Reorganizarea sistemului de Sănătate, o prioritate pentru europarlamentarul Maria Grapini: „Trebuie lăsată la o parte orice formă de politizare a Sănătății!”
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a vorbit, la Radio Timișoara, despre necesitatea îmbunătățirii organizării sistemului sanitar în contextul creșterii alarmante a numărului cazurilor cu noul coronavirus, dar și a accidentelor și incidentelor din spitale din ultima perioadă.
„Prea mulți oameni au murit în accidente care puteau fi evitate, din nepăsare, din intervenții întârziate. Viața este cel mai important lucru și fac apel la autorități să se gândească la acest lucru și să ia măsuri în consecință, pentru că vor răspunde pentru ceea ce se întâmplă acum în România, din punctul de vedere al sănătății și al accesului la sănătate, pentru toți cetățenii”, a punctat Maria Grapini.
“Nu pot să nu vorbesc despre contextul național de după alegeri, care rămâne la fel de complicat pentru că, în primul rând, cazurile de infectare cu noul coronavirus sunt tot mai multe și, practic, nu a apărut o îmbunătățire a organizării – spre exemplu, în spitale, vedem tot mai multe incidente, accidente, de la incendii până la cazul de deconectare a unei persoane care era conectată la aparate și, din păcate, femeia a murit cu zile. Așadar, ceea ce este urgent, după alegeri – și, din punctul meu de vedere, trebuie lăsată la o parte orice formă de politizare a sănătății – este organizarea de urgență, de îndată, a spitalelor, a asigurării cu medicamente, a instruirii personalului, a revizuirii procedurilor și protocoalelor, pentru că este inadmisibil ca un brancardier să deconecteze un bolnav de la aparate și să facă altceva decât prevedea fișa postului și anume să ridice o persoană decedată dintr-un salon”, a precizat europarlamentarul Grapini.
În opinia europarlamentarului umanist, “acest lucru, extrem de grav, arată că, acolo, fie procedurile nu sunt cunoscute de toți angajații, fie nu există proceduri și se deleagă aleatoriu sarcini, de la o persoană la alta, pentru că, repet, de o persoană care trebuie deconectată de la aparate trebuie să se ocupe medicul, cel mult asistentul și în niciun caz un brancardier”.
„Încă sper să existe această reorganizare, paralel, evident, cu formarea noului Guvern și a noului Parlament, a sistemului de Sănătate, însă nu putem aștepta formarea noului Guvern, iar cei care dețin astăzi funcțiile respective să se ocupe, la modul cel mai serios, și să răspundă, în mod transparent, de tot ceea ce se întâmplă în acest domeniu, să informeze cetățenii pentru că fiecare cetățean are dreptul să știe ce trebuie făcut, în contextul unei situații tot mai grave precum cea de astăzi din București dar și în alte localități, în privința infectărilor. Și trebuie împiedicate aceste accidente, aceste incidente. Eu nu sunt de specialitate, eu vorbesc, exclusiv, din punctul de vedere al managementului și al organizării. Și anume, acel Comitet creat la nivel național trebuie urgent să dea proceduri și regulamente de funcționare, similare pentru toate spitalele și, mai mult, să meargă să facă verificări în acest sens. Mai mult, este obligatoriu să se facă instruirea tuturor persoanelor”, a adăugat europarlamentarul Grapini.
„Prea mulți oameni au murit în accidente care puteau fi evitate, din nepăsare, din intervenții întârziate. Viața este cel mai important lucru și fac apel la autorități să se gândească la acest lucru și să ia măsuri în consecință, pentru că vor răspunde pentru ceea ce se întâmplă acum în România, din punctul de vedere al sănătății și al accesului la sănătate, pentru toți cetățenii”, a conchis Maria Grapini.