Firea nu renunță la benzile unice din Capitală

Peste 30.000 de maşini au fost înmatriculate în Bucureşti şi localităţile limitrofe în primele 4 luni din 2017, potrivit Primăriei Capitalei, care transmite că fără măsuri de descurajare a traficului rutier, oraşul va fi blocat. Nu se pune problema renunţării la culoarele unice, a declarat primarul general, Gabriela Firea.

„Nu se pune în niciun caz problema să renunţăm la culoarele unice. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, un document strategic de planificare a transportului în regiunea Bucureşti-Ilfov, realizat sub coordonarea BERD, precizează clar că una dintre măsurile care duc la creşterea mobilităţii este realizarea acestor benzi destinate transportului public. Vom acţiona să facem această măsură cât mai eficientă, astfel încât efectele benefice să fie mai mari decât neajunsurile, aplicând în această perioadă un set de măsuri complementare care să ajute la decongestionarea traficului”, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, relatează Romaniatv.net.

Edilul a mai precizat însă că în Bucureşti, la final de aprilie, sunt înmatriculate nu mai puţin de 1,274 milioane de autovehicule, plus alte 155.000 înmatriculate în Ilfov.

„Faţă de finalul anului trecut se înregistrează, în doar 4 luni, o creştere a parcului auto din zona metropolitană Bucureşti de peste 30.000 de unităţi. La acestea se adaugă autovehiculele, deloc puţine, care tranzitează zilnic Bucureştiul, precum şi cele înmatriculate în alte judeţe sau alte ţări ale căror proprietari locuiesc, de fapt, aici. Prin urmare, fără măsuri de descurajare a traficului rutier, vom avea în foarte scurt timp un oraş complet blocat. Pentru început avem în vedere doar măsuri care să stimuleze conformarea voluntară, de genul încurajării transportului în comun sau a celui ecologic, dar în perspectiva nu excludem şi alt gen de măsuri”, a mai spus Firea.

Primarul General a avut o şedinţă de lucru cu reprezentanţii direcţiilor de transporturi şi utilităţi din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, pentru a stabili modul de implementare a măsurilor conexe care vor însoţi introducerea culoarelor unice pentru transportul în comun în Capitală.

Principalele proiecte ale Municipiului Bucureşti care vizează fluidizarea traficului rutier în zona Bucureşti-Ilfov sunt incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 şi vizează introducerea de benzi de circulaţie cu prioritate pentru transportul public pe o distanţă de 25 km; achiziţia a 100 troleibuze, 100 de tramvaie şi 400 de autobuze, pentru început.

Proiectul mai presupune şi modernizarea infrastructurii de tramvai şi extinderea acesteia cu 41 kilometri de cale dublă, precum şi reabilitarea a aproximativ 1800 de staţii, construcţia de parcări de tip Park &Ride la punctele cheie de intrare în oraş, construcţia de parcări subterane, amenajare şi lărgire Prelungirea Ghencea, lărgire str. Jandarmeriei, reconfigurarea întregii zone de birouri Pipera – str. Fabrica de Glucoză, str. D. Pompeiu, str. Petricani, str. Andronache, sos. Colentina, amenajarea infrastructurii utilitare pentru biciclete (piste şi locuri de parcare), precum şi extinderea sistemului de închiriere biciclete (bike-sharing), crearea de noi zone cu prioritate pentru pietoni şi biciclişti în centrul oraşului, concomitent cu modernizarea spaţiul urban public şi îmbunătăţirea condiţiilor de accesibilitate pentru persoane cu mobilitate redusă, regândirea şi extinderea sistemului de management al traficului.

Pe Drumul Naţional 1 (DN 1) s-a format, luni dimineaţa, un ambuteiaj pe peste 16 de kilometri, pe sensul de intrare în Capitală, şoferii stând în coloană chiar şi două ore. Coloana de maşini de pe DN 1 s-a format de la podul Băneasa, de unde ar urma să fie instituită o bandă de circulaţie unică pentru autobuze.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.