Noul buget al CNDB anunță un an în regim de austeritate

După ce a primit asigurări din partea Ministerului Culturii că se vor găsi soluții pentru situația financiară dramatică a instituției, Centrului Național al Dansului București (CNDB) i-a fost alocată o suplimentare de 200.000 lei cu promisiunea că la rectificarea din iulie, situația va fi remediată.

O soluție de avarie care permite CNDB-ului să continue activitatea într-un regim minimal, cu o serie de evenimente programate.

Atât reprezentanții ai Ministerului Culturii cât și cei ai CNDB sunt conșțienți că suplimentarea bugetară cu 200.000 lei reprezintă o soluție financiară de avarie care nu rezolvă problema de fond a subfinanțării cronice, pentru singura instituție publică dedicată culturii coregrafice contemporane din Europa de Est.

Între timp, CNDB a primit promisiuni din partea ministerului că bugetul va fi suplimentat în mod adecvat la rectificarea bugetară din luna iunie.

CNDB a demarat diligențele pentru întâlniri de lucru între managementul instituției, dnul Ministru Bogdan Gheorghiu și dnul Secretar de Stat Cosmin Marcovici, pentru a stabili principiile finanțării publice în așa fel încât instituția să poată realiza un serviciu cultural, unic, în regim de continuitate, asumat de ambele părți.

“Soluțiile de avarie sunt binevenite, dar ele nu rezolvă problemele de fond. Cred cu tărie că doar voința politică poate asuma bunul mers al reglementărilor, că bunele practici sunt de urmat și că împreună putem oferi publicului și artiștilor din sfera culturii coregrafice contemporane, un cadru adecvat, bazat pe egalitate în drepturi.”

(Vava Ștefănescu)

CNDB e obligat să crească prețul biletelor

În ciuda funcționării cu un buget redus pentru al patrulea an consecutiv, finanțările atrase anul trecut de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) permit programarea unor evenimente de excepție la CNDB.

În același timp, situația financiară precară pune instituția în postura de a crește prețul biletelor la spectacolele programate în perioada următoare la 50 de lei (bilet întreg) și 25 de lei (bilet redus).

CNDB le cere scuze pe această cale spectatorilor săi, care, deși au plătit deja taxele care merg la bugetul de stat pentru a le garanta accesul la cultură, sunt nevoiți să scoată o sumă mai mare din buzunarul propriu pentru a putea viziona dans contemporan în singura instituție publică de profil din acest colț al Europei.

Ce urmează la CNDB în perioada următoare?

FEBRUARIE


18 februarie – 27 martie – Prezentări de artist, ateliere, audiții – în cadrul Academiei de dans și performance CNDB

  • proiect CNDB, co-finanțat de AFCN (multianual)


Academia de dans și performance
, lansată în toamna anului trecut, e singurul program intensiv de formare dedicat tinerilor dansatori și performeri din România.
Invitați: Simona Deaconescu, Mădălina Dan, Andreea Novac, Mihaela Michailov, Manuel Pelmuș, Dan Perjovschi, Eduard Gabia, Iosif Kiraly, Raluca Voinea, Willy Prager, Adriana Gheorghe, Paula Dunker, Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu, Vava Ștefănescu și Farid Fairuz.

29 februariePortret al artistei ca tânără influenceriță

  • proiect finanțat de European Cultural Foundation, prin programul Courageous Citizens

Un spectacol  regizat de Adriana Radu, fondatoarea proiectului educațional SEXUL vs BARZA, investighează dinamicile intimității, adicției și faimei pe care le trăiesc fetele și femeile pe social media. În el peformează trei artiste și creatoare online din România:  Ilinca Manolache, Corina Sucarov și Oana Maria Zahariaia.

MARTIE

 1 martiePortret al artistei ca tânără influenceriță

  • proiect finanțat de European Cultural Foundation, prin programul Courageous Citizens

7 martieSexodrom

  • proiect găzduit, finanțat independent

Un spectacol găzduit, produs de Giuvlipen și regizat de Bogdan Georgescu, Sexodrom e un spectacol curajos și seducător care deconstruiește tiparele teatrale clasice și chestionează felul în care structurile sociale și politice ne influențează viața privată.

8 martie – Daughters

  • proiect finanțat de CNDB

Un spectacol despre transformare, al artistei Simona Deaconescu, în care trei micro-istorii ficționalizate, încărcate de ironie și suspans se împletesc, creând o nouă identitate. Trei fete pe patine cu rotile alterează o cronologie prestabilită. Acțiunile lor sunt filtrate și recompuse într-un univers multimedia analog. Spectacolul este o co-producție Tangaj Dance și CNDB.

13, 14, 15, 29, 30 martie – Val și Cetatea Sufletelor

  • proiect finanțat de CNDB

Primul spectacol-instalație pentru copii produs de Centrul Național al Dansului București și un adevărat laborator de creație care aduce împreună, sub coordonarea coregrafei Vava Ștefănescu, artiști din diferite domenii alături de o echipă de șase dansatori profesioniști și șapte copii, cursanți ai Școlii performative pentru copii CNDB.

21 martie – La Institutul Schimbării

  • proiect finanțat de CNDB


Unul dintre cele mai puternice și de succes spectacole CNDB din ultimii ani, La Institutul Schimbării, coordonat de Paul Dunca/Paula Dunker, e un bio info show care are ca bază investigarea, documentarea și arhivarea unor povești personale, din realitatea locală, cu preponderență vizând comunitatea transgender românească.

MAI
16, 17 mai – Risc Seismic

  • proiect găzduit de CNDB, finanțat independent


Spectacolul regizat de Mihai Lukács tratează subiectul cutremurului din 1977, pornind de la trei scrisori trimise după seism de către tatăl regizorului, student în București pe atunci.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.