Care era circuitul șpăgii la Spitalul „Sfântul Ioan”

Alexandru Ciocâlteu, fost manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București, a instruit-o pe Petruța Lazăr, la rândul său fost manager și ulterior director economic la aceeași unitate medicală, să nege că ar fi primit bani cu titlu de mită de la reprezentantul unei firme, conform informațiilor din rechizitoriul prin care cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii DNA.

Discuția a avut loc pe 20 ianuarie 2016 într-un restaurant din București, unde Alexandru Ciocâlteu și Petruța Lazăr, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, s-au întâlnit după ce ambii au fost vizitați pe rând de mituitor, care are calitatea de martor denunțător în cauză.

Potrivit procurorilor, Ciocâlteu se temea că ar putea fi interceptați, astfel că i-a propus interlocutoarei să se mute la o altă masă, fiind preocupat de îndepărtarea de zona discuției a celor două telefoane mobile pe care le ținea în mână, afirmând: „nu știu unde dracu’ să le pun!”.

„Inculpatul Ciocâlteu Alexandru i-a comunicat inculpatei Lazăr Petruța cum să abordeze comunicarea dacă o va mai căuta (…), pentru a evita discuțiile cu acesta, precizând: ‘sper ca acesta să nu fi avut ceva de înregistrat’. Este de subliniat și modalitatea în care Ciocâlteu Alexandru a instruit-o pe Lazăr Petruța cu privire la o eventuală poziție procesuală a acesteia, în sensul de a nega primirea vreunei sume de bani cu titlu de mită, atât în ce o privește, cât și referitor la Ciocâlteu Alexandru. Acesta a asigurat-o la rândul său pe Lazăr Petruța că și el va susține că nu au primit bani: ‘ceea ce este foarte clar este că poți să mergi cu mine pe nu!'”, se arată în document.

În urma discuțiilor purtate de cei doi inculpați cu mituitorul, dar și din dialogul pe care l-au avut la restaurant, anchetatorii au concluzionat că martorul denunțător a spus adevărul cu privire la sumele plătite lunar cu titlu de mită.

„Din conținutul dialogurilor (…) purtate pe de o parte de (…) cu Lazăr Petruța, iar pe de altă parte de Lazăr Petruța cu Ciocâlteu Alexandru, a rezultat realitatea susținerilor numitului (…), referitoare la remiterea lunară a sumelor de bani către cei doi inculpați, ambii arătând că sumele respective au fost cheltuite, fără a fi depuse în vreun cont și exprimându-și opinia că, în acest fel, nu vor avea probleme. De asemenea, a rezultat că cei doi coinculpați luau sumele de bani în coautorat, fapt ce reiese inclusiv din exprimarea lui Ciocâlteu ‘ne-a dat’, la plural”, se menționează în rechizitoriu.

Procurorii mai arată că la dosarul cauzei se regăsesc extrase de cont din perioada 2009 — 2013, puse la dispoziție de societatea mituitorului, ce atestă efectuarea unor multiple retrageri de sume în numerar, din care o parte au fost remise de către denunțător inculpaților.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe 24 iunie, în stare de arest la domiciliu, pe Alexandru Ciocâlteu, la data faptelor manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București, și pe Petruța Lazăr, la data faptelor manager, ulterior director economic la aceeași unitate medicală, ambii pentru luare de mită.

Potrivit DNA, în 2008, în urma unei înțelegeri prealabile, Petruța Lazăr, în calitate de manager interimar, a pretins unei persoane, cu titlu de mită, un procentaj de 5% din valoarea contractului încheiat între firma reprezentată de aceasta și Spitalul „Sf. Ioan”.

DNA precizează că, în perioada ianuarie — august 2009, în calitate de manager, ea a primit de la respectiva persoană, cu titlu de mită, suma de 160.000 lei pentru a facilita încheierea și derularea contractului, inclusiv efectuarea plăților către firma respectivă și încheierea de acte adiționale.

„Începând cu a doua jumătate a anului 2009, după ce Alexandru Ciocâlteu a preluat funcția de manager al Spitalului „Sf. Ioan”, acesta i-a pretins aceleiași persoane un procentaj de 5% din valoarea plăților și a primit, lunar, cu titlu de mită, din septembrie 2009 până în noiembrie 2013 inclusiv, direct sau prin intermediul inculpatei Lazăr, câte 10.000 lei pentru sine, pentru derularea contractului ante-menționat, cunoscând că respectivul contract a fost încheiat în condiții nelegale, inclusiv pentru semnarea actelor adiționale în anii 2012 și 2013 și pentru facilitarea efectuării plăților”, susțin procurorii.

DNA menționează că, în total, suma primită de Alexandru Ciocâlteu, în perioada 2009 — 2013, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, este de 510.000.

„Începând cu a doua jumătate a anului 2009, Petruța Lazăr a devenit director economic al spitalului. În această calitate, ea a primit, timp de 6 luni, suma de 20.000 lei lunar, de la reprezentantul firmei care avea în derulare contractul cu spitalul, bani pe care i-a împărțit în mod egal cu managerul Ciocâlteu. Prin urmare, în cele 6 luni, Lazăr Petruța a mai primit 60.000 lei. În perioada martie 2010 — noiembrie 2013, prin intermediul lui Ciocâlteu, Petruța Lazăr a mai primit suma de 450.000 lei (10.000 lei lunar), cunoscând proveniența și scopul primirii și semnând în acea perioadă documente care vizau relația contractuală a spitalului cu acea firmă”, arată DNA.

În total, Petruța Lazăr, după cum au reținut anchetatorii, a primit cu titlu de mită, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, în perioada 2009 — 2013, suma de 670.000 lei.

În vederea confiscării speciale și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile și asupra unor sume de bani în lei și valută aparținând celor doi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea menținerii măsurii preventive a arestului la domiciliu pentru ambii inculpați și a măsurilor asiguratorii dispuse în cauză.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.