Totul despre impozitul pe gospodărie
Noul sistem de impozitare la care lucreaza Guvernul are avantaje și dezavantaje – spun experții în fiscalitate. Cert e că românii vor avea consultanți fiscali și vor completa declarații de venit. Iar deducerea cheltuielilor pe care le fac în gospodărie ar trebui să devină o obișnuință, oricât de greu de imaginat e acest scenariu acum.
Pentru români, deocamdată e neclar cum va funcționa noul sistem de impozitare la care lucrează Guvernul.
De la 1 ianuarie, cei care câștigă sub 2000 de lei nu vor fi impozitați. Românii mai bine plătiți vor avea un impozit de 10%. Salariile vor fi impozitate lunar, ca până acum. Dar la sfârşitul anului fiscal, contribuabilii vor fi nevoiţi să dea o declaraţie în legătură cu toate veniturile realizate.
Această nouă filosofie de impozitare are atât avantajul deducerilor cât şi al unui impozit mai mic. Dar sunt și dezavantaje, atrag atenția experții în fiscalitate.
Pe lista deducerilor ar urma să fie incluse cheltuielile pentru pensii private, asigurări și abonamente de sănătate, studii școlare ale copiilor, dar și cheltuielile de îmbunătăţire a confortului termic al locuinţelor, donaţiile către cultele regioase sau ONG-uri și chiar costul vacanțelor petrecute în ţară. Familiile cu copii vor beneficia de deduceri suplimentare. În funcție de veniturile părinților, sumele pot ajunge la 1600 de lei pentru fiecare copil.
Avantaje suplimentare ar putea avea cei care locuiesc împreună, fie că sunt sau nu rude, şi se constituie în gospodării fiscale. În relația cu Fiscul vor fi ajutați de consultanți fiscali. Ar fi nevoie de 35.000 de astfel de experți. De șapte ori mai mulți decât acum. Fiecare va avea în jur de 200 de gospodării în gestiune. Și Fiscul va trebui să se adapteze.
Consultanții fiscali vor fi plătiți de Ministerul de Finanțe cu până la 10.000 de lei lunar. Ceea ce înseamnă peste 4 miliarde de lei anual.