Sârbu o dă la întors: Nu este „chiar aşa de prieten” cu Hrebenciuc!
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, luni, în legătură cu acuzaţiile DNA, că el personal a fost foarte „prudent” şi că respinge afirmaţiile privind participarea sa la infracţiuni, precizând că Viorel Hrebenciuc nu are cu el „aşa o relaţie de prietenie cum avea cu alţi colegi”.
Sârbu a susţinut că el a fost „doar menţionat de terţe persoane” în dosarul de la DNA legat de retrocedări.”Influenţa politică, dacă am folosit-o, lucrul ăsta nu s-a văzut. Ştiţi bine că de fapt nu s-a pus posesie, au fost două hotărâri ale două Curţi de apel, nimeni nu le-a aplicat, dar asta e problema instanţelor să decidă (…) N-am nicio emoţie, fiindcă nu am cum să fiu implicat până la urmă în acest caz şi îşi vor da seama. Cum îşi vor da seama? Din ceea ce spune domnul Hrebenciuc, din ceea ce spune domnul Crăciunescu, că ei sunt de fapt cheia problemei. Dacă domnul Hrebenciuc spune «Da, dom’le, am discutat cu Sârbu». Nu a discutat. Dacă domnul Crăciunescu spune «Da, Sârbu a venit şi mi-a spus, au făcut…». Nu am făcut lucrul ăsta. Nu fac lucrul ăsta. Sunt prudent, mai ales în perioada asta. Vă daţi seama cât de prudent am fost. Şi totuşi am apărut, nu fac niciun reproş nimănui, aşa-i viaţa”, a spus liderul senatorilor PSD, informează Mediafax.
El a susţinut că nu a vorbit nimeni cu el despre cele invocate în dosar. Sârbu a admis că este prieten cu directorul Romsilva, dar a precizat că i-a spus acestuia doar să aibă grijă „de ceea ce se întâmplă pe domeniul retrocedărilor”. „Toate discuţiile pe care le-am avut noi, şi nu ascund lucrul ăsta, că sunt prieten cu el, au fost să aibă mare grijă de ceea ce se întâmplă pe domeniul retrocedărilor”, a declarat Sârbu.
Liderul senatorilor PSD a afirmat că personal nu a discutat cu Viorel Hrebenciuc „nici înainte, nici după”. „Nu însemna că dacă am discutat şi făceam ceva, dar nu mi-a cerut omul ăsta. Niciodată nu m-a întrebat”, a spus Sârbu.
Întrebat dacă de săptămâna trecută a mai discutat cu Hrebenciuc. Sârbu a spus: „Nu, nu am vorbit. Nu vorbeam foarte des, acuma nu. Nu vreau să spun lucrul ăsta fiindcă am ajuns în situaţia dată, dar nu prea vorbeam, nu aveam noi aşa o relaţie de prietenie cum avea cu alţi colegi”.
El a afirmat că în mai multe cazuri a primit semnale de la colegi că se vorbeşte despre persoana sa, ori în numele său, fără ştiinţa sa. Sârbu a fost întrebat dacă în cazul lui Viorel Hrebenciuc ar trebui să se încuviinţeze arestarea preventivă solicitată de procurori.
„Noi întotdeauna am spus că justiţia trebuie să-şi facă datoria şi că noi trebuie să acceptăm ceea ce, sigur, ne solicită justiţia. Ăsta e punctul meu de vedere, al partidului. De la noi şi până la fiecare coleg de al nostru de acolo, şi nu numai al nostru (…) nu pot eu să decid, eu pot să decid pe votul meu”, a mai declarat Sârbu.
Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, a fost abordat de Viorel Hrebenciuc, Dan Bengescu şi Sorin Iacob, cu sprijinul lui Aurel Olari, să achiziţioneze din bani publici o moşie a lui Paltin Sturdza, aflată în apropierea Aeroportului Suceava, potrivit procurorilor DNA.
Informaţia apare în documente ale anchetatorilor din dosarul retrocedărilor. „Prin ordonanţa din data de 25 august 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale şi sub aspectul comiterii unei noi infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. constând în aceea că Bengescu Dan Costin, Iacob Sorin Ion, Hrebenciuc Viorel, cu sprijinul lui Olari Aurel, efectuează demersuri pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Nechifor Cătălin Ioan, pentru a-l determina să achiziţioneze din bani publici moşia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha şi un conac. Este de menţionat că imobilele moştenite de către Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului «Ştefan cel Mare» Suceava, ce este în subordinea Consiliului Judeţean Suceava”, spun anchetatorii.
Anchetatorii mai susţin că, în cursul anului 2013, Viorel Hrebenciuc l-a contactat repetat la telefon pe directorul Romsilva Adam Crăciunescu şi s-a deplasat la biroul acestuia, reproşându-i opoziţia la punerea în posesie a lui Sturdza. Întrucât Crăciunescu a refuzat să dea curs solicitării, Hrebenciuc i-a solicitat senatorului PSD Ilie Sârbu să îşi folosească influenţa faţă de directorul general al Romsilva, membru în acelaşi partid.