CCR: Iohannis, obligat să numească miniștrii interimari! Dăncilă trebuie să vină în Parlament!
Curtea Constituţională a României a admis parţial sesizarea Guvernului privind conflictul juridic de natură constituţională dintre prim-ministrul Guvernului României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, după plecarea ALDE de la guvernare. Potrivit CCR, Klaus Iohannis este obligat să semneze revocarea miniștrilor cerută de Viorica Dăncilă și să accepte propunerile de miniștri interimari. De asemenea, potrivit deciziei Curții, premierul Dăncilă trebuie să vină în Parlament pentru a cere votul de încredere.
CCR a stabilit că revocarea și stabilirea interimarilor este atributul premierului, iar președintele trebuie să semneze decretele în acest sens.
De asemenea, potrivit deciziei Curții, premierul Dăncilă trebuie să vină în Parlament pentru a cere votul de încredere.
Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a susţinut, în cadrul dezbaterii de la CCR privind sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre prim-ministru şi preşedintele României, că, potrivit Constituţiei, şeful statului nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar şi că din cauza refuzului şefului statului, în acest moment, Guvernul are şase ministere „care nu funcţionează”.
În opinia lui Toni Greblă, refuzul președintelui Iohannis de numire a miniștrilor este „mai degrabă o acțiune de campanie, decât a unui președinte chemat să vegheze la respectarea Constituției”.
La rândul său, reprezentantul Administrației Prezidențiale a solicitat CCR respingerea cererii Guvernului pe motiv că din 26 august ALDE a ieşit de la guvernare, schimbându-se astfel compoziția Executivului. În acest context premierul Viorica Dăncilă trebuie să meargă în Parlament pentru vot de încredere, mai preciozează reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale.
Punctele de vedere cu privire la dosar au fost trimise de către părţile implicate până în 11 septembrie.