Festivalul de Jazz de la Miercurea Ciuc
Un număr de 77 de artiști, cu 11 naționalități diferite, vor susține concerte în cadrul Festivalului Internațional de Jazz din Miercurea Ciuc, considerat unul dintre cele mai importante din România și care va avea loc la sfârșitul lunii iulie, în curtea interioră a Cetății Miko.
Organizatoarea principală a festivalului ‘Csiki Jazz Festival’, eveniment ajuns la a IX-a ediție, Nóra Szilágyi, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în acest an spectatorii vor avea parte de un ‘pachet nou de senzații, line-up-ul fiind unul special, care este puțin ținut în secret, dar este mult mai spectaculos decât tot ce s-a prezentat în anii precedenți’, informează Agerpres.
Unii dintre artiștii care vor fi prezenți la Festivalul Internațional de Jazz din Miercurea Ciuc se vor afla pentru prima dată în România, mulți evoluând pe marile scene ale lumii.
Un concert foarte așteptat este cel a lui Richard Bona &Mandekan Cubano, un muzician din SUA care va veni însoțit de o trupă în care cântă șase instrumentiști de calibru, din șase țări diferite, respectiv SUA, Camerun, Cuba, Mexic, Spania șu Venezuela și care ‘amestecă tot felul de trenduri din zona muzicii africane-cubaneze, cu rădăcini tradiționale’.
Richard Bona &Mandekan Cubano se află într-un turneu mondial, iar Miercurea Ciuc se alătură marilor orașe europene unde acești artiși vor concerta, fiind pentru prima oară când trupa vine în țara noastră în această formulă, pentru a-și promova noul album.
O altă trupă prezentă în premieră în România este Framest Vocal Group din Letonia, despre care Nóra Szilágyi a spus că sunt muzicieni de calibru, dar și Bratislava Hot Serenades, adică 20 de artiști din Slovacia care cântă hot-jazz, ce își are originile în anii ’30-’40, când acest stil era considerat unul ‘al diavolului’.
În programul festivalului vor fi prezenți și Tatrai Trend, ‘o legendă a muzicii din Ungaria’, motorul unui număr mare de proiecte rock, care va veni la Miercurea Ciuc însoțit doar de cântăreți de jazz dar și Balogh Roland, un chitarist foarte în vogă în Ungaria, a căruia popularitate este în creștere, în ultima vreme evoluând pe scene din New York sau Londra, sau Marius Pop Trio, din România, un tânăr pasionat de chitară și producția muzicală.
Festivalul se va încheia cu concertul trupei Juli Fabian & Zoohacker Band din Ungaria, catalogată drept ‘explozia de bucurie a festivalului’, care cântă un gen dansabil, ‘astfel încât lumea să rămână cu un zâmbet pe față la final’.