Drepturile consumatorului, o prioritate pentru Maria Grapini. Revizuirea Directivei privind răspunderea produselor, obligatorie!
În cursul zilei de ieri Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului a organizat o dezbatere publică care a avut ca subiect Directiva privind răspunderea produselor, adoptată în 1985. Au participat experți internaționali din partea industriei prelucrătoare, dar și din partea consumatorilor, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene.
Concluziile dezbaterii au fost că Directiva nu mai răspunde cerințelor actuale din perspectiva protecției consumatorilor, din mai multe puncte de vedere. Europarlamentarul Maria Grapini, vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului a intervenit în dezbatere cerând Comisiei propunerea de revizuire a Directivei:” Este nevoie să redefinim ceea ce înseamnă ”produs”, să redefinim ceea ce înseamnă ”defect” și să redefinim ceea ce înseamnă răspunderea pentru produse defecte.”
De asemenea, Maria Grapini a solicitat regândirea sarcinii probei care este 100% acum în sarcina consumatorului. ”Nu cred că este corect să fie în sarcina consumatorului să dovedească defectul și să dovedească cauza, nu are cum un consumator comun să explice produse sofisticate. Nu putem lăsa consumatorii în hățișurile legii răspunderii civile, sunt procese costisitoare și în acest fel li se îngrădește accesul la justiție, victimelor. Este greu să demonstreze consumatorul legătura de cauzalitate, mai ales la produsele inteligente, care înglobează inteligența artificială”, a precizat europarlamentarul Maria Grapini.
Comisia Europeană a subliniat că există legislație națională în domeniu care trebuie armonizată și că se gândește la o propunere de revizuire a Directivei privind răspunderea pentru produse, ținând cont de neutralitatea tehnologică, interesul consumatorului și nevoia de inovare în industria europeană.
Comisia Europeană a reamintit că în mai 2019 s-au adoptat două directive pentru conținut digital și pentru vânzarea de bunuri în baza cărora consumatorii se pot adresa vânzătorului. Din păcate, Consiliul a eliminat posibilitatea de a fi despăgubit consumatorul în bani, produsele putând fi schimbate.