Festivalul ”George Enescu” se deschide sâmbătă
Doi dintre laureații de marcă ai Concursului Internațional „George Enescu”, cunoscutul violonist român Alexandru Tomescu și pianistul Amir Tebenikhin, vor deschide, în premieră în istoria sa, ediția din acest an a evenimentului, în cadrul unei seri extraordinare de gală care va avea loc sâmbătă la Ateneul Român din Capitală.
Programul va cuprinde Rapsodia Română nr. 1 în la major op.11 de George Enescu, Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy și Concertul pentru pian și orchestră în la minor op. 16 de Edvard Grieg.
Cea de-a XIV-a ediție a evenimentului va avea are loc în perioada 6 — 27 septembrie și se va desfășura la Ateneul Român și la Universitatea Națională de Muzică din București, concursul cuprinzând patru secțiuni competiționale: Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție.
Concertele finale vor avea loc la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.
Potrivit organizatorilor, pentru 2014 s-au înscris 240 de candidați din 36 de țări de pe cinci continente.
Competiția, al cărei mesaj este „România contează!”, oferă premii în valoare de 100.000 de euro, laureații Concursului urmând să beneficieze, în premieră, de un masterclass la Academia de Muzică din Viena, în urma ofertei directorului prestigioasei instituții muzicale, Igor Petrushevski, precum și posibilitatea de cânta pe cele mai importante scene din România, alături de filarmonicile din țar
De asemenea, trei dintre cei mai cunoscuți muzicieni ai momentului — Marek Pijarowski, Justus Franz și Ovidiu Bălan — vor dirija finalele Concursului Internațional „George Enescu” 2014, în programul evenimentului fiind inclus și un recital extraordinar al pianistului francez Jean-Claude Pennetier, membru în juriu și prezent și în ediția 2013 a Festivalului Enescu.
Cu o tradiție de a lansa artiști deveniți mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul „George Enescu” consolidează, alături de festivalul omonim, importanța României ca jucător pe piața culturală internațională și reprezintă deopotrivă o oportunitate pentru tinerii muzicieni români și din întreaga lume, precum și un brand care vorbește despre identitatea noastră culturală.