Ciuma face ravagii în țările africane
Şobolanii ocupă planeta, nu numai Bucureştiul. Se pare că rozătoarele sunt foarte inteligente când vine vorba de capcanele create de oameni sau de otrăvurile împrăştiate prin diverse colţuri ale aşezărilor.
În afară de faptul că sunt nişte fiinţe dezagreabile, şobolanii sunt purtători de boli. Semnalul de alarmă a fost tras de organizaţiile mondiale.
După secole, ciuma a reapărut şi face ravagii în ţări africane. Peste 100 de oameni au murit până acum şi sunt aproape 2.000 de persoane infectate. Şi e vorba de state africane atinse de civilizaţia occidentală. Ce e de făcut? Englezii, de exemplu, folosesc o tehnică la care nu au renunţat nici astăzi: exterminarea şobolanilor cu ajutorul câinilor şi pisicilor.
Sistemul de exterminare a rozătoarelor cu alte animale, fie câini sau pisici, este practicat cu succes în mai toate metropolele lumii.
În faţa invaziei de rozătoare, indonezienii au găsit altă soluţie: bufniţele. Instinctul bufniţelor, dacă sunt ţinute ca animale de companie, ar putea fi adormit şi asta, în cele din urmă, afectează ecosistemul.
Reapariţia ciumei, o boală înspăimântătoare, a fost ca un duş rece pentru organizaţiile mondiale care trag un semnal de alarmă serios. Echilibrul din natură a fost distrus de oameni, aşa că tot ei sunt cei care trebuie să găsească acum o soluţie care să nu produca însă alte pagube importante mediului. Şi otrava pare să nu fie printre soluţiile optime.