Dragnea și Tăriceanu desființează discursul lui Iohannis
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat marţi, la Parlament, că s-ar fi aşteptat ca discursul președintelui Iohannis să fie de unitate şi să îndemne la calm şi stabilitate, însă şeful statului a ales să vorbească despre „divizare, despre parlamentari buni şi parlamentari răi, despre români buni şi români răi”.
„Am asistat la discursul preşedintelui din Parlament, trebuie să spun din capul locului că m-aş fi aşteptat să fie un discurs de unitate, un discurs de îndemn la calm şi la stabilitate. Din păcate, preşedintele a ales să vorbească în continuare despre divizare, despre parlamentari buni şi parlamentari răi, despre români buni şi români răi”, a afirmat Liviu Dragnea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că alegerile anticipate nu reprezintă o soluţie. „Sunt de acord însă cu dumnealui că alegerile anticipate nu reprezintă o soluţie. Am înţeles îndemnul ca Guvernul să fie unul performant şi puternic, în sensul ăsta şi îndemnul meu este să lase Guvernul în pace să guverneze, pentru că programul de guvernare este un program bun, iar românii aşteaptă să fie pus în practică. Dacă lăsăm Guvernul să guverneze bine, atunci toată ţara va avea de câştigat şi toţi indicatorii macroeconomici la care făcea referire şi care într-adevăr sunt buni, vor fi menţinuţi şi îmbunătăţiţi”, a completat preşedintele PSD.
La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, după discursul președintelui Iohannis, că şeful statului „a dat lecţii parlamentarilor”, gest pe care l-a calificat drept „inacceptabil”.
Calin Popescu Tariceanu a spus, dupa discursul lui Iohannis ca se astepta ca “in aceste momente de criza politica” presedintele Klaus Iohannis sa “gaseasca calea spre dialog, spre detensionare”, lucru ce nu s-a intamplat.
„Sunt dezamagit de discursul presedintelui, pentru ca m-am asteptat ca in acest moment de tensiune, de criza politica, presedintele si cei care conduc cele mai importante institutii democratice sa gaseasca calea catre dialog, de detensionare, pentru ca este un interes care este mai presus de interesul partizan. Din discursul presedintelui, dincolo de faptul ca a aratat, ca de foarte multe ori, ca vine la Parlament si vrea sa dea lectii Parlamentului si sa spuna ce sa faca, ceea ce inacceptabil, nici nu a facut acel discurs la care ma asteptam,”, a spus Tariceanu.
Seful Senatului a mai precizat ca „a vorbi despre luminitele din Piata Victoriei (protestatarii care s-au adunat duminica in fata Guvernului au aprins cu totii, in acelasi timp, telefoanele mobile) nu ofera o rezolvare a situatiei”.
„Faptul ca vorbim de luminitele din Piata Victoriei nu reprezinta solutia pe care romanii probabil o asteapta, de detensionare a acestei situatii. Singura posibilitate pe care o avem si pe care i-am recomandat-o presedintelui, este aceea de dialog. Am vorbit de faptul ca eu voi initia un dialog. Justitia nu este un camp in care sa se razboiasca anumite institutii de forta cu drepturile si libertatile cetenilor”, a mai spus Tăriceanu.
„Stau si ma intreb ce era in capul presedintelui cand vorbea de oameni integri la conducerea statului? In momentul in care tu insuti esti condamnat pentru modul in care ai obtinut niste case, ai o problema ca nu ai restituit cei 300.000 de lei statului, pe care i-ai incasat necuvenit, nu se stie daca ti-ai platit impozitele pentru meditatii, poti sa vii si sa dai lectii Parlamentului? Mi se pare foarte nepotrivit. Functia de presedinte presupune o experienta politica, o pregatire pe care presedintele pare sa nu o aiba”, a mai spus şeful Senatului.