Tăriceanu, la ÎCCJ!

Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la Înalta Curte în plin scandal de corupţie după ce numele lui a apărut în dosarul lui Bogdan Olteanu şi al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Fostul premier este judecat pentru mărturie mincinoasă în dosarul retrocedărilor ilegale obţinute de Remus Truică şi Prinţul Paul.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a prezentat vineri dimineață la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a participa la primul termen al dosarului în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Procesul se desfășoară în această fază în cameră preliminară, ședința de judecată nefiind publică. La intrarea în sediul instanței, șeful Senatului nu a răspuns întrebărilor puse de jurnaliști.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, declara în urmă cu o lună de zile că dosarul în care este trimis în judecată de procurorii DNA „nu are nimic de-a face cu dosarul retrocedărilor ilegale”, ci este „un dosar fabricat”, care afectează inclusiv instituția pe care el o reprezintă la vârf.

Președintele Senatului a spus că nu dorește să intre în „detaliile” dosarului în care este judecat, așa cum a făcut „Procuratura”, care a dat un „amplu comunicat”, adăugând că lucrurile vor fi lămurite în instanță.

„Cert este un lucru: trebuie să facem aici distincție între persoana mea, Călin Popescu-Tăriceanu, și poziția pe care o am eu ca reprezentant al Senatului, în calitate de președinte. În momentul în care eu sunt trimis în judecată, nu sunt trimis în judecată ca persoană, eu știu, obișnuită, Călin Popescu-Tăriceanu. Chiar și comunicatele DNA făceau referire de fiecare dată, subliniau — președintele Senatului. Deci, este vorba de instituția care este târâtă în această situație foarte neplăcută, pe care unii oameni o privesc și nu știu exact ce să creadă. Mi se pare că intrăm într-o zonă a unui fel de război între puterea judecătorească și cea legislativă, în care puterea judecătorească vrea să arate că este cea mai importantă și că ea dă tonul și pune pe toată lumea la respect. Indiferent dacă acuzațiile sunt solide sau nu sunt solide, să trimiți în instanță pe președintele Senatului nu e de ici — de colo. Face vâlvă și în țară și în străinătate”, a afirmat Tăriceanu.

El a adăugat că această abordare „denotă o anumită lipsă de responsabilitate, pentru că, în acest fel, încrederea în instituțiile statului și în cei care ocupă anumite poziții importante este afectată”.

„Și, observatorii interni și străini își pun întrebarea: ce țară este România? Ei nu o să stea să analizeze în detaliu dosarul retrocedărilor sau despre ce este… Știrea în sine este importantă și, sigur, că acest lucru întărește o percepție care s-a creat și la care, din păcate, România a lucrat din greu s-o reușească, cu ghilimele spun acest lucru, și anume: România, o țară coruptă, o țară în care clasa politică trebuie măturată, după cum se vede. Mie mi se pare că este o acțiune, practic, programată de a elimina pe toți cei care astăzi dețin funcții importante din viața politică”, a declarat președintele Senatului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.