Ludovic Orban le dă peste nas celor care prevesteau sfârșitul Coaliției: „Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii”
După o şedinţă a coaliţiei de guvernare de mai mult de 5 ore, liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR au susţinut marţi o conferinţă de presă la ora 22, în care au anunţat că au ajuns la un acord.
Ludovic Orban a anunţat că cele trei partide politice din coaliţia de guvernare au adoptat o completare a acordului prin care funcţionează coaliţia.
„Dupa doua zile de discutii serioase am semnat un acord de coalitie cu o completare care sa aduca proceduri si puncte de vedere care sa creasca increderea in parteneri si sa creasca performanta de guvernare. Partidele din coalitie sunt constiente ca trebuie sa urmarim atingerea obiectivelor programului de guvernare. Cei care au pariat pe faptul ca nu ne vom intelege si-au facut iluzii. Suntem o coalitie bazata pe respect reciproc.”, a spus Ludovic Orban.
„Coalitia a depasit astazi o situatie delicata si functionarea acesteia tine de respect reciproc si reguli. Dupa doua zile am reusit sa avem o completare a acordului si avem incredere ca vom putea sa scoatem romania din pandemie si sa intram pe acea cale a . Am reglat aspecte legate de functionarea coalitiei si de cateva prioritati pe care le vom sustine in perioada urmatoare pentru ca romanii sa vada ca acest guvern are resursele necesare sa scoata romania din aceasta pandemie. Campania de vaccinare ramane principala prioritate, vaccinati-va, convingeti-va membrii familiilor si prietenii sa se vaccineze.”, a declarat şi Dan Barna, preşedintele USR.
PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit marţi seară asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului.
De asemenea, conform unei variante de lucru a documentului discutat de coaliţie, premierul şi membrii Guvernului îşi asumă să nu adopte poziţii publice prin care să submineze activitatea şi agenda guvernamentală şi a mebrilor guvernului.
”Comunicarea publică se va face în spirit de susţinere reciprocă şi solidaritate”, se arată în document.
Prim-ministrul nu va putea trimite preşedintelui cererea de revocare a unui membru al Guvernului decât după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus şi pe baza argumentelor cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier, este o altă prevedere din varianta de lucru a documentului discutat în coaliţie.
Performanţa ministerială va fi evaluată periodic.
Şedinţele coaliţiei se vor desfăşura în fiecare luni, o dată la Cameră, o dată la Senat, indică documentul, care conţine mai multe prevederi legate de şedinţe, de stabilirea temelor, dar şi de modul de stabilire a agenderi şedinţei de Guvern.
Există şi prevederi referitoare la colaborarea în plan parlamentar şi la procedura de lucru în absenţa consensului în coaliţie, la nivel parlamentar.
De asemenea, sunt stabilite şi priorităţi ale coaliţiei: vaccinarea, raportarea datelor privind vaccinarea, transparenţa, reforme în domeniul sănătăţii, reforma pensiilor speciale, legile justiţiei şi operaţionalizarea Comisiei de cod electoral.