Chocolate Saga se extinde la nivel național: anul acesta vor fi 4 ediții, în București, Cluj și Iași!
Tendințele pieței de ciocolată din România: creștere susținută și dezvoltare echilibrată
*Prețul boabelor de cacao la bursă a sărit de 12.000 de euro, fiind de 3 ori mai mare decât în 2023, dar producătorii români continuă să investească în acest sector
*Investiții de aproximativ jumătate de milion de euro în locații noi de ciocolată artizanală, în București
*Specialiștii estimează creșteri de 10% pentru piața de ciocolată autohtonă până la finalul anului
* 2 noi ciocolaterii în București – Poem și Kestar aduc ciocolateria artizanală românească în capitală
*OmniaGusti lansează un nou magazin online de materie primă și soluții complete pentru persoane fizice și juridice
* Dulcinella lansează un portofoliu de produse pentru segmentul business-to-business
În 2024, piața ciocolatei din România a fost estimată la aproximativ 600 de milioane de euro, cu un consum mediu de circa 5 kg de ciocolată pe locuitor. Producția locală a fost de aproximativ 5.000 de tone, valorând între 50 și 60 de milioane de euro, ceea ce acoperă mai puțin de 10% din necesarul anual al țării, motiv pentru care România este în top 3 importantori de ciocolată la nivel european.
„Anul 2024 a fost unul dificil pentru industria ciocolatei, din cauza dublării prețului boabelor de cacao și a creșterii TVA-ului la produsele dulci de la 9% la 19%. Acești factori au dus la majorarea costurilor de producție, afectând atât producătorii, cât și consumatorii. Însă piața continuă să se dezvolte constant și susținut” (Marian Anghel, Director General Omnia Gusti).
Piața ciocolatei din România continuă să crească, iar Omniagusti estimează o creștere de 10% până la finalul anului 2025. Creșterea interesului pentru ciocolata de calitate, alături de evenimentele de profil și dezvoltarea industriei locale, au condus la o majorare a consumului de ciocolată autohtonă. Tot mai mulți români aleg produse fabricate în România, încurajați de promovarea producătorilor locali și de calitatea ridicată a acestora.
Investiții de aproape jumătate de milion de euro în ciocolată
Pe fondul acestei evoluții pozitive, industria ciocolatei artizanale din România s-a extins considerabil. În București, două noi ciocolaterii își întâmpină deja clienții pasionați de ciocolată fină. Brandul Poem și-a deschis o nouă locație pe Calea Victoriei, după succesul primei ciocolaterii din Cluj-Napoca. Totodată, Kestar a lansat primul concept Bean-to-Bar din România pe Bulevardul Regina Elisabeta, marcând trei luni de activitate. Investiția totală în aceste două locații se ridică la aproape jumătate de milion de euro.
„Cererea pentru ciocolata artizanală este în creștere, iar consumatorii apreciază din ce în ce mai mult calitatea ingredientelor și originalitatea rețetelor. Extinderea acestor branduri reprezintă un pas important pentru dezvoltarea pieței locale.” (Adina Istrate, organizator Chocolate Saga)
„Festivalurile și târgurile dedicate ciocolatei contribuie semnificativ la educarea publicului și la consolidarea unei culturi a ciocolatei premium în România.”(Andreea Ilina, organizator Chocolate Saga)
Tendințele din cofetărie confirmă, de asemenea, această evoluție, iar producătorii se orientează către rețete inovatoare și ingrediente de cea mai bună calitate.
„Consumatorii caută experiențe autentice și combinații inedite de arome, ceea ce determină o revoluție în cofetărie. Produsele artizanale, realizate cu ingrediente naturale, sunt din ce în ce mai apreciate. Mai mult decât atât, în segmentul de cpfetărie, mulți oameni caută o experiență completă – un design prietenos, marketing inovator și un sentiment plăcut atunci când ne calcă pragul.” (Sergiu Diaconu, reprezentant Dulcinella)
Cu o piață în plină expansiune și cu un interes tot mai mare pentru calitate și autenticitate, România devine un jucător din ce în ce mai important pe harta ciocolatei europene
Pe de o parte, jucători din piață care se adresau până acum doar sectorului B2B, acum se orientează și către persoanele fizice, în timp ce cofetăriile aleg ca strategie de dezvoltare a business-ului exploatarea zonei de business-to-business. Când vine vorba de portofoliul de produse, deopotrivă furnizorii și producătorii își exting portofoliile, inovând constant.
Omnia Gusti investește într-un magazin online de produse, materie primă și kit-uri specifice pentru toată zona de HoReCa, acesta fiind, însă, accesibil și pentru persoanele fizice.
„Pe termen lung, ne propunem să continuăm extinderea atât pe piața locală, cât și în afaceri internaționale, prin dezvoltarea unor soluții personalizate pentru profesioniștii din industria cofetăriei și patiseriei. De asemenea, vom investi în dezvoltarea unui portofoliu de produse inovatoare, răspunzând astfel cerințelor și dorințelor consumatorilor. Ne concentrăm pe creșterea continuă a ofertei noastre și pe îmbunătățirea constantă a serviciilor oferite. În următoarele luni, vom lansa noi produse exclusive și planificăm o serie de campanii promoționale care să le aducă clienților noștri cele mai bune oferte.” (Marian Anghel, Director General OmniaGusti)
Dulcinella investește în produse noi pentru segmentul de business-to-business, pe care vor să îl ducă, ca valoare, la aproape jumătate din business.
„Anul acesta lansăm produse pentru clienții B2B, produse marcă privată, produse congelate special concepute pentru HoReCa, cu termen de valabilitate mai mare și ambalaje speciale. În 2025, așteptările sunt că activitățile de B2B vor depăși 40% din cifra de afaceri. Pentru a atinge obiectivele în zona de B2B, Dulcinella are în plan deschiderea la Târgu Neamț a unei noi fabrici cu o suprafață de producție de 4.700 de metri pătrați. Maeștrii cofetari ai Dulcinella creează constant rețete noi de produse, cele mai recente fiind Ciocolatele Carpați și Dunărea, un răspuns autohton la succesul Ciocolatei Dubai.” (Sergiu Diaconu, reprezentant Dulcinella).