Eurodeputatul Maria Grapini, la Conferința Anuală Independent Retail Europe, desfășurată la București. Propunerea Comisiei privind plățile întârziate către IMM-uri, comerțul electronic și Noul Cod vamal, printre subiectele abordate de eurodeputatul S&D!
Vicepreședintele Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorilor din PE, europarlamentarul Maria Grapini, a participat, miercuri, în calitate de invitat, la Conferința Anuală Independent Retail Europe, care se desfășoară timp de două zile la București.
Alături de eurodeputatul Grapini, la această importantă conferință, au mai fost prezenți Thomas Nonn, președinte Independent Retail Europe, Geraldine Fages, expert senior Comisia Europeană, Direcția Generală pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri (DG GROW), Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului, Terente Ciui, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Ovidiu Gheorghe, consilier de stat în cancelaria prim-ministrului și Ghasan Shakshi, membru al Consiliului ACDBR.
Conferința a fost moderată de Else Groen (Director General Independent Retail Europe) și Alexis Waravka (Director Competivitate și Digital Independent Retail Europe)
Vicepreședintele Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorilor, europarlamentarul Maria Grapini și-a exprimat speranța, în intervenția sa, că propunerea Comisiei privind plățile întârziate către IMM-uri, care este extrem de dăunătoare, va suferi modificări, fiind avansate deja propuneri din partea Parlamentului European pentru flexibilizarea acesteia.
Potrivit eurodeputatul Grapini, un contract între două părți private trebuie să fie gestionat între acestea. Cu toate acestea, a mai precizat Maria Grapini, este, totuși, nevoie de o intervenție pentru că puterea de negociere a unui jucător mare nu este similară cu a unuia mai mic.
“Și atunci eu, în calitatea mea de vicepreședinte al Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorilor, trebuie să mă gândesc și cum protejăm consumatorul și cum protejăm producătorul și cum lăsăm căi de dezvoltare a comerțului. Vrem, așadar, să modificăm propunerea Comisiei Europene și sunt deja propuneri din partea Parlamentului.
De aceea am propus ca pentru mărfurile cu mișcare lentă sau mărfurile sezoniere să avem o flexibilizare a termenului de plată chiar până la 120 de zile. Nu putem să tratăm la fel toate mărfurile. Apoi, sigur că ne dorim să extindem termenul de plată și acesta să nu rămână rigid, așa cum a transmis Comisia și anume 30 de zile și punct! Vrem să extindem la 60 de zile, sigur că în tranzacțiile comerciale dintre întreprinderi dacă este convenit între părți ca plata să fie efectuată în 30 de zile sau 45 de zile, este ok, dar din punctul meu de vedere ar afecta!”, a punctat eurodeputatul S&D.
În context, Maria Grapini a menționat că Comisia pentru piață internă și protecția consumatorilor a solicitat Comisiei Europene ca atunci când emite o propunere să aducă și un studiu de impact, discutat, în prealabil, cu toate părțile interesate.
În intervenția sa, eurodeputatul Grapini a atras atenția asupra lucrurilor greșite care se fac nu numai în România, dar și la nivelul Uniunii Europene. Este foarte important, a mai spus Maria Grapini, ca înainte de a corecta o greșeală, trebuie să ai puterea de a o recunoaște.
Maria Grapini a reamintit, de altfel, celor prezenți că Parlamentul European este singurul parlament din lume care nu are drept de inițiativă legislativă, în ciuda faptului că este cea mai reprezentativă instituție, aleasă de aproape 500 de milioane de locuitori.
Totodată, europarlamentarul S&D a prezentat și ultimele reglementări legate de comerțul electronic.
“Când s-a pornit, în UE, cu reglementarea pe comerțul electronic, s-a pornit de la ideea că trebuie să creștem comerțul transfrontalier, să creștem viteza de cumpărare. Dar, am introdus și mecanisme de control. Știți bine că s-a lucrat, mulți ani, la Digital Service Act și, astăzi, avem acest regulament. Sunt aici prezente persoane din mai multe țări europene. Cum se aplică în țara dumneavoastră Digital Service Act? Vă protejează, până la urmă, de capcanele comerțului online?”, a întrebat Maria Grapini, care le-a vorbit celor prezenți și despre Regulamentul general privind siguranța, adoptat în decembrie 2024.
Potrivit europarlamentarului, acest regulament modernizează standardele de siguranță ale produselor și impune obligații stricte în piața online. Scopul principal al acestuia, a explicat Maria Grapini, este nu să nu renunțăm la comerțul online, ci să îl facem mult mai sigur.
Principiul enunțat este simplu și clar, a susținut eurodeputatul Grapini, și anume tot ce este obligatoriu în offline să fie obligatoriu și în online.
Maria Grapini a precizat că abia atunci vorbim de corectitudine. Dacă eu în offline, a mai spus eurodeputatul S&D, am anumite restricții și în online nu mă controlează nimeni evident că apare o competiție neloială.
“Eu sunt raportor pe modificarea Codului Vamal. Suntem în faza aproape finală și vom avea trilog în iunie. Lucrăm, de mulți ani, la acest nou regulament. Eu am avertizat țara mea, și același lucru l-au făcut și colegii mei, care și-au avertizat propriile Guverne. Nu este, însă, suficient că noi finalizăm acest Regulament important și că punem presiune să se aplice din anul 2026. Este foarte important dacă statele membre sunt pregătite să aplice noul Regulament Vamal, care impune aparatură de control a compoziției produselor, a cantității, a calității, lucrători vamali bine pregătiți, echipamente și laboratoare foarte bine dotate. Dacă un stat membru din cele 27 nu este pregătit pentru ce prevedem, noi, în acest nou Cod Vamal, toate produsele neconforme se vor duce prin acel stat. Dar, odată intrat în piața internă se va duce în toate cele 27. De aceea este foarte important ca toate statele membre să aplice, eficient, aceste reglementări!”, a conchis Maria Grapini.