Iohannis deschide anul şcolar printr-un atac la Guvernul Tudose

Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa Guvernului cu ocazia deschiderii anului şcolar. Preşedintele a transmis că începerea şcolii îi ia prin surprindere pe guvernanţi, care ridică din umeri sau aruncă vina pentru toate neregulile din sistemul de învăţământ pe cei dinaintea lor.

”Mă bucur să mă aflu astăzi la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”. Vă doresc mult succes în noul an școlar în acest colegiu cu o tradiție bogată. Din nefericire, condițiile de studiu nu sunt la fel de bune peste tot ca în colegiul vostru. Există mulți elevi care încep școala fără a avea manuale pe bănci, mulți elevi care nu pot începe școala în condiții decente sau ale căror școli nu sunt pregătite pentru începerea anului școlar.

Începerea anului școlar îi ia pe unii prin surpridere. Fiecare Guvern ridică din umeri, aruncând vina pe cei de dinaintea lor, dar așa nu se rezolvă nimic.

În România anului 2017, soluția salvatoare a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse – ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local. Această abordare nu este cea bună și acestea nu sunt singurele probleme. Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în sistemul de învățământ o dată la câțiva ani, sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a-și planifica traseul educațional.

Chiar în această vară am trimis Parlamentului spre reexaminare nu una, nu două, ci trei inițiative legislative care modificau, nu știu a câta oară, cadrul actual, care deja este confuz și greoi.

Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară.

De aceea, una dintre prioritățile mele este construirea unei «Românii educate», în care sistemul de învățământ este așezat pe un făgaș predictibil și care are elevul în centru.

Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educației, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicați.

De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atât reprezentanți ai cadrelor didactice, cât și ai părinților și elevilor, împreună cu experți, reprezentanți ai societății civile și ai mediului privat.

Proiectul național «România educată» se dezvoltă, dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toți cei care pot da o mână de ajutor, în mod constructiv, profesionist și mai ales coerent.

Acesta este și modelul de școală pe care îmi doresc să îl avem în România.

Este clar că, indiferent de modul în care va arăta România, de cum se va dezvolta economia și de cum vom construi strategia națională pe educație, avem o serie de provocări urgente cărora trebuie să le răspundem.

Chiar dacă ne place să credem că am bifat «misiune îndeplinită» pe tema alfabetizării cândva prin anii ’60 deja, o mare parte dintre elevi termină școala ca analfabeți funcțional.

Adică, deși pot citi, nu pot înțelege semnificația unui text scris și, prin urmare, întâmpină dificultăți chiar și în cele mai ușoare situații.

O altă problemă gravă este abandonul școlar, care în ultimii ani a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autoritățile centrale la autoritățile locale, de la un guvern la altul sau de la școală în familie.

Succesul sistemului educațional este singura cale de supraviețuire a României puternice, iar eșecul său ne condamnă la involuție”, a declarat Klaus Iohannis.

„Nu am auzit mesajul președintelui României. Sunt și eu în Maramureș, la o deschidere de an școlar. Însă responsabilitatea guvernului este maximă pentru educație. Ne-am asumat toate greșelile predecesorilor noștri și, în același timp, așa cum scrie în programul de guvernare, am preluat misiunea învățământului preuniversitar și universitar pe următorii 3 ani de zile. Marile lipsuri la început de an școlar sunt infrastructura școlară, resursa umană și programele școlare. Sunt cele trei linii directoare în zona învățământului preuniversitar. (…) Puzzle, ca să-l parafrazez pe președintele României, s-a făcut până la preluarea mandatului de către Guvernul Tudose. Până atunci putem spune că a fost puzzle”, a spus Liviu Pop, la Antena3.

Declaraţia lui Liviu Pop a fost făcută după ce preşedintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa Guvernului cu ocazia deschiderii anului şcolar. Şeful statului a transmis că începerea şcolii îi ia prin surprindere pe guvernanţi, care ridică din umeri sau aruncă vina pentru toate neregulile din sistemul de învăţământ pe cei dinaintea lor.

„Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară”, a avertizat Klaus Iohannis.

Anterior, ministrul Liviu Pop declara, cu ocazia deschiderii anului şcolar 2017 – 2018, că „educația a fost și va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică.”Vrem să dedicăm acest an școlar dezideratului de a face un pas decisiv spre o educație de calitate, captivantă și coerentă pentru copiii României. Vă adresez, așadar, cu cea mai înaltă considerație, un mesaj simplu: este menirea noastră, a profesorilor, să insuflăm elevilor iubirea de carte, să-i ajutăm să descopere acest vast univers al cunoașterii. Iubiți și respectați elevul, oferindu-i ceea ce ne-au oferit și nouă, de-a lungul timpului, generații de dascăli. Sănătoși să fiți și deschiși tuturor provocărilor didactice care au darul de a eficientiza învățământul românesc”, a afirmat ministrul Educației, în mesaj.

Potrivit acestuia, eficiența intervențiilor, dar și realizarea dorințelor profesorilor nu pot fi atinse decât prin politici publice integrate, îndeosebi între domeniul Educației, al Sănătății și cel Social, în general, și prin eforturi susținute ale fiecărei comunități în parte.

„Vă invit, așadar, să descoperim ce putem învăța fiecare … învățându-i pe ceilalți și, astfel, să reușim să creștem împreună! Orice început de an școlar înseamnă speranțe și emoții atât pentru copiii care pășesc timid, pentru prima dată, într-o sală de clasă, cât și pentru elevii care revin în mediul școlar familiar. În aceeași măsură, înseamnă speranțe și emoții pentru părinți și pentru noi, dascălii. Înainte de a fi ministru, am fost profesor, așa că, dumneavoastră, profesorilor, vă cunosc bucuria de a preda. Înainte de a fi profesor, am fost elev, apoi student, așa că vă cunosc și vouă, școlarilor, dorința de a învăța. Însă experiența acestor ani m-a ajutat să înțeleg că, doar sub o atentă îndrumare a profesorului, elevul poate atinge un nivel de pregătire optim, care să-i asigure succesul școlar. În același timp, este valabilă și reciproca: doar cu sprijinul elevului, profesorul își poate împlini pe deplin menirea”, arată, in replica, ministrul Educației.

Adresându-se elevilor, Liviu Pop spune că ei sunt cei mai importanți pentru părinți și profesori.

„De aceea facem toate eforturile pentru a avea condiții care să vă ajute să vă concentrați forțele pentru a învăța și implicit pentru a ne demonstra că sunteți mai buni ca noi. Voi lupta pentru a reduce și chiar elimina lipsurile din sistem. Vreau să vă văd în școli primitoare, în siguranță și cu manuale pe bănci. Îmi doresc ca acest nou an școlar să reprezinte o rampă de lansare către îndeplinirea viselor voastre”, a adăugat ministrul.

El a avut în mesajul său și o rugăminte către părinți. „Mă adresez dumneavoastră cu marea rugăminte de a veni în ajutorul copiilor, dar altfel decât ați făcut-o, unii, până acum. Supravegheați-i, dar nu-i încorsetați, iubiți-i, dar nu-i sufocați, ajutați-i, dar nu le faceți temele integral. Copiii sunt mult mai inventivi decât ne imaginăm, așa că vă provoc să le dați șansa de a-și pune imaginația la lucru. Vă rog să le oferiți uneltele necesare pentru a construi o lume, dacă nu perfectă, cel puțin mai bună decât cea pe care am construit-o noi, părinții. Vă doresc ca noul an școlar să aducă în fiecare zi bucuria calificativelor maxime sau a notelor de zece primite de copiii dumneavoastră, iar disciplina, numită bună purtare, să fie exemplară atât la școală, cât și acasă, pentru că astfel veți fi cei mai fericiți părinți”, a transmis ministrul.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.