Aleşii locali pot avea doar două mandate consecutive

Iniţiativa legislativă aprobată tacit de Camera Deputaţilor care prevede că aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive provoacă reacţii de contrariere din partea primarilor aflaţi în funcţie de mai mult de opt ani.

Primarii liberali suceveni din Gura Humorului şi Siret, Marius Ursaciuc şi Adrian Popoiu, consideră că iniţiativa legislativă pentru limitarea mandatelor aleşilor locali nu este normală, dar că ar putea fi acceptată doar dacă se va face la fel şi pentru parlamentari, informează Mediafax.

Marius Ursaciuc, primar al oraşului Gura Humorului din anul 2004, a declarat corespondentului Mediafax că iniţiativa legislativă privind limitarea mandatelor aleşilor locali a trecut de Camera Deputaţilor doar pentru că nu a fost procedură de vot. „A trecut pentru că nu a fost votată”, a spus Ursaciuc.

El a arătat că o asemenea lege ar duce la lipsa unei continuităţi sau coerenţe în promovarea unor proiecte de dezvoltare a localităţilor. „Teoretic e un lucru bun, dar aplicabil tuturor. Cei care au promovat legea, întâmplător au mai mult de două mandate de parlamentar”, a spus Ursaciuc, făcând referire la deputatul Cezar Preda, iniţiatorul legii.

La rândul său, Adrian Popoiu, primar al oraşului Siret din anul 2008, a spus că se propune o lege ca în Rusia. „Vom ajunge ca în Rusia. În principiu, nu mi se pare normal. Să facă şi pentru deputaţi şi senatori la fel şi atunci ar putea fi aplicată tuturor aleşilor”, a spus Popoiu.

Primarul Sighişoarei, Dorin Dăneşan, aflat în funcţie de 14 ani, afirmă că „n-ar fi rău” să se limiteze numărul de mandate pentru aleşii locali, astfel încât aceştia să nu aibă posibilitatea „să facă nereguli mari”, transmite corespondentul Mediafax.

Primarul Dorin Dăneşan, aflat la al patrulea mandat, a declarat, joi, corespondentului Mediafax că „n-ar fi rău” să se limiteze numărul de mandate succesive pentru aleşii locali, având în vedere contextul actual, în care „s-a ascuţit lupta în clasa politică”.

„Probabil, având în vedere că în ultimul timp s-a ascuţit lupta în clasa politică, n-ar fi rău. Cred că ideea este să nu se dea posibilitatea aleşilor să facă nereguli mari. Nu ştiu să existe în alte ţări vreo prevedere similară. Eu, oricum, sunt de acord cu ce hotărăsc parlamentarii”, a declarat Dăneşan.

Cei mai vechi primari din judeţul Cluj nu sunt de acord cu limitarea mandatului aleşilor locali la două, susţinând că edilii trebuie să realizeze proiecte care se întind pe mai mulţi ani şi că trebuie să fie schimbaţi de alegători, nu de lege. Primarul comunei Băişoara, Minodora Luca (PDL), consideră că iniţiativa de limitare a numărului de mandate ale aleşilor locali nu este bună.

“Nu ar trebui limitat numărul de mandate, dacă oamenii te vor primar de mai multe ori, de ce să nu îi laşi să te aleagă? Dacă vrei să ai continuitate pe proiecte de dezvoltare, nu îţi ajung două mandate, în primii ani abia te deprinzi cu administraţia locală. În Germania, mandatul unui primar este de opt ani şi nu este limită. Dacă are două mandate stă în primărie 16 ani, e altceva, dar poate sta şi mai mult, şi îşi poate urmări proiectele pe termen lung. Nu e bună iniţitiva”, a spus Luca.

Minodora Luca este primar din anul 1996 şi vrea să candideze şi în 2016.

Primarul comunei Beliş, Viorel Crainic (PNL), aflat la al treilea mandat, consideră că un primar cu mai multe mandate a dobândit suficientă experienţă pentru a deveni “un profesionist în administraţie”.

“Nu cred că ar fi cea mai bună soluţie să fie schimbaţi primarii după doar două mandate. Dacă nu este bun, îl schimbă cetăţenii după primul mandat, dacă e bun să fie lăsat cât timp îl aleg oamenii. Trebuie lăsat un primar să fie schimbat de alegători, nu de lege. Motivul invocat, legat de corupţie, nu mi se pare în regulă, pentru că dacă un om este predispus la aşa ceva, poate fi corupt din prima lună de mandat de primar, nu după câţiva ani”, a spus Crainic.

Şi primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu (PSD), respinge iniţiativa de limitare a mandatelor primarilor şi susţine că parlamentarii ar trebui, întâi, să îşi limiteze lor mandatele, şi apoi să se gândească la alţii.

“Este nevoie de continuitate în administraţia locală, mai ales când e vorba de proiecte mari, de infrastructură sau alimentare cu apă. Noi avem un astfel de proiect de alimentare cu apă pe care l-am început în 2002 şi l-am finalizat după zece ani, în 2012. Cum era să vină un primar să preia un proiect început? Eu l-am început şi l-am dus la capăt. Nu cred că trebuie limitate mandatele primarilor”, a spus Suciu, aflată la al patrulea mandat de primar la Chinteni.

Ea a spus că va candida şi la viitoare alegeri locale, din 2016.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.