Maria Grapini, influență directă în Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova

În perioada 18-19 decembrie, la Strasbourg, are loc cea  de-a 7-a întâlnire a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova, participantii fiind membri ai Parlamentului European și ai Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanti ai Serviciului European de Actiune Externă, reprezentanți din partea Comisiei Europene, DG NEAR, respectiv reprezentanți ai Comitetului Economic si Social European.

Întâlnirea este capitală pentru soarta Republicii Moldova, în contextul parteneriatului asumat și râvnit de către oficialii țării de care România este atât de legată. Miercuri și joi, la Strasbourg, se discută o agendă complexă și completă: starea relatiilor UE-Moldova, implementarea planului de actiune național 2017-2019 al Republicii Moldova privind Acordul de Asociere, reluarea asistentei europene, se dezbat reformele în domeniul economic, în special îmbunătățirea climatului de afaceri, situația actuală în sistemul bancar, progresul și dificultățile în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, consolidarea reformelor democratice și a statului de drept, reforme în domeniul justiției, reforma administrației publice și lupta împotriva corupției, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, inclusiv libertatea presei și reforma audiovizuală, cooperarea cu societatea civilă în cadrul implementării Acordului de asociere.

Europarlamentarul Maria Grapini face parte din Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova și este un susținător asumat al Republicii Moldova. Intervențiile sale din PE, ori de câte ori țara vecină a fost pusă la zid, prin sancțiuni economice radicale, au fost vehemente, Maria Grapini solicitând ca cetățenii Republicii Moldova să nu sufere din cauza conducerii politice vremelnice.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova decide, în cele două zile de ședință, o Declarație finală și recomandări pentru ca Republica Moldova să poată intra în familia europeană.

Europarlamentarul Maria Grapini a depus amendamente cheie, toate urmând să fie incluse în documentul european final care se va vota, joi, 19 decembrie, la Strasbourg.

În cadrul întâlnirii de miercuri, Maria Grapini a militat din nou pentru cauza europeană a Republicii Moldova și pentru susținerea țării vecine, aflată într-o situație deloc facilă:  “Sunt  bucuroasă pentru că avem această declarație si recomandări pentru Republica Moldova, la care am depus amendamente, care au fost cuprinse în textul final, pe care sper sa îl adoptăm ușor, mâine! Cred că Republica Moldova trebuie să-si continue parcursul european. Am relații cu Republica Moldova încă din anii ‘90, la început în business, apoi din punct de vedere politic. Cred că este necesar  ca Uniunea Europeană să continue acordarea sprijinului financiar pentru Republica Moldova, așa cum s-a procedat si în guvernul anterior și sper să nu mai fie cazul să avem o rezolutie de sancționare a țării. Am avut în trecut una, pe care, însă, eu nu am votat-o. De asemenea, consider că trebuie să avem în vedere situația din Transnistria și evidenta ei îmbunătățire.”, a declarat Maria Grapini în cadrul celei de-a 7-a întâlniri a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova.

Amendamentele europarlamentarului român vizează consolidarea independenței instituțiilor statului și îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, dezvoltarea economică, crearea locurilor de muncă. îmbunătățirea sistemului de sănătate și de învățământ, necesitatea urgentă de a pune în aplicare un set ambițios de reforme ale sistemului de justiție și de combatere a corupției pentru a preveni deteriorarea standardelor democratice și a statului de drept, importanța asigurării pluralismului media, incluzând o multitudine de canale TV, a protejării mass-media independente și a libertății de exprimare și a reformei radiodifuzorului național, reforme în sectorul energetic, ținând cont de necesitatea reducerii emisiilor de carbon și a combaterii poluării mediului înconjurător, importanța dezvoltării practicilor transparente, a asigurării unui proces electoral corect și a unui mediu concurențial, respectiv necesitatea ca perspectiva europeană a Moldovei să fie înrădăcinată în primul rând într-o aderență a valorilor și principiilor care stau la baza Uniunii Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.