Europarlamentarul Maria Grapini i-a solicitat vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene pentru coeziune și reforme, Raffaele Fitto, să urmărească impactul măsurilor privind politica de coeziune!
Eurodeputatul Maria Grapini i-a cerut, marți seară, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene pentru coeziune și reforme, Raffaele Fitto, să urmărească impactul măsurilor privind politica de coeziune și să țină cont, dacă se dorește coeziune în UE, și de criteriul geografic, de regiunile mai sărace.
„Coeziunea, politica de coeziune, ține Europa unită. Domnule comisar, trebuie să existe un exercițiu al Comisiei Europene privind impactul politicii de coeziune pentru că disparitățile regionale există, deși au fost mereu, bani alocați pentru politica de coeziune. Astfel, vă întreb dacă aplicați și criteriul geografic când alocați fondurile de coeziune?”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.
În sprijinul afirmațiilor sale, Maria Grapini a dat exemplul Fondului Strategic de Investiții, la care, personal, a cerut, pentru distribuirea banilor, criterii geografice, însă, până la urmă, a primat principiul „primul venit, primul servit”, care a condus la repartizarea banilor în doar patru-cinci state membre, situație ce a creat discrepanțe între acestea.
De asemenea, europarlamentarul Grapini consideră că modernizarea și, implicit, diminuarea acestor disparități regionale trebuie să țină cont nu numai de repartizarea banilor pe criteriul geografic, dar și de eficiența cheltuirii sumelor, pentru că, susține eurodeputatul S&D, este importăm să vedem cum sunt cheltuiți și 100 de euro.
De menționat faptul că, în calitatea sa de vicepreședintă a Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor, Maria Grapini a semnat, luna trecută, alături de mai mulți colegi din PE, o întrebare cu solicitare de răspuns scris, pe care au adresat-o Comisiei Europene, pe tema păstrării obiectivelor pe termen lung ale politicii de coeziune.
Potrivit semnatarilor acesteia, demersul este necesar pentru a evidenția importanța menținerii scopului principal al politicii de coeziune, ca instrument de investiții pe termen lung, axat pe reducerea disparităților regionale, în cadrul Uniunii Europene. În context, semnatarii au solicitat utilizarea mai eficientă a Fondului de solidaritate al UE.