UE ia în calcul introducerea unei taxe de poluare pentru proprietarii centralelor de apartament!
Românii care utilizează centrale termice pe gaz ar putea fi nevoiți să se pregătească pentru schimbări semnificative în ceea ce privește facturile lor în următorii ani, în contextul măsurilor pe care Uniunea Europeană le va implementa pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. În cadrul programului „Fit for 55”, care are scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, ar putea fi introdusă o taxă suplimentară pe emisiile de dioxid de carbon, ce ar afecta consumatorii din sectorul rezidențial și din alte domenii.
Conform declarațiilor lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, în prezent nu există o interdicție oficială pentru montarea centralelor pe gaze naturale în locuințe sau imobile.
Chisăliță a subliniat că „la momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare!
Totuși, schimbările care ar putea surveni în perioada 2025-2030 sunt legate de programul Uniunii Europene „Fit for 55”, care prevede taxarea emisiilor de dioxid de carbon la nivelul populației și în sectorul rezidențial.
Chisăliță a explicat că „în ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene, se numește Fit for 55, care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității”.
În prezent, centralele pe gaz și vehiculele nu sunt taxate pentru emisiile de CO2 pe care le generează, ceea ce creează o disproporție între costurile produse de diferite produse și servicii.
Dumitru Chisăliță a subliniat această discrepanță, afirmând că „până în momentul de față aceste două sectoare nu sunt taxate, ceea ce creează cumva o disproporție în realitate, pentru că în momentul în care vrei să faci o comparație o să vezi că ai costuri mai mici cu un produs față de celălalt produs, dar de fapt, nu costurile sunt mai mici, ci faptul că unul este taxat, unul nu este taxat”.
El a adăugat că „ori abordarea trebuie să fie una unitară dacă vrei să faci o abordare pe linia asta și ca atare, probabil că la un moment dat vor exista aceste taxări ale emisiilor de dioxid de carbon”.