Ședința de Guvern, reprogramată vineri!

Actul normativ care modifică modul de calcul al pensiilor militare mai are de aşteptat. Legea urma să intre în discuţia Cabinetului Tudose în şedinţa de azi, dar aceasta a fost amânată pentru vineri, la ora 13:00. Motivul amânării ar fi lipsa tuturor avizelor de specialitate.

Ministerul Muncii vrea ca legea să reducă toate pensiile speciale, mai puţin cele ale magistraţilor.

Valul de pensionări în Ministerul de Interne şi cel al Apărării i-a luat prin surprindere pe guvernanţi. Retragerile din activitate au legătură cu planurile Executivului, de a reduce pensiile speciale ale militarilor şi poliţiştilor.

De când a început să se vorbească despre o nouă lege a pensiilor, mii de angajați din instituțiile de Apărare s-au grăbit să ceară pensiile speciale prevăzute de lege. La Interne este cea mai gravă situație. De la începtul acestui an s-au pensionat 4.200 de persoane, iar cele mai multe cereri au fost făcute în ultimele săptămâni, când discuțiile din spațiul public s-au concentrat pe această temă. 2.000 de cereri sunt încă în lucru în acest moment. Așadar, ajungem la 6.200 de angajați de la Interne care vor încasa zeci de mii de lei în fiecare lună, fiecare.

La Apărare situația este ceva mai bună. Doar 1.000 de persoane au cerut pensionarea în acest an. Dacă arunăam un ochi pe lista ultimelor decrete semnate de președinte, au ales să plece la pensie oameni importanți ai sistemului: șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Marius Harabagiu se pensionează la 54 de ani.

Şeful Jandarmeriei Române, general de brigadă cu o stea, Marin Andreiana, pleacă și el de la jumătatea lunii.

La Poliția de Frontieră din 16 șefi, 15 deja și-au depus dosarele de pensionare.

Toți sunt speriați că din toamnă legea le va aduce pensii mult mai mici, iar autoritățile nu prea au cum să îi oprească. Tot acest scandal a adus doar câteva promisiuni din partea ministrului de Interne. Potrivit unor surse, vineri ar putea să fie adoptată o ordonanță de urgență prin care angajații MAI să primească salarii majorate cu 8% până la 12%. În plus, cei care lucrează în penitenciare ar urma și ei să primească majorări de până la 10%.

Este important să vedem dacă aceste creșteri vor opri hemoragia de pensionări anticipate. Pensiile speciale au explodat din 2010 și până în acest an. 200:000 acum, față de 8.000 în urmă cu șpate ani. Statul cheltuie anual 5,4 miliarde de lei numai pentru acești pensionari de lux.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.