solicitări esențiale pentru asigurarea transparenței și responsabilității statului în fața cetățenilor. Cetățenii au dreptul să cunoască cât de mult a plătit statul român în urma condamnărilor la CEDO, deoarece aceste sume provin din bani publici și reflectă măsura în care drepturile fundamentale ale cetățenilor au fost încălcate de către stat. În plus, cunoașterea numărului cauzelor pierdute la CEDO este esențială pentru a înțelege cât de frecvente sunt aceste abuzuri și pentru a putea trage la răspundere pe cei care au contribuit la aceste încălcări”, transmite FACIAS într-un comunicat de presă.
Depășirea termenului de implementare în legislația națională a directivelor UE atrage cu sine amenzi, care de multe ori sunt de ordinul milioanelor de euro.
„În ceea ce privește transpunerea directivelor UE, această problemă are impact direct asupra României în cadrul Uniunii Europeane și poate atrage sancțiuni financiare severe asupra statului, sancțiuni care vor fi suportate tot de cetățeni. Implementarea directivelor UE este esențială pentru asigurarea unui cadru legislativ actualizat și conform standardelor europene, care protejează drepturile cetățenilor în diverse domenii.
FACIAS a solicitat informații detaliate cu privire la transpunerea directivelor Uniunii Europene în legislația națională, având în vedere că există directive cu termen de transpunere depășit.