Sărbătoare românească la Bruxelles. Europarlamentarii români din Grupul S&D au marcat, Ziua Naţională a României, în PE!

Delegaţia europarlamentarilor români care fac parte din Grupul S&D a organizat miercuri seara, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, un eveniment cultural dedicat Zilei Naţionale a României în contextul în care în acest an România a exercitat preşedinţia Consiliului UE şi marchează 30 de ani de la Revoluţia din 1989.

Pe culoarele sediului de la Bruxelles al legislativului comunitar au răsunat cântece româneşti. Europarlamentarii din delegaţiile străine au fost încântaţi şi cu dansuri populare.

Au fost prezenţi reprezentanţii diplomatici ai României în Belgia şi pe lângă Uniunea Europeană, reprezentanţi ai Republicii Moldova, precum şi vicepreşedinţi ai PE, preşedinta Grupului S&D, eurodeputaţi din alte grupuri politice, dar si primari, presedinti de Consilii Judetene si multi invitati din Romania.

Europarlamentarii români le-au spus colegilor de la Bruxelles ce înseamnă Marea Unire.

„Delegaţia europarlamentarilor români care fac parte din Grupul S&D a organizat acest eveniment dedicat Zilei României. Am ţinut foarte mult şi mă bucur că colegii au fost de acord să punctăm, şi în Parlamentul European, Ziua Naţională a României, mai ales că în acest an au fost mai multe evenimente: am deţinut Preşedinţia Consiliului, sunt 30 de ani de la Revoluţie. Mă bucur că au răspuns invitaţiei noastre, pe lângă cei doi ambasadori ai României, reprezentanța permanentă şi Ambasada bilaterală şi Ambasada Moldovei pentru că am considerat că Moldova trebuie să fie aici. Mă bucur că sunt prezenţi vicepreşedinţi ai Parlamentului European, preşedinta Grupului S&D, colegi din mai multe grupuri politice şi mă bucur că am reuşit să-l aduc pe maestrul Nicolae Voiculeț cu formaţia sa, care îi încântă cu naiul fermecat pe cei care trec, aud muzica, se opresc. Cred că această seară va rămâne în memoria colegilor noştri şi eu cred că aşa trebuie să facem. Cu demnitate şi onoare să ne prezentăm tradiţiile culturale. Pe perioada evenimentului, rulează şi un film cu frumuseţile României. Nu se putea să nu includem şi un colind în program. Maria, o fetiţă de 9 ani, va interpreta colindul. Este chiar fata maestrului Voiculeț. Mă bucur mai ales că avem ocazia şi putem, ca şi români, eurodeputați, să arătăm tradiţiile. România este o ţară frumoasă, are frumuseți naturale, oameni frumoşi, tradiție, cultură. Într-o Europă unită, noi cred că trebuie să ne vedem şi nu putem să o facem decât dacă ne promovăm. Sunt convinsă că cei care vor fi prezenţi vor duce mai departe informaţia legată de cultura românească, muzica tradiționala românească”, a declarat, chiar in debutul evenimentului, europarlamentarul Maria Grapini.

„Marea Unirea la 1918 va rămâne pagina cea mai sublimă a Istoriei Româneşti”, a afirmat Dan Nica, şeful delegaţiei eurodeputaţilor români social-democraţi.

Prin evenimentul din Parlamentul European am arătat că Ziua noastră naţională este extrem de importantă şi că ”unitatea face puterea şi când vorbim de Parlamentul României, şi când vorbim de Parlamentul Europei şi când vorbim de politicile europene”, a declarat la rândul său eurodeputatul Tudor Ciuhodaru.

Maestrul Nicolae Voiculeț, împreună cu Orchestra sa, a susținut un recital chiar în Parlamentul European de la Bruxelles, la invitația europarlamentarului Maria Grapini.

Locul în care a concertat artistul s-a transformat pentru două ore într-un spațiu de cultură și promovare a României. Publicul a fost atras ca un magnet, de sunetele naiului lui Voiculeț, făcînd locul aproape neîncăpător.

Ca de fiecare dată, artistul Nicolae Voiculeţ, a deschis ceremonia cu intonarea la nai, a Imnului Național de Stat, “Deșteaptă-te române”. “Împreună, doresc să trezim conştiinţa sufletului nostru şi să-i facem pe toti românii să fie mândri de istoria neamului şi de veşnicia lui. Prin cultură și unitate aratăm Europei frumusețea unei Românii unice!”, a spus Nicolae Voiculeț

Seara românească de la Bruxelles s-a terminat cu urări pentru românii de pretutindeni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.