„Ziua Internațională a Muzicii” la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Ediția a II-a
Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă 3 octombrie 2020, între orele 18:00-21:00, la cea de-a doua Ediție a „Zilei Internaționale a Muzicii” la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, eveniment ce se va desfășura în aer liber, în Curtea cu balansoare.
Evenimentul este organizat cu ocazia celebrării la 1 Octombrie a Zilei Internaționale a Muzicii, o sărbătoare care îi unește pe toți iubitorii de muzică, promovând pacea, prietenia și aprecierea pentru arta muzicală. Propunerea pentru a avea o zi specială dedicată muzicii aparține renumitului violonist și dirijor Yehudi Menuhin, acesta fiind sprijinit în demersul său de Boris Yarustowski, președintele Consiliului Internațional al Muzicii din cadrul UNESCO. Prima Zi Internațională a Muzicii a fost celebrată la 1 octombrie 1975.
Lordul Yehudi Menuhin, inițiatorul proiectului „Zilei Internaționale a Muzicii”, a fost foarte atașat de cultura română, fiind elev devotat al lui George Enescu și un admirator al pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, despre care spunea că „este cel mai mare interpret al tuturor timpurilor”. Celebrarea „Zilei Internaționale a Muzicii” este un prilej minunat prin care Centrul Cultural de Excelență Casa Artelor „Dinu Lipatti” aduce în fața publicului bucureștean creația marilor compozitori din epoca barocă până în secolul al XX-lea printr-un regal de muzică clasică.
Cea de-a II-a Ediție a „Zilei Internaționale a Muzicii” la Casa Artelor „Dinu Lipatti” se va desfășura în Curtea cu balansoare, accesul publicului fiind permis începând cu orele 17:30, respectând condițiile de maximă siguranță necesare, în conformitate cu legile și recomandările specialiștilor din domeniul sănătății și al autorităților competente. Regulamentul de participare va fi pus la dispoziția publicului pe paginile de Facebook și Instagram ale instituției și afișat la sediul Casei Lipatti.
Publicul este invitat să se bucure de Expozițiile în aer liber „Ziua Internațională a Muzicii – Două secole de muzică românească în context internațional”, despre importanța muzicii în viața noastră de zi cu zi, despre evoluția acesteia din antichitate și până în secolele XIX-XX, dar și despre înființarea celor mai importante centre și instituții culturale din Capitală, amintirea unora dintre cei mai mari interpreți și creatori bucureșteni care au contribuit la dezvoltarea muzicii clasice românești. De asemenea, publicul nostru este invitat să cunoască viața și opera marelui compozitor și pianist Dinu Lipatti prin Expoziția permanentă – „Dinu Lipatti – viața și opera”, având ocazia să asculte Înregistrări celebre din muzica clasică universală în interpretarea inegalabilului pianist Dinu Lipatti.
Sâmbătă, 3 octombrie 2020, Evenimentul va debuta la orele 18:00 cu Recitalul de muzică clasică realizat de elevii Colegiului Național de Muzică „George Enescu” sub îndrumarea și cu sprijinul profesorilor coordonatori. Colegiul Național de Muzică „George Enescu” a fost înființat în 1957, devenind pe parcursul anilor una dintre cele mai importante instituții de învățământ muzical artistic din țară. Prin nivelul educațional oferit elevilor, Colegiul Național de Muzică „George Enescu” oferă o specializare profesională distinctă între diferite departamente – profil intrumental și vocal – activitatea muzicală fiind coordonată de cadre didactice cu o pregătire profesională solidă, națională și internațională, majoritatea colaborând cu instituții muzicale celebre precum Filarmonica „George Enescu” din București, Universitatea Națională de Muzică din București și altele. Mulți dintre absolvenții acestui Colegiu sunt astăzi nume importante ale artei interpretative internaționale.
Vor evolua în fața publicului Șerban Duță vioară, cl. a XI-a, prof. Carmen Runceanu, la pian prof. Eliza Puchean; Horia Radu bas cl. a X-a, prof. Antonela Marin, la pian prof. Ghizela Tulvan;
Andreea Plopeanu soprană, cl. a XII-a, prof. Mariana Chihaia, la pian prof. Ioana Frîncu; Na Na Zhang vioară, cl.a X-a, prof. Elena Baltaga, la pian prof. Anta Agavriloae; Valențiu Grigorescu pian cl. a IX-a, prof. Cristina Maria Ralea; Ioana Tomescu clarinet, cl. a XII-a, prof. Ovidiu Căplescu, la pian prof. Ghizela Tulvan; Constantin Tinta bariton, cl. a XII-a, prof. Daniela Chihaia Popa, la pian prof. Anta Agavriloae; Eva Garet pian, cl. a VIII-a, prof. Mihaela Zamfirescu; Ionela Marin flaut, cl. a IX-a,prof. Boca Linda, la pian prof. Andreea Csibi; Vlad Picioruș vioară, cl. a XII-a, prof. Elena Baltaga, la pian prof. Anta Agavriloae; Alexandru Stoian pian cl. a XI-a, prof. Andrei Podlacha. În program au fost incluse lucrări de G. Enescu, Ed. Caudella, P. Elinescu, G. Fr. Händel, J. S. Bach, W. A. Mozart, Fr. Chopin, C. Saint-Saëns, G. Rossini.
De la orele 19:30, cea de-a doua Ediție a „Zilei Internaționale a Muzicii”, va continua cu Recitalul de muzică clasică realizat în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și va fi susținut de bursierii programului „Tinere talente” al acesteia. Fondată în anul 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai I, de-a lungul celor 30 de ani de activitate Fundația a dezvoltat numeroase proiecte în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte ce și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală și socială a României. Programul „Tinere Talente”, coordonat de Gabriela Iordache și susținut de pianista Verona Maier, are ca obiectiv crearea de oportunități egale, prin sprijinirea și promovarea tinerilor artiști talentați, care provin din familii cu posibilități materiale reduse și care nu își pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale și financiare.
În cadrul parteneriatului cultural creat, Casa Artelor „Dinu Lipatti” susține inițiativa Fundației Regale Margareta a României, oferindu-le tinerilor talentați Scena dedicată artiștilor profesioniști și oportunitatea de a evolua în fața publicului iubitor de Artă și Frumos, în Casa marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti. Publicul prezent la Eveniment se va putea bucura de talentul bursierilor Fundației Regale Margareta a României – violonista Ana-Maria Vasile, baritonul Sergiu Garabajii, clarinetistul Cristian Emanuel Rupa, pianistul Fabiani Prcsina. În program au fost incluse lucrări de G. Enescu, D. Lipatti, S. Golestan, F. Donceanu, P. Constantinescu, J. S. Bach, H. Wieniawski, Fr. Chopin, Fr. Liszt, P. Sarasate.
Conceptul Evenimentului „Ziua Internațională a Muzicii” Ediția a II-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.
Vă așteptăm cu drag în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, să sărbătorim împreună „Ziua Internațională a Muzicii” și să ne bucurăm de emoția și frumusețea pe care Arta Sunetelor o oferă lumii!