Grapini i-a cerut premierului Dăncilă să urgenteze modificarea Legii achizițiilor publice
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, s-a implicat, recent, în cel mai greu subiect al României, legat de dificultățile extraordinare ale autorităților în aplicarea Legii achizițiilor publice. Umanista a adresat Comisiei Europene o listă de întrebări esențiale și concrete, solicitând date clare despre procedura de soluționare a contestațiilor, răspunsuri privind transpunerea dispozițiilor privind excepțiile de la procedura de achiziții publice în legislația națională, criteriile de atribuire a contractelor sau soluții pentru diviziunea la scară mică a proiectelor, astfel încât să crească accesul IMM-urilor la achizițiile publice. Grapini a cerut și obținut o întâlnire cu Lowri Evans, director general DG GROW – Direcția Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri, pentru ca demersurile să fie complete.
Răspunsul importantului organism european sunt elocvente. Și DG GROW a transmis României, prin intermediul europarlamentarului PPU-sl, evidența: prima responsabilitate în a-ți ajuta companiile sau administrațiile, pentru a lucra ușor cu Legea achizițiilor publice, revine României! UE dă direcția, statul membru o gestionează inteligent.
“Contestațiile în procedurile de achiziții publice sunt parțial reglementate prin Directivele privind căile de atac. Nu există nicio prevedere în directivele privind căile de atac care să se refere în mod specific la descurajarea unor litigii frivole, cum ar fi, de exemplu, regulile privind tarifele. Aceste măsuri sunt lăsate la latitudinea statelor membre. Cu alte cuvinte, statele membre trebuie să găsească un echilibru între dreptul operatorilor economici de a avea acces ușor la o cale de atac eficientă și, pe de altă parte, dreptul autorităților publice de a introduce taxe rezonabile care să acopere costurile administrative sau judiciare actuale și de descurajare a litigiilor frivole. În practică, s-ar putea evita multe reclamații și întârzieri potențiale și s-ar obține câștiguri considerabile de eficiență în cazul în care statele membre au sprijinit în mod activ cumpărătorii publici în vederea obținerii unui nivel ridicat de profesionalism“, îi scrie DG GROW umanistei.
În același răspuns transmis Mariei Grapini se arată, negru pe alb, că “în general, statele membre rămân libere să decidă să nu transpună astfel de excluderi și scutiri – cu referire la excepțiile de la procedura de achiziții publice – în legislația națională sau să le transpună doar parțial sau în condiții mai restrictive decât cele prevăzute. O astfel de abordare națională, eventual mai restrictivă, nu este contrară directivei”. Așadar, se indică, din nou, responsabilitatea României.
În privința criteriilor de atribuire a contractelor, Maria Grapini a primit următorul răspuns: “Directivele privind achizițiile publice din 2014 prevăd că atribuirea contractelor de achiziții publice ar trebui să se bazeze pe oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic (MEAT). Statele membre și autoritățile contractante dispun de o marjă largă de manevră pentru a decide fie să utilizeze numai criteriile cele mai scăzute de preț, fie să includă criterii de calitate, cum ar fi cel mai bun raport calitate preț (BPQR). Directivele din 2014 permit de asemenea cumpărătorilor publici să ia în considerare în mod voluntar soluțiile de mediu, sociale sau inovatoare în achizițiile publice”.
La subiectul soluțiilor pentru diviziunea la scară mică a proiectelor, astfel încât să crească accesul IMM-urilor la achizițiile publice, DG GROW îi scrie umanistei: “Autoritățile contractante sunt încurajate să împartă contracte mai mari în loturi. Cu toate acestea, ele pot decide să nu divizeze, dar atunci vor trebui să explice de ce. Statele membre au posibilitatea de a face această cerință obligatorie, iar Germania este un astfel de exemplu”.
Concluzia e una singură: cheia stă în decizia unilaterală a statelor membre! Aceasta poate ușura sau încurca – din nefericire – ecuația unei economii performante.
Maria Grapini a decis să transmită imediat acest răspuns complex al DG GROW primului ministru, iar, marți, 15 mai, s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă într-o discuție directă. Umanista i-a solicitat premierului României să facă demersurile necesare în vederea îmbunătățirii Legii achizițiilor publice.
“Vorbim despre o majoră oportunitate, Legea achizițiilor se cere modificată, astfel încât să eficientizăm aplicarea ei. Parlamentul României trebuie să o considere prioritară!“, a declarat umanista Maria Grapini.