Expoziția „Comunismul în România”, la BNR
Finisajul expoziţiei foto-documentare „Comunismul în România”, realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, s-a desfăşurat joi seara în cadrul unui eveniment la Biblioteca Naţională a României.
Demersul expoziţional, primul de acest fel în România prin dimensiuni şi amploare, a acoperit teme precum ideologia comunistă, cucerirea puterii în România, Securitatea ca instrument al Partidului Comunist, ţărănimea şi colectivizarea, politicile demografice, politica externă, viaţa cotidiană, evenimentele din decembrie 1989, informează Agerpres.
„Este un moment în care încheiem practic prezentarea publicului bucureştean a expoziţiei noastre, cea mai mare expoziţie mobilă dedicată istoriei perioadei totalitare comuniste în România. Cea mai mare pentru că are peste 100 de panouri, are şi câteva vitrine care se doresc a fi în mic ceea ce ar trebui să devină cândva în mare un viitor Muzeu al Crimelor Comunismului din România, aici în Capitală”, a declarat Radu Preda, preşedinte executiv IICCMER.
Irina Hasnaş, expert IICCMER şi curator al expoziţiei, a afirmat că expoziţia se va muta, pentru următoarele şapte luni, la Palatul Culturii din Iaşi, unde vor avea loc mai multe întâlniri şi dezbateri.
Pe durata expoziţiei complete, găzduită în prima etapă de Atheneul Român şi apoi de Biblioteca Naţională, au fost organizate dezbateri şi lansări de carte circumscrise nevoii de cunoaştere a trecutului recent, atât prin prisma mărturiilor martorilor istoriei, cât şi prin dialogul dintre generaţii.