Maria Grapini l-a interpelat pe comisarul pentru comerț privind blocajul pe noul Cod Vamal. Maroš Šefčovič îi răspunde eurodeputatului S&D!

Europarlamentarul Maria Grapini, vicepreședintă a Comisiei pentru Piața Internă, l-a interpelat, marți, pe comisarul pentru comerț, Maroš Šefčovič, privind blocajul de la Consiliul European, în legătură cu noul Cod Vamal.

Ca și raportor din partea grupului S&D, eurodeputatul Grapini a precizat, în intervenția sa, că nu se poate “împăca cu gândul” că noul Regulament Vamă este blocat la Consiliul European.

“Consider că este o urgență să avem acest nou Regulament pentru că, între timp, în Piața Internă,  recunoaștem sau nu, se face foarte multă evaziune, prin intrarea unor produse contrafăcute, care fac rău, inclusiv, consumatorilor. Se face triplă evaziune și mă refer aici de la cantitatea trecută în factură și până la contrafacerea privind conținutul!”, a punctat Maria Grapini, care avertizat că nu trebuie să introducem reglementări dacă acestea ne costă, ca administrare, mai mult decât obținem. În caz contrar, susține europarlamentarul, va fi afectat nu numai bugetul UE, dar și afacerile întreprinzătorilor.

În context, eurodeputatul S&D l-a întrebat tranșant pe comisarul pentru comerț dacă poate oferi o estimare privind finalizarea negocierilor privind noul Cod Vamal cu Consiliul European și cum va aduce noua platformă a Agenței Vamale Europene o înbunătățire reală a situației cu care ne confruntăm astăzi?

“De asemenea, cred că nu putem vorbi doar despre China pentru că aceste produse neconforme, care vin din multe țări terțe, trebuie foarte bine controlate. Problema pe care o văd este că nu toate statele membre au un personal calificat și nu sunt dotate cu aparatură performantă, pentru a verifica toate produsele. Concret, domnule comisar, cum rezolvăm acest lucru?”, a conchis Maria Grapini.

Comisarul pentru comerț, Maroš Šefčovič, i-a răspuns eurodeputatului Grapini, precizând că, astăzi, la nivelul UE, există nu mai puțin de 112 programe de calculator utilizate de autoritățile vamale, programe care nu sunt interconectate.

„Avem nevoie de un singur program eficient, actualizat la provocările secolului XXI, interconectat, ca să avem analiza pe care ne-o dorim. O parte a reformei vamale este și faptul că vrem să depunem eforturi mai mari în ceea ce privește formarea comună a celor care lucrează în vămi și care trebuie să aibă aceeași abordare, aceleași standarde. Ne dorim, totodată, să funcționeze cât mai rapid și acel ghișeu unic unde ofițerii vamali să poată să lucreze cât mai eficient cu autoritățile de supraveghere a pieței!”, a menționat oficialul european.

Potrivit lui Maroš Šefčovič, este nevoie atât de Autoritatea Vamală Europeană, dar și de platforma privind datele vamale europene, pentru a ne asigura că, pentru prima dată, autoritățile vamale europene vor putea utiliza același soft, vor putea fi standardizate datele și, ca atare, vom putea vedea fluxurile de intrări și vom face controale mai eficiente legate de risc. Astfel, a mai spus comisarul pentru comerț, se vor putea face economii importante la bugetul UE.

Nu în ultimul rând, Maroš Šefčovič, și-a exprimat speranța că președinția poloneză a Consiliului UE va finaliza, în luna iunie, abordarea generală pe tema noului Cod Vamal, astfel, discuțiile tripartite vor începe în vară, cel târziu în luna septembrie, în contextul în care există “o conversație foarte bună” și cu președinția următoare a Consiliului UE, cea daneză.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.