Mai multe țări europene se pregătesc pentru redeschiderea sezonului de turism. Grecia, Bulgaria și Italia, printre acestea!

Ţările europene au început să anunţe ridicarea restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus şi se pregătesc pentru reluarea turismului, transmite Agerpres. Între timp, Comisia Europeană lucrează la elaborarea unei liste de măsuri omogene pentru protejarea turiştilor şi a angajaţilor, care se preconizează a fi gata până la jumătatea lunii mai. 

Turismul reprezintă peste 10% din PIB-ul Uniunii Europene şi circa 12% din locurile de muncă. La nivel mondial, ţările Uniunii Europene se află pe primul loc ca destinaţii turistice, cu peste 40% din piaţă şi 562 milioane de sosiri internaţionale, cu nouă ani consecutivi de creştere susţinută, conform Ministerului spaniol al Turismului.

La Reuniunea miniştrilor Turismului care a avut loc pe 27 aprilie, miniştrii de resort din Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Grecia, Malta, Cipru, România şi Bulgaria au solicitat Uniunii Europene un Plan de Recuperare, destinat atenuării impactului negativ provocat de COVID-19 şi relansării sectorului turistic european.

Autorităţile bulgare preconizează să deschidă sezonul turistic la 1 iulie, a anunţat ministrul turismului bulgar, Nikolina Anghelkova, potrivit sursei citate: „Din 15 iunie, şi posibil chiar mai devreme, vor începe pregătirile, iar de pe 1 iulie intenţionăm să deschidem sezonul turistic estival […] Se discută problema înlesnirii regimului de vize pentru oaspeţii tradiţionali din Turcia şi Rusia”.

Hotelurile, restaurantele şi cafenelele din staţiunile Bulgariei vor institui măsuri antiepidemice.

Activitatea turistică din Bulgaria a fost suspendată pe 17 martie, iar de pe 19 martie ţara şi-a închis graniţele pentru cetăţenii ţărilor afectate de coronavirus, inclusiv statele din UE, în afara celor care tranzitează teritoriul Bulgariei.
Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a încurajat turiştii străini să-şi petreacă vacanţa în Italia. Acesta a precizat că guvernul italian lucrează deja la un plan de măsuri pentru revenirea turiştilor străini în peninsulă. Franceschini a subliniat importanţa aplicării aceloraşi protocoale şi norme de protecţie în domeniul sănătăţii peste tot în Europa, astfel încât cetăţenii Uniunii Europene să poată circula liber. El a mai spus că, la acest capitol, Italia va conlucra în special cu Germania, „ţară din care provine cel mai mare număr de turişti care vizitează Italia”.

Ministrul a adăugat că poartă discuţii cu comitetul ştiinţific care consiliază Guvernul pe perioada pandemiei în legătură cu „criteriile de securitate pentru deschiderea progresivă a tuturor domeniilor de competenţă ale ministerului său, de la unităţi balneare la teatre, dar şi muzee, cinematografe, platouri de filmare”.

Obiectivul autorităţilor italiene este redeschiderea muzeelor şi parcurilor arheologice, începând cu 18 mai, cu respectarea anumitor măsuri de siguranţă, cum ar fi păstrarea unei anumite distanţe între persoane, purtarea măştilor de protecţie şi intrări decalate.

Ministrul grec al turismului, Charis Theocharis, a anunţat că ţara sa se pregăteşte să-i întâmpine pe turiştii străini în luna iulie, dar deschiderea graniţelor se va face gradual. Concret, nu vor fi primiţi turişti din roice destinaţie.

„Deschiderea frontierelor este ceva ce trebuie discutat cu experţii din sănătate şi sperăm că vor fi de acord cu o deschidere graduală. Avem ca obiectiv luna iulie pentru primirea turiştilor, dar ei nu vor putea veni din orice destinaţie”, a explicat Theocharis.

Recent, Charis Theocharis a anunţat că autorităţile elene vor să introducă „un paşaport de sănătate”, care va dovedi faptul că persoana care intră pe teritoriul Greciei nu este infectată cu coronavirus.

Sezonul turistic din acest an va dura doar trei luni, în perioada iulie-septembrie. Ministrul a adăugat că, dacă evoluţiile sunt pozitive, în perioada octombrie-noiembrie s-ar putea înregistra o creştere a numărului de turişti.

Odată cu încetarea stării de urgenţă, turoperatorii români speră să-şi poată relua activitatea, altfel business-urile din domeniu riscă să moară, spune preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, Adi Voican, potrivit Agerpres.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.