Filiala Timiș a PPU-sl, mesaj de Ziua Drapelului Național

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Simbol suprem al unității și suveranității românești, drapelul tricolor a fost folosit prima dată în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă și a primit învoire „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Totuși, tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secolului al XIX-lea drept simbol naţional cu cel puţin un deceniu înainte de oficializarea sa. Denumit de revoluționarii de la 1848 drept ”stindard al libertății”, tricolorul a fost adoptat ca simbol al naţiunii române încă din prima zi a victoriei revoluţiei 14/26 iunie 1848. Cu acest prilej, s-a şi promulgat decretul de instituire a drapelului naţional. După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.

Protocolul drapelului României este stabilit în cadrul Legii nr. 75/1994 şi detaliat în Hotărârea de Guvern nr. 1157/2001.  Drapelul României este astăzi arborat în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic international. De asemenea,  drapelul României este permanent arborat pe navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Potrivit uzanţelor de protocol, drapelul României se arborează la sediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale statului român din străinătate, precum şi la reşedinţa şefilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. De asemenea, drapelul României poate fi arborat fără constrângeri de persoane fizice la domiciliul sau reşedinţa lor, sau de persoane juridice la sediile acestora.

Simbol sfânt  al poporului român care a rezistat vicisitudinilor istoriei, fără a-și pierde identitatea sau noblețea, tricolorul este crucea oștirii și icoana jertfelor străbunilor care au luptat pentru dreptate și adevăr. Umaniștii respectă simbolurile țării, pledează pentru păstrarea independenței și suveranității României și pentru conservarea valorilor și tradițiilor românești. Cu ocazia Zilei Drapelului, filiala Timiș a Partidului Puterii Umaniste social-liberal urează: ”LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!”, ”LA MULȚI ANI TUTUROR ROMÂNILOR!” și-i îndeamnă la solidaritate, coeziune și unitate.

Biroul de Presă al PPU (social-liberal)

Filiala Timiș

ANGHEL MARIANA

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.