Cioloș critică majorările salariale votate de Parlament

Dacian Cioloş critică măririle salariale propuse de Comisiile de buget-finanţe din Parlament pentru mai multe categorii din Sănătate şi Educaţie. Premierul spune că impactul bugetar este prea mare şi, neexistând resurse în buget, se vor tăia din nou bani de la investiţii.

Dacian Cioloş a estimat, într-un interviu pentru Adevărul, la peste 1% din PIB impactul bugetar pe care l-ar avea măririle de salarii promovate de Parlament.

„Din ce îmi spunea doamna ministru de Finanţe cu tot ce s-a votat în aceste ultime luni, în pregătirea campaniei, aşa cum, din păcate, ne-a obişnuit Parlamentul când votează în toate direcţiile măriri de salarii, fără calcule bugetare consistente, s-au cam adunat peste 9 miliarde de lei, deci peste 1% din PIB.

Aşadar, pe de o parte avem un impact bugetar care înseamnă ori creşterea deficitului, ceea ce ar fi catastrofal pentru România sau, dacă vrem să ţinem limitele deficitului, să reducem investiţiile. Noi avem alocate 40 de miliarde pentru investiţii, care ar trebui să se ducă la locuri de muncă. Or, asta ar însemna reducerea fondului de investiţii. Măririle procentuale nu fac decât să crească şi mai mult dezechilibrele între modul cum sunt trataţi salariaţii. Or, noi asta am încercat să corectăm anul acesta. Doar cu măriri salariale nu rezolvăm problema salarizării. Avem în continuare oameni care au aceeaşi formare profesională, aceeaşi vechime, lucrează în aceleaşi instituţii sau în instituţii paralele dar cu aceleaşi responsabilităţi, dar care ai salarii diferite. Măririle salariale nu rezolvă aceste disfuncţionalită pe care noi vrem să le corectăm printr-o lege a salarizării coerente. Cu aceste decizii, o lege a salarizării unitare nu va mai avea finanţare”, a declarat Dacian Cioloş pentru Adevărul.

El a precizat că nu este împotriva creşterilor salariale sau a tăierilor de taxe, dar acestrea trebuie făcute analizând întâi impactul bugetar şi sursele de finanţare pentru astfel de măsuri.

„Nu numai că nu suntem împotriva reducererii unor taxe. Şi noi am venit cu eliminare unor taxe care nu-şi mai aveau rostul. Câteva taxe dintre cele eliminate aveau sens să fie eliminate, dar altele merg împotriva unor legi pe baza cărora funcţionează anumite instituţii, spre exemplu, TVR şi Radio-ul public. Legea radio-TV spune că salariile nu pot fi finanţate de la bugetul de stat. Dacă cinevca a vrut să taie această taxă, trebuia să modifice şi legea TVR. La fel cu taxa de timbru, care nu ar fi trebuit eliminată complet, pentru că finanţează alte programe de înnoire a parcului auto. Mai e Monitorul Oficial, care rămâne fără finanţare. Impactul bugetar e de peste 1 miliard de lei.

Cum îl punem la loc?

La fel, trebuie tăiat de undeva. Sunt alte cheltuieli fixe pe care nu le putem reduce. Alţii spun că avem creştere economică şi de acolo mai vin bani. Dar asta nu este foarte sigur. Plus că de la anul trebuie să mai reducem cu încă un punct procentula TVA. Ar trebui să aşteptăm să vedem cum funcţionează lucrurile şi dacă avem aceşti bani, să-i investim”, a mai spus premierul.

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat, luni, mai multe amendamente la Ordonanța 20/2016 care prevăd creşterea cu 15% a  salariile din Educație și Sănătate. Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a susținut că aplicarea amendamentelor va avea la un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.