Maria Grapini l-a interpelat, în PE, pe comisarul desemnat pentru agricultură și alimentație. Cristophe Hansen, sub tirul întrebărilor eurodeputatului român!
Europarlamentarul Maria Grapini, membru al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European și vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă, l-a interpelat, în cadrul audierii acestuia, pe comisarul desemnat pentru agricultură și alimentație, Cristophe Hansen. Întrebările eurodeputatului Grapini au vizat necesitatea unei competiții corecte pe piața Uniunii Europene.
“Domnule comisar desemnat, s-a vorbit aici despre o posibilă extindere a Uniunii Europene și despre situația Politicii Agricole Comune, după 2027. V-aș întreba, concret, care este punctul dumneavoastră de vedere în privința viitorului plăților directe? Pe de altă parte, legat de intrările produselor din Ucraina, considerați că, în prezent, pentru a evita destabilizarea piețelor agricole din statele UE, este necesară reglementarea, în continuare, a intrării produselor ucrainene în piața UE?”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini, care a adăugat, în context, că multe țări europene, printre care și România, au fost afectate.
Întrebându-l tranșant dacă consideră că măsurile de protecție a pieței UE, în vigoare din luna iunie a anului, trecut, sunt suficiente, Maria Grapini i-a cerut comisarului desemnat pe agricultură să își prezinte poziția față de actuala renegociere a Acordului de liber-schimb cu Ucraina!
“Și, pentru că s-a vorbit de crize, domnule comisar desemnat, aveți de gând să instituiți un instrument suplimentar pentru managementul crizei și să măriți pachetul de rezervă agricolă, pentru că știm bine că ne confruntăm cu aceste crize succesive?”, a conchis eurodeputatul.
În răspunsul său, Cristophe Hansen a precizat că statele UE trebuie să ia în calcul faptul că măsurile existente au ca scop ajutorarea Ucrainei și țin în viața acest stat, grav afectat de război.
Cu toate acestea, comisarul desemnat pe agricultură și alimentație a precizat că problema intrării produselor ucrainene (n.a.-fără a respecta normele de calitate și la prețuri mici), în piața UE trebuie rezolvată în contextul în care agricultorii din mai multe state au ieșit în stradă, pentru a protesta față de acest lucru. “Este important să se păstreze calitatea produselor care intră pe piața UE!”, a completat acesta.
“Aceste măsuri care vizează ajutorarea Ucrainei includ și șapte produse sensibile – și garanția în acest sens a fost activată pentru cinci dintre acestea, cu excepția porumbului și a cărnii de pui. Aceste măsuri comerciale autonome vor expira anul viitor, în iunie. Cea mai bună soluție ar fi, în primul rând, să tragem învățămintele necesare și să vedem ce a funcționat și ce nu a funcționat. Aceste învățăminte trebuie să fie aprofundate și trebuie să influențeze politicile viitoare privind Ucraina”, a mai spus Cristophe Hansen.