FEI și Raiffeisein Bank au semnat acordul COSME

Fondul European de Investitii (FEI) si Raiffeisen Bank au semnat un acord COSME in urma caruia banca poate sa acorde 800 de milioane lei (aproximativ 177 milioane euro) sub forma de credite pentru afacerile mici si mijlocii din Romania.

Acest acord ii va permite Raiffeisen Bank sa le ofere IMM-urilor imprumuturi cu garantii reduse, pe termene mai lungi, si sa ofere sprijin afacerilor start-up, care de obicei au acces limitat la creditare. Aproximativ 2.000 de intreprinderi mici si mijlocii romanesti pot beneficia de aceste credite.

Acordul a fost posibil cu sprijinul Fondului European pentru Investitii Strategice (FEIS). Acesta este pilonul central al Planului de Investitii pentru Europa, asa-numitul “Plan Juncker”.

 Corina Cretu, Comisarul european pentru politica regionala, a declarat:

“Planul Juncker are drept scop sustinerea locurilor de munca si stimularea cresterii economice in Europa. Facilitarea accesului la finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii reprezinta o componenta importanta a Planului. Sunt incantata ca, prin acest acord, mai multe companii romanesti vor putea investi in extindere, crearea de locuri de munca si inovare, multumita planului Juncker.”

 Directorul Executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert a declarat:

“Sprijinul pentru intreprinderi si crearea de locuri de munca sunt fundamentale pentru cresterea economica in Europa. FEI se angajeaza sa sprijine IMM-urile si are placerea sa semneze acest acord FEIS pentru sprijinul IMM-urilor cu Raiffeisen Bank din Romania. Raiffeisen Bank este bine pozitionata pentru a accesa si spori accesul la finantare pentru 2.000 de companii din toata tara.”

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank a spus:

„Noul parteriat cu FEI va facilita accesul la finantare al IMM-urilor, in conditii extrem de avantajoase – cerinte de garantii reduse si fara costuri atasate garantiilor acordate de FEI. Am acumulat o experienta bogata in colaborarea cu FEI, pe care dorim sa o valorificam si pe viitor. Creditele acordate vor fi destinate atat investitiilor, cat si activitatii curente, raspunzand nevoilor operationale ale companiilor, contribuind la consolidarea pozitiei lor pe piata si la atingerea obiectivelor strategice ale acestora.

Noul Plan de Investitii va reusi sa mobilizeze in jur de 743 de milioane de euro pentru investitii in Romania si 178 de miliarde de euro in Europa.

Despre European Investment Fund

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrala este de a sprijini intreprinderile micro, mici și mijlocii din Europa (IMM-uri), ajutandu-le sa aiba acces la finantare. EIF gestioneaza si dezvolta capital de risc si de crestere, garantii si instrumente de microfinantare care vizeaza in mod specific aceste firme. FEI promovează obiectivele UE in sprijinul inovarii, cercetarii si dezvoltarii, antreprenoriatului, cresterii economice si ocuparii fortei de munca. Mai multe informatii despre FEIS gasiti aici.

 Despre Raiffeisen Bank

 Raiffeisen Bank este o banca universala de top, oferind o gama completa de produse si servicii persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor mari, prin multiple canale de distributie: unitati bancare, retele de ATM si EPOS, phone-banking (Raiffeisen Direct), mobile banking (myBanking) si internet banking (Raiffeisen Online). Banca are o retea de peste 478 agentii in toat` tara care deservesc aproximativ 2 milioane clienti, dintre care aproape 100.000 de IMM-uri si 5.700 corporatii mari si medii. Mai multe informatii despre banca gasiti pe site-ul www.raiffeisen.ro;

 Despre COSME

COSME este programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor care se deruleaza in perioada 2014-2020, cu un buget total de 2,3 miliarde de euro. Cel putin 60% din program va fi dedicat facililitarii accesului la finantare pentru IMM-urile din Europa, prin doua instrumente financiare.Prin intermediul mecanismului de garantare a imprumuturilor, programul va oferi garantii si contragarantii institutiilor financiare, astfel incat acestea sa poata pune la dispozitia IMM-urilor mai multe imprumuturi si servicii de leasing financiar.  Folosind mecanismul de capitaluri proprii pentru creștere, programul va furniza capital de risc fondurilor de investitii care investesc in IMM-uri in principal in faza de extindere si de crestere.

Programul COSME se bazează pe succesul Programului-cadru pentru competitivitate și inovare (CIP), care, în perioada 2007 – 2013, a contribuit la mobilizarea unor împrumuturi în valoare de peste 21 miliarde EUR și a unor capitaluri de risc în valoare de 2,8 miliarde EUR pentru mai mult de 400 000 de IMM-uri din Europa.

Companiile pot contacta diferitele institutii financiare existente din tarile lor pentru a accesa fondurilor europene la http://www.access2finance.eu/

 Despre Planul de Investitii pentru Europa

Planul de Investitii pentru Europa, asa numitul Juncker Plan este una dintre prioritatile de top ale Comisiei Europene. Acesta se concentreaza pe sporirea investitiilor care duc la creearea de locuri de munca si la crestere economica. Prin utilizarea mai inteligenta a resurselor financiare noi sau existente, indeparteaza piedicile care stau in calea investitiilor, oferind vizibilitate si asistenta tehnica proiectelor de investitii.

FEIS este pilonul central la Planului Juncker si ofera garantii, permitand BEI sa investeasca in mai multe proiecte cu componenta de risc mai mare. FEIS inregisteaza rezultate concrete. Se estimeaza ca proiectele si acordurile de investitii aprobate in cadrul FEIS vor mobiliza peste 183 de miliarde de euro sub forma de investiii si sprijin acordate pentru 425.000 de IMM-uri din cele 28 de state membre.

In septembrie 2016, Presedintele Juncker a propus extinderea FEIS prin cresterea importantei si duratei sale, sustinand intarirea punctelor sale tari.

Companiile de tip IMM (conform definitiei europene) au o cifra de afaceri mai mica de 50 milioane de euro si/ori un bilant total care sa nu depaseasca 43 de milioane de euro si maximum 250 de angajati;

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.