Ministrul Deneș a participat, joi, la lucrările Consiliului de Mediu, desfășurate la Bruxelles
Ministrul Ioan Deneș a participat, joi, la Bruxelles, împreună cu vicepremierul şi ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, la întâlnirea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene, care reunește miniștrii mediului din statele membre.
Pe agenda reuniunii s-au regăsit teme importante precum regulamentul privind standardele de CO2 pentru vehiculele grele și viziunea strategică pe termen lung pentru o economie neutră din punct de vedere climatic.
În cadrul Consiliului au fost discutate și rapoartele privind reuniunile internaționale recente: COP24 la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice; Raportul privind implementarea Strategiei UE privind adaptarea la schimbările climatice; „Declarația de la Graz”: Începutul unei noi ere. De asemenea, Președinția Austriei a prezentat o informare cu privire la stadiul propunerilor legislative aflate în negociere.
Totodată, conform programului, România, în calitatea sa de stat membru care va deține Președinția Consiliului UE (PRES RO) începând cu luna ianuarie 2019, a prezentat programul de lucru, implicit prioritățile pe care și le-a propus în domeniul mediului.
În acest context, ministrul apelor și pădurilor a prezentat prioritățile PRES RO în domeniul apei. Ministrul a subliniat faptul că România va realiza toate demersurile necesare pentru avansarea negocierilor pe dosarele din domeniul managementului apelor, având în vedere interesul cetățenilor europeni, sănătatea publică, protecția mediului, precum și adaptarea la efectele schimbărilor climatice.
Astfel, pentru propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman, România va depune eforturi substanțiale pentru avansarea negocierilor.
În ceea ce privește propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind cerințele minime pentru reutilizarea apei, România și-a propus avansarea negocierilor la nivelul Consiliului.
De asemenea, în cadrul Conferinței în domeniul apei și mediului marin care va fi organizată în continuarea Consiliului Informal de Mediu din 20-21 mai 2019, România și-a setat ca obiectiv evidențierea progreselor înregistrate în ceea ce privește implementarea acestor directive, a provocărilor cu care se confruntă statele membre, precum și prezentarea experiențelor și a soluțiilor aplicate în diferite bazine hidrografice sau regiuni marine.