Verdict șoc: Petre Tobă și Florentin Pandele au plagiat!

Comisiile de specialitate din Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) au dat verdicte de plagiat atat in cazul tezei de doctorat a lui Petre Toba, cat si in cazul lui Florentin Pandele, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Verdictul final va fi pronuntat de Consiliul General al CNATDCU, saptamana viitoare, prin vot electronic, care urmeaza sa fie dat pana pe 11 octombrie.

Specialiștii din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare au dat, vineri, verdicte de plagiat „masiv” atât în cazul tezei de doctorat a lui Petre Tobă, fost ministru de Interne, cât și în cazul primarului din Voluntari, Florentin Pandele.

Decizia finală va fi stabilită de Consiliul General al CNATDCU, săptămâna viitoare. Verdictul inițial, de neplagiat, în cazul ambelor teze de doctorat fusese respins, la data de 7 septembrie, de Consiliul general al CNATDCU.

Aceasta este cea de-a patra comisie tehnică constituită în cazul analizei pe lucrarea de doctorat a fostului ministru de Interne, Petre Tobă, primele trei stabilind că acesta nu a plagiat.

Comisia pentru învăţămând din Senat a respins, vineri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pe tema Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, astfel încât proiectul va merge la votul final în forma iniţială, potrivit căreia decizia privind un eventual plagiat va fi luată de universităţi, nu de către CNATDCU.

Klaus Iohannis arăta că există un „climat actual de neîncredere” în procesul de analiză a sesizărilor de plagiat, însă această OUG trebuie să „contribuie la realizarea unui sistem educaţional şi de cercetare apt să sancţioneze şi să descurajeze frauda academică”, bazat pe proceduri clare şi coerente.

Preşedintele afirma că, în ceea ce priveşte procedura obţinerii titlului de doctor, „aparent” aceasta este simplificată, însă „se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică”.

Klaus Iohannis avertiza şi că această OUG nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei, „motiv pentru care considerăm că se impune introducerea unor dispoziţii tranzitorii”.

Şeful statului spunea că OUG prevede şi că rectorul eliberează diploma de doctor în baza hotărârii senatului universitar/Prezidiului Academiei Române de acordare a titlului de doctor, însă această prevedere” este neclară”, întrucât în cadrul Academiei Române nu există funcţia de rector, ceea ce ar duce la dificultăţi în cadrul procedurii de eliberare a diplomelor de doctor de către această instituţie.

Plenul Senatului a adoptat, pe 9 mai, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, care a fost modificat în comisia de învăţământ şi care prevede, în varianta nouă, că acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, aşa cum era prevăzut în Ordonanţa dată de Executiv.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.