Miniștrii de externe ai Germaniei, Spaniei și Suediei cer „reducerea considerabilă” a arsenalelor nucleare
Miniştrii de externe ai Germaniei, Spaniei şi Suediei au lansat luni un apel puterilor nucleare, invitându-le la o reducere considerabilă a arsenalelor strategice, înaintea deschiderii în aceeaşi zi a unei reuniuni pe tema dezarmării nucleare la Madrid, relatează dpa.
În apelul comun publicat în ediţia de luni a ziarului german Rheinische Post, Heiko Maas, Arancha Gonzalez Laya şi Ann Linde pledează pentru „reducerea rolului armelor nucleare în strategii şi doctrine, reducerea riscului de conflict”, pronunţându-se ”împotriva desfăşurării accidentale de arme nucleare”. Cele trei înalte oficialităţi ale diplomației europene subliniază, de asemenea, necesitatea „de a reduce în continuare stocurile nucleare şi de a clădi o bază pentru o nouă generaţie de acorduri privind controlul armelor”, transmite Agerpres.
„Trebuie să punem capăt definitiv testelor cu arme nucleare, iar prin intrarea în vigoare a Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT) trebuie să relansăm negocierile asupra unui tratat care să interzică producţia de material fisionabil pentru uz militar şi construirea unor capabilităţi solide şi credibile pentru verificarea măsurilor de dezarmare nucleară”, se menționează în declarația celor trei miniştri.
O reuniune va avea loc luni în cadrul Iniţiativei de la Stockholm, ce grupează 16 ţări care pledează pentru reducerea arsenalelor nucleare pe plan mondial.
Întâlnirea dintre președintele Joe Biden şi președintele Vladimir Putin la mijlocul lunii iunie a reînnoit speranţele că s-ar putea înregistra unele progrese, având în vedere că cele două mari puteri nucleare au fost de acord să discute despre dezarmarea nucleară.
Concluziile raportului publicat la jumătatea lunii iunie de Institutul internaţional pentru cercetări de pace (SIPRI), cu sediul la Stockholm, constată o scădere a numărului global de ogive nucleare în 2020, dar şi că mult mai multe ogive decât în trecut au fost desfăşurate în cadrul forţelor operaţionale.
Potrivit estimărilor, cele nouă state care deţin arsenale nucleare dispuneau de circa 13.080 de focoase nucleare la începutul anului 2021, în scădere cu 13.400.
Aproximativ 3.825 de focoase au fost desfăşurate în cadrul forţelor operaţionale, în creştere faţă de 3.720 cu un an înainte. Aproape toate cele 2.000 de ogive nucleare plasate în stare de alertă operaţională aparţineau Rusiei şi SUA.