Scandal fără precedent: Echipele românești, excluse din cupele europene?
Se întrevede o situaţie fără precedent pentru România: CFR Cluj, Craiova, FCSB și FC Botoșani riscă să nu fie lăsate să intre într-o altă țară, pentru a disputa un meci de cupă europeană, din cauza legilor sanitare ale acelor state.
Numărul cazurilor de coronavirus din România a crescut enorm în ultima lună, iar fotbalul este puternic afectat. La Dinamo şi CFR Cluj sunt adevărat focare cu câte 20 de cazuri pozitive, iar cele două cluburi au mari dificultăţi în a încheia sezonul.
S-ar putea ajunge ca România să se afle într-un scenariu pe care nici măcar UEFA nu l-ar putea rezolva. Dacă una dintre formațiile noastre ar avea de disputat un meci într-o țară care la momentul respectiv are impusă, prin lege, fie interzicerea intrării în respectiva țară, fie carantinarea pentru 14 zile, indiferent dacă se prezintă sau nu rezultatul unui test negativ efectuat în ultimele 72 de ore, ar avea practic blocată posibilitatea de a susține meciul, susţine Gsp.ro.
Iar în acest caz, singura măsură pe care UEFA ar putea să o ia, pentru a nu compromite competiția, ar fi să decidă calificarea la „masa verde”, deci 3-0 pentru adversarele noastre. Sau să excludă echipele din statele care nu acceptă să permită unei formații vizitatoare să ajungă pe teritoriul țării lor.
În prezent, Norvegia, Finlanda şi Malta nu permite accesul cetăţenilor români, iar Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia şi Slovacia impun fie izolare, fie carantină. România nu este singura ţară afectată. Rusia, Ucraina, Portugalia, Spania, Turcia sau Israel au şi ele parte de restricţii de la alte ţări europene astfel că UEFA are o misiune extrem de dificilă pentru a organiza tururile preliminare din cupele europene. Soluţia ar fi un protocol acceptat de toate guvernele europene astfel încât cluburile de fotbal să fie exceptate de la restricţii cât timp pot prezenta teste negative de Covid-19.
@ Și, cum ați comenta că TAS , care este un tribunal de arbitraj sportiv, dă decizii în litigii financiare sau referitoare la criterii financiare care sunt de competențele instanțelor civile, decizii ce restrâng și încalcă drepturi ale sportivilor câștigate pe terenurile de joc , la afirmare și performanță sportivă, dreptul la muncă, etc. , restrângând zona de performanță sportivă la un grup ce se încadrează în criterii ce nu au legătură cu sportul, ? Sunteți de părere că deciziile TAS în litigii financiare ar fi putut contribuit și la blocarea desfășurării Jocurilor Olimpice, ? Opinați și că TAS încearcă să facă diferențieri între cei ce ar putea obține performanțe ca sportivi și aceia cărora nu ar trebui să li se permită accesul la performanțe sportive, ?
& Remarcați și că TAS, care își spune tribunal de arbitraj sportiv, este o instanță care judecă și apelurile în deciziile pe care le dă, unele dintre deciziile TAS neavând ca obiect criteriile sportive, ci doar restrângând desfășurarea activităților sportive și drepturile sportivilor pe criterii ce nu sunt referitoare a pregătirea sportivilor și la rezultatele sportivilor, ?