Federația Publisind acuză: Consiliul Județean Giurgiu instaurează munca forțată în Giurgiu!

Nici un an si jumatate nu a trecut de la precedenta situatie in care salariatii din DGASPC Giurgiu au fost obligati sa munceasca fara bani timp de doua luni. Daca ar fi absentat ar fi fost sanctionati sau chiar dati afara. Pentru neplata salariilor nu a suferit nimeni nicio consecinta. Federatia PUBLISIND si Sindicatul Protecția Copilului Giurgiu au organizat actiuni sindicale in 2018 pentru ca angajatii sai isi primeasca drepturile cuvenite.

Situatia din octombrie-noiembrie 2018 se repeta. Consiliul Judetean Giurgiu (ordonatorul principal de credite) nu vireaza fondurile necesare pentru plata salariilor pe luna aprilie 2020 si isi exprima neputinta in scris ca raspuns la interpelarea sindicatului. Salariatii nu au nicio perspectiva concreta. Nu au nimic de asteptat de la ordonatorul principal incapabil sa isi plateasca angajatii.

Aceiasi angajati care prin lege au fost obligati sa se cazeze timp de 14 zile in centrele DGASPC, sa munceasca, sa traiasca, sa doarma la locul de munca in conditii improprii. Aceeasi angajati care dupa cele 14 zile de munca fara pauza, au fost tot prin lege obligati sa se izoleze alte 14 zile la domiciliu. Aceeasi angajati care in loc de bonusurile promise de guvern pentru eforturile facute si riscurile asumate pe durata starii de urgenta dar si in continuare, sunt informati rece ca nu exista buget pentru salariile lor.

Aproape 1000 de salariati presteaza MUNCA FORTATA in DGASPC Giurgiu sau cum altfel poate fi definita activitatea impusa unor lucratori care nu sunt remunerati pentru ce sunt obligati sa faca? Aceasta este recunoasterea meritelor angajatilor din asistenta sociala. Astfel compenseaza statul roman riscurile asumate. Acestea sunt consecintele luptelor politice cu salariatii pe post de victime colaterale.

Se profita de restrictiile privind posibilitatea de reactie pe linie sindicala, insa nu mai dureaz mult pana reintram in normalitate! Protestele sindicale sunt inca interzise prin lege iar in sectorul asistenta sociala sunt interzise pana si conflictele colective. Este o optiune ca angajatii sa nu mai mearga la serviciu, avand in vedere ca nu sunt salarizati? Cine va suporta efectele acestei situatii? Au vreo vina persoanele varstnice si bolnave, cele cu dizabilitati, copiii din centre? Sau este o optiune sa continuam sa muncim fara vreo perspectiva clara ca salariile vor fi platite chiar si cu o intarziere, la un termen concret?

Starea de alerta inca ne limiteaza posibilitatea organizarii de actiuni sindicale in sprijinul salariatilor afectati, motiv pentru care PUBLISIND a adus situatia la cunoștința Ministerului Muncii și Protecției Sociale, precum și Ministerului Finanțelor Publice, solicitand si sprijin din partea Blocului Național Sindical în vederea corectării cât mai urgente. Totodata informam pe aceasta cale opinia publica despre abuzurile indreptate contra salariatilor din DGASPC Giurgiu, pe fondul incapacitatii Consiliului Judetean Giurgiu de a asigura bugetul necesar si ca urmare a pasivitatii tuturor institutiilor care au fost sesizate in repetate randuri de la declansarea situatiei.

Bătaia de joc nu poate să mai continue nici o zi! Consiliul Județean Giurgiu sustine ca Ministerul Finanțelor Publice a alocat sume semnificativ mai mici comparativ cu nevoile reale de finanțare pentru anul curent, Ministerul Finantelor Publice nu raspunde nimic nici la sesizarile CJ Giurgiu nici la cele sindicale. Nici Ministerul Muncii si Protectiei Sociale nu a raspuns pana in prezent la vreo adresa, iar CJ Giurgiu a anuntat ca nu mai dispune de fonduri decat pentru salariile corespunzatoare lunii martie 2020. Singurii responsabili par angajatii!

Aceasta situatie inadmisibila prin gravitatea ei dar si prin repetitivitate, demonstreaza că la nivelul autoritatilor si instituțiilor din Giurgiu domnește haosul iar incompetența atinge un nivel care este de natură să pună în pericol sute de beneficiari aflați în sistemul de protecție socială. Situația critică trebuie făcută publică pentru că nu ne dorim ca membrii noștri să fie singurii responsabili de blocajele care pot fi generate de aceste lipsuri. Suntem siguri ca nici de data aceasta decidentii politici aflati la comanda Judetului Giurgiu nu vor avea de suportat consecinte, insa cel putin noi, organizatiile sindicale le evidentiem public incapacitatea si le cerem insistent demisia!

 Sursa: Federatia Publisind

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.