Romsilva, la ora bilanțului: Toți indicatorii de performanță stabiliți pentru 2018 vor fi atinși!

Noul director general al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a avut, joi, prima întâlnire cu reprezentanții mass-media, în cadrul căreia a făcut un amplu bilanț al activității Romsilva pe primele 11 luni ale acestui an. Aflat de doar două luni la conducerea Regiei Naționale a Pădurilor, Gheorghe Mihăilescu, un specialist recunoscut în domeniul silviculturii, a reușit să-și pună, rapid, amprenta asupra managementului Romsilva. Performanță, exigență, transparență în actul de management, sunt caracteristicile mandatului lui Mihăilescu, cel care a reușit să readucă, într-un timp foarte scurt, Romsilva pe linia profitului! De altfel, rezultatele pe măsură obținute de acesta, în ultimii șase ani ca director al Direcției Silvice Vâlcea, anunțau acestau lucru!

Prima întâlnire cu mass-media a fost un succes pentru Gheorghe Mihăilescu cel care și-a declarat, tranșant, deschiderea, în cadrul conferinței de presă, către un parteneriat corect cu mass-media și ONG-urile de mediu!

Din păcate, imaginea de care se „bucură” astăzi, Romsilva, este una nemeritată, iar managementul lui Mihăilescu trebuie, pe lângă indicatorii de performanță ce vor fi stabiliți în planul de management ce va fi aprobat de Consiliul de Administrație, să vizeze și îmbunătățirea imaginii acestei Regii Naționale! Este o datorie față de cei peste 16.0000 de angajați a căror activitate este discreditată sistematic de așa-zise ONG-uri de mediu al căror unic scop este decredibilizarea Romsilva prin manipulare, dezinformări și implicit șantaj!

Mandatul lui Gheorghe Mihăilescu se anunță unul plin de provocări, dar eu, personal, sunt convins că acesta va reuși să-și ducă la capăt toate țintele propuse! Reintrarea în normalitate a relației cu Ministerul Apelor și Pădurilor este o uriașă bilă albă, care i se datorează lui Mihăilescu,  în contextul în care acesta a înțeles că ministrul Deneș a fost, este și va rămâne un susținător al RNP-Romsilva! Doar în echipă cu ministrul Apelor și Pădurilor, Romsilva va putea să continue să tureze motoarele profitului și să rămână aceeași ancoră de stabilitate și performanță! Iar impactul legislativ, pe care ministrul Deneș îl poate gestiona în relația cu parlamentarii/coaliția de guvernare este crucial pentru activitatea/managementul Romsilva!

Dar, până la urmă, la bilanțul unei Regii Naționale de anvergura Romsilva contează cifrele. Ele sunt grăitoare și vorbesc de la sine…

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va atinge, conform estimărilor, toți indicatorii economici prevăzuți pentru acest an.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a avut, pentru 2018, un buget de investiții de 165 de milioane lei, din care 100 de milioane lei din fondul de accesibilizare și 65 de milioane lei din fonduri proprii.

Programul de investiții din fondurile de accesibilizare a fost realizat în proporție de 92%, sumele fiind alocate pentru construirea a 340,5 kilometri de noi drumuri forestiere, reabilitarea a 1.351,4 kilometri de drumuri forestiere și refacerea obiectivelor afectate de calamități.

Fondurile proprii destinate investițiilor au fost folosite, în cea mai mare parte, pentru achiziția de utilaje utilizate la mecanizarea lucrărilor silvice și la construirea de drumuri forestiere, precum și pentru mijloace de transport, aceste investiții contribuind, în viitor, la creșterea eficienței economice și a productivității.

Toți indicatorii privind cifra de afaceri, profit și venituri vor fi atinși până la finalul anului, conform estimărilor.

Din veniturile totale, cele provenite din vânzarea de masă lemnoasă se ridică la aproximativ 80%, în timp ce serviciile silvice și produsele nelemnoase asigură aproximativ 20% din veniturile totale.

La produse nelemnoase, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a livrat 2.703 tone fructe de pădure, 501 tone ciuperci comestibile, 495,3 tone plante medicinale, 220,6 carne de vânat, 372,4 tone păstrăv și peste 32 de mii de fazani și potârnichi vii.

Peste 13.000 de hectare de pădure regenerate în acest an

În cele două campanii de împăduriri din acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 13.278 de hectare de păduri de stat, depășind programul anual de regenerări, prevăzut pentru 12.881 de hectare.

Din acestea, 8.991 de hectare de pădure au fost regenerate natural, iar 4.287 de hectare prin regenerări artificiale, cu lucrări de plantare a puieților forestieri.

În campania de împăduriri de primăvară s-a realizat 83,7% din programul anual, adică 10.779 de hectare regenerate, 7.212 prin regenerări naturale și 3.567 prin împăduriri. Lucrările de împădurire de toamnă au fost întârziate, în acest an, de seceta prelungită și de condițiile meteorologice nefavorabile, fiind regenerate până la această dată 2.499 hectare de pădure.

În cele două campanii de împădurire din acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a plantat în pădurile de stat 25,5 milioane de puieți forestieri. Toți puieții forestieri plantați în lucrările de împădurire provin din pepinierele Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, unde se produc anual peste 45 de milioane de puieți forestieri.

Bugetul alocat în 2018 de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pentru lucrările de împăduriri este de 167,4 milioane de lei.

În ultimii cinci ani, în pădurile de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva au fost plantați peste 187 de milioane de puieți forestieri, fiind regenerate 50.034 de hectare pe cale naturală și 31.836 de hectare prin împăduriri, cheltuindu-se, în acest scop, peste 570 de milioane de lei.

Pe lângă aceste lucrări de regenerare a pădurilor, Romsilva a efectuat lucrări de îngrijire a pădurilor tinere pe o suprafață de 97.437 de hectare, realizând 94% din programul anual de îngrijire a arboretelor tinere.

Romsilva a reușit să mențină în proprietatea statului aproape 30.000 de hectare de pădure

Aproape 30 de mii de hectare de fond forestiere au fost menținute în proprietatea statului și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, urmare a litigiilor de fond funciar câștigate de juriștii și personalul tehnic din cadrul Romsilva în acest an.

În cele 317 procese de fond funciar finalizate în acest an, s-a reușit câștigarea proceselor în instanță pentru o suprafață cumulată de 29.913 hectare. Cele mai mari suprafețe recuperate sau menținute în patrimoniul statului sunt 9.530 de hectare fond forestier în județul Mureș, 4.694 de hectare în Buzău, 3.898 în Suceava, 2.231 de hectare în Bacău, 1.770 de hectare în Giurgiu și 1.088 de hectare în Gorj.

În litigiu se află o suprafață de 475.806 hectare fond forestier, aflându-se pe rolul instanțelor 1.641 de dosare de fond funciar, în diferite stadii, procese pentru păstrarea în proprietatea statului a 185.557 de hectare în județul Suceava, unde Fondul Bisericesc Român Ortodox al Bucovinei a recurs la o cale extraordinară de atac, 63.435 de hectare în Bihor, 46.252 de hectare în Bacău, 29.300 în Covasna și 28.300 hectare în Mureș.

Până în prezent, în baza legilor privind reconstituirea dreptului de proprietate au fost puse în posesie unităților administrative, formelor asociative sau persoanelor fizice o suprafață de 3.165.598 de hectare terenuri forestiere.

Tăierile ilegale în pădurile administrate de Romsilva, în continuă scădere

 Tăierile ilegale în pădurile de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva înregistrează o nouă scădere în acest an, confirmând tendința descrescătoare din ultimii ani, urmare a intensificării acțiunilor de control.

Până în prezent, angajații Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au efectuat 84.105 acțiuni de control, parte din ele în comun cu polițiști, în urma acestora fiind constatate 1.284 de infracțiuni și au fost aplicate 9.020 de contravenții silvice, în valoare totală de 18,8 milioane lei. De asemenea, în urma acestor controale în fondul forestier, la circulația materialului lemnos și la instalațiile de debitat, au fost confiscați 13.137 de metri cubi.

Din ultimele date centralizate la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva,  în pădurile de stat administrate s-a înregistrat un volum al tăierilor ilegale de lemn 20.431 de metri cubi, în scădere cu 29,7% față de perioada similară a anului trecut, când s-au înregistrat 29.080 de metri cubi tăiați ilegal. Conform datelor existente, valoarea pagubelor rezultate din tăieri ilegale și pășunat abuziv în pădurile de stat se ridică la 9,3 milioane de lei.

Primele perdele forestiere de protecție plantate de Romsilva în acest an

Primele perdele forestiere de protecție a căilor de comunicație au fost plantate, în această primăvară, de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, fiind împădurite 7,2 hectare pe autostrada A2, în dreptul localităților Dor Mărunt și Jegălia din județul Călărași, pe terenuri ale statului și administrate de Romsilva, pe o lungime de aproximativ 10 kilometri.

Guvernul României a emis, începând cu luna august, trei Hotărâri privind exproprierea unor noi coridoare destinate perdelelor forestiere de protecție pentru imobile cu o suprafață de 87,62 hectare, procedurile de expropriere fiind în derulare și vor putea fi plantate în cursul campaniei de împăduriri din primăvara anului viitor. De asemenea, în procedura de avizare prealabilă emiterii Hotărârilor de Guvern se află încă trei proiecte pentru exproprierea altor imobile cu o suprafață totală de 81,74 hectare.

Până în prezent, au fost achiziționate servicii de cadastru pentru 540,46 de hectare, au fost întocmite planurile topografice și listele de proprietari pentru o suprafață cumulată de 350,49 hectare, plus rapoartele de evaluare pentru 294,76 de hectare.

Programul actual de realizare a perdelelor forestiere de protecție a căilor de comunicații prevede înființarea acestora pe 594,5 hectare, pe o lungime de 198,3 hectare, din care 120,6 kilometri pentru protecția autostrăzilor A1, A2 și A3, și 77,7 kilometri pentru protejarea Centurii București, a drumurilor naționale DN1, DN2, DN2B, DN3, DN4, DN7 și DN21, pe raza județelor Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Brăila, Buzău și Vrancea.

În urmă cu patru ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a mai executat lucrări pentru înființarea de perdele forestiere de protecție a autostrăzii A2, pe o suprafață de 23,6 hectare și o lungime de 7,9 kilometri.

50% mai mult lemn de foc, livrat pentru populație în 2018

Volumul de lemn de foc achiziționat direct de populație din pădurile de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a crescut în acest an cu peste 50%, până în prezent fiind vânduți 1.566.599 metri cubi, la un preț mediu de 170 de lei pe metrul cub, fără TVA.

Prețul lemnului de foc variază în funcție de sortiment, specie și condițiile de livrare, circa 70% din acest volum fiind disponibil în depozitele temporare amenajate la drumurile auto.Conform estimărilor, până la finalul acestui an, Romsilva va furniza direct populației aproximativ 1,7 milioane de metri cub lemn pentru foc.

Majorarea cantității de lemn pentru foc livrată direct populației a fost posibilă prin modificarea Codului Silvic și creșterea ponderii lucrărilor de îngrijire și igienizare a pădurilor de stat prin forțe proprii sau contracte de prestări servicii.

În ultimii doi ani s-a înregistrat o creștere a volumului de lemn pentru foc vândut direct populației, de aproximativ 840 de mii de metri cubi în 2016 și 1 milion de metri cubi în 2017.

Pentru a facilita accesul la lemnul pentru foc oferit direct populației, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a încheiat parteneriate cu unitățile administrative și a lansat o campanie de informare privind achiziția de lemn pentru foc prin afișarea disponibilului la sediile ocoalelor silvice, la sediile primăriilor, prin anunțuri în presa locală și on-line, printr-o secțiune dedicată pe pagina de internet a Romsilva.

Mai puține incendii în pădurile de stat

Numărul incendiilor în pădurile de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a scăzut puternic în acest an, fiind înregistrate, până în prezent,102 incendii, față de 294 de evenimente de acest fel înregistrate anul trecut.

Suprafața totală afectată de incendii în acest an este de 1.012 hectare, din care 884 de hectare de litieră și 128,6 hectare de păduri regenerate.

Valoarea pagubelor înregistrate în urma acestor evenimente se ridică la 312.508 lei.

Cele mai multe incendii, 18, s-au înregistrat în județul Caraș – Severin, unde a fost afectată și cea mai mare suprafață, de 827 hectare, din care 741,7 hectare de litieră. În județul Dolj s-au produs în acest an, în pădurile de stat administrate de Romsilva, 11 incendii, fiind urmat de Olt, cu 8 incendii și Hunedoara cu 7.

La stingerea incendiilor de pădure au participat, pe lângă pompierii militari, și personalul silvic al Romsilva.

Pentru prevenirea apariției incendiilor, personalul silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a monitorizat permanent zonele cu risc de producere, a patrulat în zonele vulnerabile și a amplasat panouri de avertizare la limita pădurilor și pe traseele utilizate de turiști.

Numărul agresiunilor asupra personalului silvic rămâne ridicat

Numărul agresiunilor asupra personalului silvic care asigură paza pădurilor de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este unul ridicat în continuare, de la începutul anului curent, 36 de pădurari din cadrul Romsilva fiind victimele unor agresiuni produse de persoane suspecte de tăieri ilegale și furt de lemne.

Din aceștia, 19 au necesitat îngrijiri medicale, iar autoturismele a cinci pădurari au fost avariate în cursul agresiunilor. În acest an s-a înregistrat și o tentativă de furt a armanentului din dotarea personalului silvic.

S-au înregistrat, de asemenea, și agresiuni în afara fondului forestier, grupări infracționale specializate în tăieri și sustrageri ilegale de lemn, agresând cu premeditare personalul silvic care păzește pădurile, astfel de cazuri grave întregistrându-se în județele Caraș – Severin, Suceava și Vaslui.

Înmulțirea agresiunilor asupra personalului silvic din ultimii ani are loc pe fondul sporirii controalelor care au dus la diminuarea tăierilor ilegale în pădurile de stat, precum și preluării în pază a unor păduri ale persoanelor fizice care nu aveau asigurate serviciile silvice.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a preluat în pază, conform Codului Silvic, 74.555 de hectare de pădure care nu aveau contracte de servicii silvice cu niciun ocol silvic, 23.463 de hectare prin încheierea de contracte de prestări silvice și 51.092 de hectare în baza actelor de constatare. În plus, Romsilva asigură servicii silvice pentru 37.518 hectare aflate în litigiu, pentru care s-a suspendat serviciul public cu specific silvic.

În ultimii zece ani, peste 600 de angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au fost victime ale agresiunilor.

Mai puțini pomi de Crăciun tăiați ilegal la începutul sezonului de iarnă

Numărul pomilor de Crăciun tăiați ilegal a scăzut la începutul sezonului de iarnă, în urma controalelor efectuate de silvicultorii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și de angajați ai Poliției Române fiind confiscați 453 de pomi de Crăciun proveniți din tăieri ilegale, cu o valoare de 13.057 de lei, la jumătate față de perioada similară a anului trecut, când s-au întregistat 805 bucăți.

Începând cu 15 noiembrie, s-au desfășurat 6.350 de acțiuni de control în fondul forestier, pe drumurile publice, în piețe și târguri. În urma acestor controale, s-au constatat 58 de infracțiuni și au fost aplicate 430 de contravenții silvice, în valoare de 908.339 de lei.

Până în prezent, la aceste acțiuni de control au participat, în total, 8.017 angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și 1.822 de polițiști.

În ultimii ani se înregistrează o tendință descrescătoare a tăierilor ilegale de pomi de Crăciun, pe parcursul anului trecut fiind confiscați 6.003 bucăți, cu 42% mai puțin față de anul 2016.

În sezonul Sărbătorilor de iarnă din acest an, Romsilva oferă la vânzare 65.650 de pomi de Crăciun, din care 26.170 sunt puieți ornamentali pentru Crăciun proveniți din pepiniere proprii, cu rădăcină protejată sau la ghiveci, iar 39.480 din culturi dedicate sub culoarele electrice, unde pot fi plantați doar pomi pentru Crăciun, sau din lucrări silvice de îngrijire a pădurilor, adică din extragerea arborilor tineri din culturi cu desime excesivă.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva susține și promovează achiziționarea pomilor de Crăciun autohtoni și, pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător, încurajează cumpărarea pomilor cu rădăcină protejată sau plantați în ghivece, care pot fi replantați după sezonul Sărbătorilor de iarnă.

Romsilva încurajează achiziționarea pomilor de Crăciun cu rădăcină și replantarea acestora

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva încurajează achiziția de pomi de Crăciun cu rădăcină protejată și replantarea acestora după perioada Sărbătorilor de iarnă.

În sezonul Sărbătorilor de iarnă din acest an, Romsilva oferă la vânzare 65.650 de pomi de Crăciun, din care 26.170 sunt puieți ornamentali pentru Crăciun proveniți din pepiniere proprii, cu rădăcină protejată sau la ghiveci, iar 39.480 din culturi dedicate sub culoarele electrice, unde pot fi plantați doar pomi pentru Crăciun, sau din lucrări silvice de îngrijire a pădurilor, adică din extragerea arborilor tineri din culturi cu desime excesivă.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva susține și promovează achiziționarea pomilor de Crăciun autohtoni și, pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător, încurajează cumpărarea pomilor cu rădăcină protejată sau plantați în ghivece, care pot fi replantați cu ușurință după sezonul Sărbătorilor de iarnă.

Specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva promovează în rândul tinerilor și elevilor soluția replantării pomilor de Crăciun, prin programele de educație forestieră derulate de direcțiile silvice și administrațiile parcurilor naționale și naturale, pentru implicarea acestora în gestionarea durabilă a pădurilor.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului din care 78,6% sunt certificate la standarde internaționale, și 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.