Ciprian Pahonțu predă lecția normalității și a transparenței la Romsilva!
Performanță. Transparență. Normalitate. Recredibilizare. Parteneriat cu ONG-urile, ocoalele silvice private și mediul academic. Și nu în ultimul câștigarea pariului împăduririi și a reîmpădurilor în cazul pădurilor proprietate publică a statului, dar și pe cel al reducerii tăierilor ilegale de lemn! Doar câteva dintre prioritățile noului director al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, Ciprian Pahonțu.
O discuție față în față cu Ciprian Pahonțu reprezintă, înainte de toate, pentru interlocutor, o lecție de profesionalism, de punere în temă a problemelor cu care se confruntă Romsilva, dar de prezentare a soluțiilor aferente. Pahonțu își respectă meseria, colegii, partenerii de discuție, aducând de fiecare dată în peisaj o argumentație solidă, greu de combătut.
În premieră pentru Romsilva, un director general a deschis larg porțile transparenței unei Regii Naționale percepută de mulți ca una destul de rigidă în relația cu mass-media și opinia publică. Un prim pas în această direcție a fost deja făcut prin afișarea pe site-ul RNP-Romsilva (www.rosilva.ro) a indicatorilor de performanță ai directorului general, demers prin care toți cei interesați pot vedea principalele ținte asumate în managementul RNP-Romsilva. Acestea sunt grupate pe componente de management forestier, dezvoltare sustenabilă, comunicare, buna gestionare a ariilor protejate, ele constituind, practic, țintele de administrare în cadrul Romsilva.
„Ceea ce îmi doresc pentru Romsilva este o imagine corectă, pentru că în acest moment Romsilva suferă, din punctul meu de vedere, de o imagine deformată care nu corespunde realității. Și, în consecință, sunt convins că miile de silvicultori care muncesc cu mult patos și dăruire în cadrul pădurilor proprietate publică a statului nu merită unele etichete”, susținea recent într-un interviu acordat „Cronicii Române”, Ciprian Pahonțu, decis să crească transparența Romsilva prin îmbunătățirea imaginii și comunicării.
La doar două luni de la preluarea mandatului, Ciprian Pahonțu a reușit să readucă normalitatea la RNP-Romsilva. Normalitatea în relația cu actualitatea conducere a Ministerului Mediului, normalitatea în relația cu ONG-urile, normalitatea în relația cu ocoalele private și nu în ultimul rând în relația cu mediul academic. Într-un cuvânt normalitate în relația cu societatea civilă.
Cu colegii de la Asociația Administratorilor de Păduri Private a fost stabilit deja un calendar de lucru pentru a identifica elementele comune, de interes, și ne referim aici la susținerea unor propuneri legislative comune, dar și la un schimb de experiență între ocoalele publice de stat și cele private.
După luni de tensiuni și incertitudine, miile de angajați ai RNP-Romsilva pot lucra în condiții de liniște și pot da randamentul cerut de actualul management al RNP-Romsilva.
Împăduririle și reîmpăduririle reprezintă, așa cum am spus, o altă uriașă prioritate a lui Ciprian Pahonțu. De altfel, acesta recunoaște că mandatul său pornește de la o premisă foarte simplă și anume aceea că nu se dorește profit cu orice preț în cadrul Romsilva. „Misiunea noastră este de a gestiona durabil pădurile, în condiții de eficiență economică. Nivelul profitului este stabilit pentru Romsilva, anual, prin Hotărâre de Guvern, pe baza Bugetului de Venituri și Cheltuieli!”, precizează directorul general al Romsilva.
De altfel, în urmă cu câteva săptămâni, la propunerea domniei sale, Romsilva a luat o nouă inițiativă. S-a decis alocarea a 25 de milioane de lei pentru achiziționarea de terenuri agricole în special în zonele cu vegetație forestieră deficitară. O decizie lăudabilă, mai ales că, mai spune Pahonțu, „pe baza acestor achiziții pe care le vom face, în acest an, conform acestui buget, la anul vom aloca alte sume din Fondul de Regenerare și Conservare a Pădurilor cu care vom împăduri aceste suprafețe de terenuri achiziționate. Vom contribui, în aceste condiții, la extinderea fondului forestier proprietate publică a statului”.
În opinia lui Pahonțu, problema tăierilor ilegale de păduri este generată, din păcate, și de sărăcie nu numai de corupție. Parteneriatele cu Poliția și Jandarmeria Română vizează, însă, eficientizarea activității de pază a pădurilor.
„Potrivit statisticilor noastre, vorbim de tăieri ilegale anuale de 40.000-60.000 de hectare din pădurile proprietate publică a statului. Evident că în acest sens am luat și măsuri interne, una dintre acestea se referă la prima punere pe piață a lemnului unde am venit cu o revizuire a procedurilor. Totodată, în perioada următoare voi întări capacitatea de control a Romsilva și vom colabora cu organele abilitate pentru a diminua tăierile ilegale de lemn și piața asociată”, a adăugat Pahonțu.
Mai mult, directorul general al Romsilva este conștient de faptul că așteptările populației de la cei care administrează pădurea publică ca bun al statului au crescut și în consecință va încerca să răspundă acestor așteptări printr-un alt tip de abordare executivă, una mult mai aproape de nevoile populației! Pahonțu se referă aici la necesitățile de recreere, de a asigura accesul la materialul lemnos în spațiul rural și multe alte acțiuni pe care Romsilva le are în stadiul de proiect.
În altă ordine de idei, Pahonțu transmite colegilor săi un mesaj clar și anume faptul că nu va face rabat de la respectarea/aplicarea legii și că așteaptă de la ei practicarea cu profesionalism a meseriei de silvicultor și că, fiecare dintre ei, poate conta pe pragmatismul și orientarea noului management al Romsilva către rezultate!
I.Badea