Scandal uriaș pe marginea retragerii demisiiilor miniștrilor
Mai mult de jumătate dintre miniştrii demisionari ai Cabinetului Grindeanu au făcut cerere de retragere a demisiilor din Guvern, anunţă România TV. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a decrat însă că demisiile, odată anunţate şi înregistrate, sunt irevocabile.
„În acest moment avem depuse 20 de cereri de retragere a demisiilor depuse.
Dar toate sunt lipsite de obiect, pentru că, se ştie bine, Legea 90/2001, la art. 6, spune care sunt condiţiile ca un ministru să-şi dea demisia.
Art. 6, Legea 90/2001: Demisia din funcția de membru al Guvernului se anunță public, se prezintă în scris primului-ministru și devine irevocabilă din momentul în care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii.
Toate cererile de retragere conţin şi numărul de înregistrare a cererii de demisie.
Din moment ce au număr de înregistrare, înseamnă că s-a luat act de ele, deci sunt irevocabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.
Cine sunt cei 20 care au depus cerere de retragere
Romeo Dunca, Teodor Meleşcanu, Alexandru Petrescu, Mircea Dobre, Sevil Shhaideh, Ana Birchall, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Bodog, Toma Petcu, Andreea Păstrînac, Mihai Tudose, Adriana Petcu, Pavel Năstase, Răzvan Cuc, Gabriel Leş, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu, Viorel Ştefan.
Sevil Shhaideh, ministrul demisionar al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a anunțat, joi, că și-a retras demisia pentru ca activitatea din instituție să nu fie blocată „prin tot felul de tertipuri juridice care pot interveni în această perioadă”.
„Eu ce pot să vă spun este că, imediat ce am luat act de publicarea în Monitorul Oficial a moțiunii de cenzură, (…) am convocat experții instituției pentru a identifica eventuale riscuri care ar putea duce la blocarea acestei instituții. După cum bine știți, în acest moment, la nivelul acestei instituții nu mai există niciun secretar de stat, nu mai există secretar general (…). Din discuțiile cu toți experții juriști (…) pentru a nu bloca, prin tot felul de tertipuri juridice care pot interveni în această perioadă, am hotărât să-mi retrag demisia pentru a reveni la ceea ce prevede astăzi Constituția, respectiv articol 85, Guvern demis, Cabinet interimar”, a precizat Shhaideh, la Antena 3.
Ea a motivat acest gest prin faptul că în momentul în care demisia sa era publicată prin decret prezidențial nu mai era ordonator de credite, iar instituția era blocată, nemaiexistând niciun secretar de stat și nici secretarul general.
„Deci trebuie să-mi desfășor activitatea în mod normal. Eu nu cred că trebuie să sufere nimeni, nicio autoritate locală. S-au făcut eforturi pentru depunere de proiecte pe fonduri europene. Ca să avem absorbție, nu credeți că trebuie să avem și contracte”, a adăugat Shhaideh.
udorel Toader a anunțat joi că a trimis, la Guvern, cererea sa de retragere a demisiei din funcția de ministru al Justiției. „Am trimis la Guvern cererea de retragere a demisiei”, a declarat Tudorel Toader pentru Agerpres.
Tot el declarase joi dimineaţă că demisia sa devine irevocabilă pe 30 ianuarie, dată până la care speră că vom avea un nou Guvern. Toader spune că a avut o discuţie cu Călin Popescu Tăriceanu despre situaţia juridică a demisiilor şi despre legile justiţiei.
„Tot timpul eu am spus că voi asigura interimatul, îmi voi îndeplini atribuţiile până în ultimul minut. Este un articol 6 din legea 90 care prevede că demisia devine irevocabilă la 15 zile de la momentul depunerii la Guvern. Asta înseamnă că eu mi-am depus demisia pe 15 iunie, devine irevocabilă pe 30 iunie. Înseamnă că după 30 iunie nu mai pot retrage demisia dar nu înseamna şi o încetarea a mandatului interimatului. (..) Eu am deplina covingere a faptului că până la 30 iunie vom avea un nou guvern”, a declarat Tudorel Toader.
Ana Birchall a declarat joi pentru Agerprescă a depus cererea de retragere a demisiei sale din funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene și că va continua să își îndeplinească atribuțiile cu profesionalism, responsabilitate și seriozitate.
„Am depus cererea de retragere și voi continua să îmi îndeplinesc atribuțiile cu același profesionalism, responsabilitate și seriozitate”, a declarat Birchall.
Ea a adăugat că printre recentele sale activități s-au numărat întâlnirea săptămânală referitoare la Brexit și Agenția Europeană pentru Medicamente (pe care România dorește să o găzduiască, după ce Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană — n.r.) și a urmărit evoluțiile Consiliului Afaceri Generale.
Ministrul demisionar al Mediului de Afaceri, Alexandru Petrescu, spune că a decis să renunțe la actul de demisie inițial, pentru a asigura funcționalitatea ministerului, precizând că, odată cu adoptarea moțiunii de cenzură, Guvernul intră în interimat până la învestirea unui nou Executiv.
„Odată cu adoptarea moțiunii de cenzură, Guvernul intră în interimat până la învestirea unui nou Executiv. Depunându-mi demisia pe data de 15 iunie, aceasta devine irevocabilă pe 30 iunie. Prin urmare, pentru a asigura funcționalitatea ministerului până în momentul învestirii unui nou ministru, am decis să renunț la actul de demisie inițial, moțiunea de cenzură producându-și efectele în concordanță cu prevederile Constituției României”, a declarat Alexandru Petrescu.