Europarlamentarul Maria Grapini temperează euforia generată de certificatul verde digital: „Din PE nu va pleca forma care a venit de la Comisie!”
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a temperat, la Antena 3, euforia din spațiul public generată de anunțul Comisiei Europene care a propus, miercuri, crearea unui certificat verde digital pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță, în interiorul UE, în timpul pandemiei de COVID-19. Certificatul verde digital va fi o dovadă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a COVID-19 sau a fost recuperată din COVID.
Europarlamentarul Grapini a făcut, în acest context, mai multe clarificări necesare. Potrivit Mariei Grapini, vorbim de propunerea Comisiei Europene și nu de o decizie finală care urmează a fi implementată, rapid, de statele membre.
”Deja am auzit declarații în spațiul public că vom avea cu siguranță acest certificat în forma propusă de Comisie. Să ne înțelegem: în acest moment, vorbim doar de o propunere a Comisiei Europene. Mai sunt etape de parcurs. Propunerea urmează să vină la Parlamentul European, să fie analizată în comisiile de specialitate, în plenară, iar forma finală, votată în plenul PE, va merge la negociere cu Consiliul European”, a explicat europarlamentarul umanist, care a adăugat faptul că eurodeputații au depus miercuri o rezoluție ce prevede strategia pentru turism durabil, rezoluție ce va fi votată în mini-plenară săptămâna viitoare.
În cadrul acestei rezoluții, a mai spus Grapini, a fost depus un amendament pe care l-a semnat și domnia sa, care prevede că certificatul, în orice formă ar fi redactat, nu trebuie să conducă la discriminări prin refuzul accesului persoanelor nevaccinate la mobilitate, transport, servicii de turism, la vizitare, la acțiuni culturale, la deplasări în spațiul UE pentru că, în caz contrar, se va încălca Tratatul.
„Drumul până la votul final este, să fie clar, lung. Îl auzeam pe președintele ANAT care ne spunea că fiecare țară va aplica ceva. Înseamnă că nu a ascultat cu atenție. Este vorba de un Regulament unic, pentru a face o singură modalitate de circulație în spațiul UE, pentru că așa spune Tratatul. Eu nu sunt așa de optimistă, eu nu cred că se va aplica din data de 1 iunie pentru că, în calitate de europarlamentar, am lucrat la Regulamente care au durat trei ani, pentru că negocierea cea mai dură va fi și la noi în PE, dar și la Consiliul European unde știm bine că, în cazul deciziilor dificile, care trebuie adoptate de cei 27 de șefi de stat și de guven, apare blocajul”, a menționat europarlamentarul umanist.
Totodată, eurodeputatul a dat asigurări că, în niciun caz, din PE nu va pleca forma de certificat verde digital care a venit de la Comisia Europeană și că europarlamentarii vor insista, prin amendamente, să nu fie discriminat nimeni.
“În aceste trei categorii care au fost puse în proiectul Comisiei Europene, și anume, să fii vaccinat, să faci un test negativ sau să fi fost bolnav de COVID-19 și să fii, astfel, imunizat, mi se pare că se exclude o categorie de oameni care nu au trecut prin boală dar au imunitate. Eu pot să vin cu un certificat în care să arăt că sunt sănătoasă și că pot să circul, nu trebuie să demonstrez neapărat că am trecut prin boală. Mi se pare absurd, mai ales că nu avem, până acum, date științifice suficiente care să arate că cel care a fost vaccinat nu mai transmite boala sau nu se mai îmbolnăvește”, a mai spus Maria Grapini.
În opinia acesteia, nu se poate veni cu un Regulament care încalcă un Tratat, mai ales că dreptul cetățeanului de a circula liber în spațiul UE trebuie să fie asigurat prin acest Regulament.
În aceste condiții, europarlamentarul a precizat faptul că, în momentul în care Regulamentul va veni la Comisia pentru Transport și Turism din PE, va propune să fie trecută și o a patra categorie de cetățeni, și anume, cetățenii care vin cu un certificat prin care arată că nu au trecut prin boala COVID și sunt sănătoși.
Mai mult, a mai completat Grapini, Comisia Europeană va avea, săptămâna viitoare, la dispoziție rezoluția pentru un turism durabil care va fi votată, cu amendamentele aferente, de eurodeputați.