România educată, codașa Uniunii Europene. Toți indicatorii de performanță au fost ratați!

România educată a rămas corigentă în ciuda numeroaselor completări ale programului de suflet al preşedintelui Klaus Iohannis. Una dintre cauze este şi direcţionarea banilor din sistem preferenţial sau către companii incompetente economic pentru a ajusta sistemul educaţional să câştige plus valoare, informează Romaniatv.net.

România, ţara situată pe ultimul loc sau printre ultimele din Uniunea Europeană la toți indicatorii privind calitatea educației, a reușit „performanța” ca, în momentul intrării în vigoare a noilor Legi ale educației Deca-Iohannis, să își înrăutățească prestația la toți acești indicatori, după cum relevă cel Monitorul Educației și Formării 2024, dat publicității de Comisia Europeană. Față de precedentul raport, despre care Edupedu.ro scria în urmă cu un an că plasează România în ipostaza de „lanternă roșie a UE în Educație”, țara reușește rezultate mai slabe pe toată linia, de la educația timpurie la învățământul superior.

Raportul Comisiei Europene, realizat anual, trece în revistă progresele sau regresele țărilor membre UE cu privire la obiectivele comune privind educația și formarea, ce stabilește o serie de ținte la nivel comunitar, ce trebuie atinse până în 2030. În cazul României, o parte dintre cifrele aferente anului 2023 sunt bazate pe informații aferente anului 2022, inclusiv pe ultimele rezultate PISA privind competențele, pe când cele din anul anterior datau din anul 2021 (sau 2018, în cazul PISA).
Documentul indică o înrăutățire a situației față de cele din anul precedent, luate în calcul, recent, într-o analiză Edupedu.ro pentru a arăta de unde a plecat și unde a ajuns educația românească după două mandate dedicate de președintele Klaus Iohannis proiectului „România Educată”.

România se situează în mod obișnuit printre ultimele țări UE sau pe ultima poziție la acești indicatori, ce vizează:

Participarea la educație timpurie (ținta UE pentru 2030: 96% în 2030)
Rata elevilor de clasa a VIII-a cu competențe digitale scăzute (ținta UE: Tineri cu vârsta de 15 ani cu competențe scăzute la citire, matematică, științe – PISA (ținta UE: sub 15% în 2030)
Părăsirea timpurie a sistemului de educație și formare pentru populația de 18-24 de ani (ținta UE: Expunerea absolvenților de învățământ profesional la învățarea la locul de muncă (ținta UE: >60% în 2025)
Absolvirea învățământului terțiar în rândul persoanelor de 25-34 de ani (ținta UE: >45% în 2030)
Participarea adulților la activități de învățare (ținta UE: >45% în 2025).

Cardurile pentru primă de carieră didactică și de carieră profesională au început să fie încărcate cu câte 1.500 de lei, respectiv 500 de lei pentru 336.724 de cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal nedidactic/administrativ, potrivit unei informări a sindicatelor către profesori, la finalul lunii trecute. Este vorba despre angajații din învățământ care au activat în anul școlar trecut 2023-2024. Amintim, Edupedu.ro a scris că Guvernul va încărca pe carduri primele didactice și profesionale în prima săptămână de campanie electorală, potrivit unor surse.

Cazul Pluxee Romania, numeroase plângeri ale profesorilor
Banii sunt însă blocaţi din cauza incompetenţie firmelor care au câştigat licitaţia.  De pildă, Guvernul, în mod special MIPE, ignoră de prea multă vreme numeroasele reclamații venite din partea beneficiarilor care nu au putut folosi cardurile pentru prima de carieră profesională sau cardurile pentru cuplurile mamă – nou-născut defavorizate în magazinele listate de Pluxee (Sodexo). Este plină pagina de Facebook a Pluxee Romania de plângeri ale cetățenilor cu privire la faptul că aplicația nu funcționează și nu pot face plăți, că le-a fost blocat cardul sau că nu le-a fost încărcat ori că nu le răspunde nimeni la telefon, însă compania câştigă licitațiile publice în ciuda problemelor.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.