Rachetele Patriot au ajuns în România
Bateria de rachete sol-aer Patriot a ajuns în România, cu trenul, de la o bază militară din Germania. 200 de militari români şi americani participă la exerciţiul PATRIOT SHOCK, care începe săptămâna aceasta, în poligonul de la Capu Midia. Este prima dată când rachetele sol-aer Patriot, printre cele mai performante din lume, destinate apărării antiaeriene, sunt trimise în România.
Din momentul în care au primit ordinul, militarii americani au avut la dispoziţie 72 de ore ca să aducă rachetele Patriot în România. Transportul a fost pregătit în detaliu.
JOHN WALRATH, sergent USA Army: „Mă asigur că e suficient combustibil şi în partea cealaltă, că presiunea în cauciucuri este corespunzătoare”.
O baterie Patriot este compusă din rachete, sistem de lansare, antenă, radar, centru de comandă şi control, generatoare. Fiecare rachetă cântăreşte aproximativ o tonă.
MICHAEL TOPPING, comandantul Bateriei Delta, Batalionul 5-7 Apărare Aeriană, US Army: „Arătăm că putem fi desfăşuraţi rapid pentru a ne reasigura aliaţii, oricând au nevoie de noi”.
Rachetele au fost aduse pentru un exerciţiu bilateral româno-american, de nivel tactic, care presupune un scenariu fictiv de apărare antiaeriană. Se desfăşoară la Capu Midia, în judeţul Constanţa, şi durează 12 zile. Românii din Brigada 1 de Rachete sol-aer participă cu un sistem de rachete HAWK, cu rază scurtă şi medie de acţiune. Iar bateria Patriot, adusă de americani, poate contracara rachete balistice cu rază lungă de acţiune.
MICHAEL TOPPING, comandantul Bateriei Delta, Batalionul 5-7 Apărare Aeriană, US Army: „Faptul că mergem în România subliniază cât de importanţi sunt aliaţii români pentru noi”.
Un sistem Patriot poate identifica ţinta pe radar, de la 80 de km distanţă. Iar rachetele de interceptare, lansate pentru a o distruge, pot atinge o viteză între 3 şi 5 ori mai mare decât cea a sunetului.